WAŻNE
TERAZ

Premier zdradził nową nazwę CPK. "Polska rozwija skrzydła"

Największy błąd, jaki można popełnić w kuchni. Grozi poważnym zatruciem

Prosta czynność, którą wiele osób wykonuje w celach — pozornie — higienicznych, może stać się przyczyną poważnego zatrucia pokarmowego. Surowe mięso kurczaka nie powinno być myte — przekonują naukowcy. Dlaczego mimo to multum domowych kucharzy nadal to robi? Jedno jest pewne: ryzykują w ten sposób zdrowiem swoim i swoich bliskich.

ObrazekSurowo mięso kurczaka może zawierać groźne bakterie - Pyszności; foto: Adobe Stock

Czyszczenie żywności przed spożyciem to naturalny odruch, który w znakomitej większości przypadków jest jak najbardziej prawidłowy. Tego uczono nas od maleńkiego, a czynność ta przeszła do rutyny nie mniej, niż regularne mycie dłoni. Okazuje się jednak, że to, co dobre w przypadku warzyw i owoców, nie sprawdza się przy okazji przygotowywania kurczaka do dalszej obróbki. Dlaczego? I dlaczego akurat o tym rodzaju mięsa zawsze mówi się w kontekście zagrażających zdrowiu bakterii?

Obrazek
Naukowcy przypominają, że surowe mięso kurczaka nie powinno być myte - Pyszności; foto: Canva

Surowe mięso kurczaka — dlaczego takie groźne?

Polacy pokochali sushi, a surowe ryby zjadamy nad Wisłą wręcz na tony. To samo dotyczy wołowiny; steki wysmażone na blue rare (czyli właściwie surowe w środku) i tatar wołowy cieszą się nieustannym zainteresowaniem także i na całym świecie. Dlaczego to, co w przypadku ryb i wołowiny przechodzi, nie ma prawa bytu w przypadku kurczaka?

Wbrew temu, co twierdzi wiele osób, surowe mięso wołowe również może być niebezpieczne dla zdrowia. Jednak podczas gdy groźne bakterie salmonelli, Campylobacter czy Listerii mogą znajdować się w całym mięsie kurczaka, tak pojawiająca się w wołowinie E.cola występuje jedynie w krowich jelitach. Teoria więc zakłada, że nie powinny się one — o ile rzeźnik wykonał swoją pracę prawidłowo — przedostać do polędwicy, ligawy i innych części wołowych.

Surowe mięso kurczaka nie powinno być myte

Amerykańska agencja rządowa Centra Kontroli i Prewencji Chorób po raz kolejny wydała oświadczenie dotyczące mycia mięsa kurczaka przed jego obróbką termiczną. Przekaz amerykańskich naukowców jest jasny i niezmienny od lat, a brzmi on:

Nie myj surowego kurczaka! Mycie może przenosić zarazki z kurczaka na inne potrawy lub naczynia w kuchni!

Specjaliści uparcie tłumaczą, że mycie kurczaka nie przynosi żadnych korzyści, a jedynie sporo zagrożeń. Nie dość, że za pomocą zwykłej wody nie pozbędziesz się wszystkich bakterii z powierzchni mięsa (zrobi to za ciebie zwykła obróbka termiczna), to dodatkowo te, które rzeczywiście "oderwą się" od jego struktury, wylądują na pobliskich sztućcach, talerzach i twoich dłoniach. To z kolei może stać się przyczyną poważnych zatruć pokarmowych.

Wybrane dla Ciebie
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥