Często używasz mrożonego mięsa? Przy rozmrażaniu pamiętaj o jednym, a będzie jak świeże

Jeśli zdarzyło ci się kiedyś rozmrozić mięso i zauważyć, że proces ten sprawił, że twój obiad totalnie stracił na jakości, być może nie przestrzegałeś najważniejszej zasady, którą zna każdy kucharz. W dużych restauracjach mają do tego profesjonalny sprzęt, ale spokojnie — poradzisz sobie też w domu!

Mrożone mięso może nie tracić jakości. Warto wiedzieć, jak je rozmrozićMrożone mięso może nie tracić jakości. Warto wiedzieć, jak je rozmrozić
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Weyo

Niewielu z nas lubi robić zakupy. A już na pewno nie te spożywcze. Nic więc dziwnego, że kiedy już wybieramy się do supermarketu przeciskać wśród tłumu ludzi i odstać swoje w kolejce, chcemy, żeby zabieg ten był optymalnie efektywny. Co to znaczy? Tylko tyle, żeby nie musieć za chwilę wracać w to samo miejsce. Mówiąc w skrócie: wszyscy, jak jeden mąż, robimy zakupy na zapas.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serowe bułeczki z tego przepisu wychodzą delikatne jak chmurka. Prawdziwa uczta dla podniebienia

Taka praktyka oznacza jednak poznanie dwóch zasad, które w każdej porządnej restauracji odgrywają podstawową rolę. Po pierwsze: prawidłowego przechowywania żywności. O tym w "Pysznościach" piszemy dość często, bo specyfika tej umiejętności jest bardzo indywidualna, a wiele produktów ma swoje własne, unikalne "wymagania" co do przechowywania. Jest też sprawa druga: prawidłowe zamrażanie i rozmrażanie produktów. Szczególnie w przypadku mięsa proces ten trzeba wykonać poprawnie!

Mięso w zamrażarce

Podczas szkoleń z bezpieczeństwa żywności w restauracji dowiadujemy się, że każdy zamrażany przez nas produkt powinien podlegać prostej zasadzie. Zamrażamy szybko, odmrażamy powoli. Do tego pierwszego używa się w restauracjach specjalnych zamrażarek szokowych, które nie tylko zamrażają ekspresowo, ale można tam też schować gorące potrawy. W domu możemy co najwyżej skorzystać z funkcji szybkiego zamrażania, które posiadają niektóre nowoczesne sprzęty. Spokojnie, bez tego też się obędziemy.

Odpowiednio zamrażane i rozmrażane mięso zachowa całą jakość
Odpowiednio zamrażane i rozmrażane mięso zachowa całą jakość © Pexels | Lukas

Zamiast kupować drogie "szokówki" warto postawić na pakowarki próżniowe, których podstawowe wersje znajdziemy nawet w supermarketach. Cena takiego sprzętu nie jest specjalnie wysoka, a mrożenie produktów w torebkach pozbawionych powietrza to doskonały sposób na zachowanie wysokiej jakości nawet długo mrożonego mięsa.

Rozmrożone mięso

Wiemy już jak zamrażać. A co z rozmrażaniem? Jak wspomnieliśmy, powinno się odbywać powoli. Najlepiej jest przełożyć zamrożone mięso do lodówki, gdzie spokojnie, w bezpiecznych warunkach będzie wracało do swojej normalnej konsystencji. Czemu to takie ważne? Otóż szybkie rozmrażanie wiąże się ze znaczną utratą wody z produktów. To sprawia, że po pierwsze mięso traci jakość, a po drugie wytwarza środowisko idealne do rozwoju różnych, także tych groźnych bakterii. Tego należy za wszelką cenę unikać!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟