To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka

Sernik od lat pozostaje jednym z najważniejszych ciast świątecznych na polskich stołach. Aby wyszedł równy, kremowy i stabilny, nie wystarczy jednak sam dobry przepis – kluczowe są właściwa temperatura pieczenia, odpowiednio dobrany ser oraz sposób przygotowania masy. Podpowiadamy, jak to zrobić.

Sernik należy piec w odpowiedniej temperaturzeSernik należy piec w odpowiedniej temperaturze
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Angelika Grabowska

Sernik to jedno z najważniejszych ciast świątecznych w polskich domach, ale jego powodzenie zależy od kilku kluczowych zasad. Najpierw – pieczenie. Najlepiej sprawdza się temperatura 150-170 stopni Celsjusza. Zbyt wysoka temperatura powoduje, że masa gwałtownie rośnie, pęka, a potem opada. Lepiej piec sernik dłużej, ale łagodnie.

Warto zadbać o wilgoć w piekarniku: formę z ciastem można wstawić do większej blachy z gorącą wodą lub na dolną półkę włożyć naczynie żaroodporne z wodą. Dzięki temu sernik będzie bardziej kremowy i mniej podatny na pęknięcia. Po upieczeniu dobrze jest studzić go stopniowo – najpierw przez kilkanaście minut w uchylonym piekarniku, potem na blacie.

Piernikowy sernik. Sekret udanych świąt Bożego Narodzenia w słodkim wydaniu

Jaki ser jest najlepszy na sernik?

Kolejnym filarem dobrego sernika jest ser. Najlepszy będzie twaróg tłusty lub półtłusty, trzykrotnie mielony, o gładkiej konsystencji. Można użyć gotowego sera z wiaderka, ale powinien mieć prosty skład, bez dodatku oleju roślinnego czy zagęstników.

Jeśli korzystamy z tradycyjnego twarogu w kostce, trzeba go przynajmniej dwukrotnie zmielić w maszynce lub bardzo dokładnie zblendować, aby usunąć grudki. Dobrze jest dodać do niego odrobinę śmietany lub mascarpone – poprawi to kremowość masy.

Jajka w serniku

Osobną rolę odgrywają jajka. Nadają sernikowi strukturę, wiążą masę i wpływają na puszystość. Ważne, aby były w temperaturze pokojowej, podobnie jak ser i pozostałe składniki – ogranicza to ryzyko pęknięć.

Jajek nie należy ubijać zbyt długo ani mieszać na wysokich obrotach z twarogiem, ponieważ nadmierne napowietrzenie sprawi, że sernik nadmiernie urośnie, a następnie opadnie. W wielu przepisach białka ubija się osobno i delikatnie łączy z masą serową – wówczas warto robić to ostrożnie, szpatułką, aby nie zniszczyć piany, ale też nie wtłoczyć za dużo powietrza. Przy zachowaniu tych kilku zasad świąteczny sernik ma dużą szansę wyjść równy i stabilny.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
Na deser przygotowuję to proste ciasto. Na wierzch dorzucam słodkie morele
Na deser przygotowuję to proste ciasto. Na wierzch dorzucam słodkie morele
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇