Często używasz mrożonego mięsa? Przy rozmrażaniu pamiętaj o jednym, a będzie jak świeże

Jeśli zdarzyło ci się kiedyś rozmrozić mięso i zauważyć, że proces ten sprawił, że twój obiad totalnie stracił na jakości, być może nie przestrzegałeś najważniejszej zasady, którą zna każdy kucharz. W dużych restauracjach mają do tego profesjonalny sprzęt, ale spokojnie — poradzisz sobie też w domu!

Mrożone mięso może nie tracić jakości. Warto wiedzieć, jak je rozmrozićMrożone mięso może nie tracić jakości. Warto wiedzieć, jak je rozmrozić
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Weyo

Niewielu z nas lubi robić zakupy. A już na pewno nie te spożywcze. Nic więc dziwnego, że kiedy już wybieramy się do supermarketu przeciskać wśród tłumu ludzi i odstać swoje w kolejce, chcemy, żeby zabieg ten był optymalnie efektywny. Co to znaczy? Tylko tyle, żeby nie musieć za chwilę wracać w to samo miejsce. Mówiąc w skrócie: wszyscy, jak jeden mąż, robimy zakupy na zapas.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serowe bułeczki z tego przepisu wychodzą delikatne jak chmurka. Prawdziwa uczta dla podniebienia

Taka praktyka oznacza jednak poznanie dwóch zasad, które w każdej porządnej restauracji odgrywają podstawową rolę. Po pierwsze: prawidłowego przechowywania żywności. O tym w "Pysznościach" piszemy dość często, bo specyfika tej umiejętności jest bardzo indywidualna, a wiele produktów ma swoje własne, unikalne "wymagania" co do przechowywania. Jest też sprawa druga: prawidłowe zamrażanie i rozmrażanie produktów. Szczególnie w przypadku mięsa proces ten trzeba wykonać poprawnie!

Mięso w zamrażarce

Podczas szkoleń z bezpieczeństwa żywności w restauracji dowiadujemy się, że każdy zamrażany przez nas produkt powinien podlegać prostej zasadzie. Zamrażamy szybko, odmrażamy powoli. Do tego pierwszego używa się w restauracjach specjalnych zamrażarek szokowych, które nie tylko zamrażają ekspresowo, ale można tam też schować gorące potrawy. W domu możemy co najwyżej skorzystać z funkcji szybkiego zamrażania, które posiadają niektóre nowoczesne sprzęty. Spokojnie, bez tego też się obędziemy.

Odpowiednio zamrażane i rozmrażane mięso zachowa całą jakość
Odpowiednio zamrażane i rozmrażane mięso zachowa całą jakość © Pexels | Lukas

Zamiast kupować drogie "szokówki" warto postawić na pakowarki próżniowe, których podstawowe wersje znajdziemy nawet w supermarketach. Cena takiego sprzętu nie jest specjalnie wysoka, a mrożenie produktów w torebkach pozbawionych powietrza to doskonały sposób na zachowanie wysokiej jakości nawet długo mrożonego mięsa.

Rozmrożone mięso

Wiemy już jak zamrażać. A co z rozmrażaniem? Jak wspomnieliśmy, powinno się odbywać powoli. Najlepiej jest przełożyć zamrożone mięso do lodówki, gdzie spokojnie, w bezpiecznych warunkach będzie wracało do swojej normalnej konsystencji. Czemu to takie ważne? Otóż szybkie rozmrażanie wiąże się ze znaczną utratą wody z produktów. To sprawia, że po pierwsze mięso traci jakość, a po drugie wytwarza środowisko idealne do rozwoju różnych, także tych groźnych bakterii. Tego należy za wszelką cenę unikać!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości