WAŻNE
TERAZ

Tajne posiedzenie Sejmu. Tusk zwrócił się do Czarzastego

Przypalony sernik, wysuszone mięso? Przyczyną może być zła obsługa piekarnika

Przypalone ciasto, wysuszone mięso czy niedopieczone warzywa często nie są winą przepisu, lecz nieprawidłowej obsługi piekarnika. Kilka prostych zasad pomoże ci uniknąć takich wpadek, a twoje wypieki i obiady wyjdą idealne.

Przypalony sernik to często wina złej obsługi piekarnikaPrzypalony sernik to często wina złej obsługi piekarnika
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Chociaż o zaletach potraw z piekarnika można mówić długo, zdarza się, że po otwarciu drzwiczek czeka na nas niemiła niespodzianka. Czasem wychodzi wysuszone mięso, przypalone ciasto czy niedopieczone warzywa. Nawet jeśli cały proces przygotowania wykonamy wzorowo, na końcu pieczenia potrawa może nie wyglądać ani nie smakować tak, jakbyśmy chcieli. Wina często tkwi w niewłaściwej obsłudze piekarnika.

Zimowe ciasto z żurawiną. Idealny dodatek do gorącej kawy

Wybór wysokości

Najczęstszy błąd to złe umiejscowienie blachy z naszym wypiekiem czy obiadem. Jeśli po otwarciu rozgrzanego piekarnika szybko wstawisz blachę na pierwszą lepszą wysokość, nieudany posiłek jest niemal pewny. Najbezpieczniej jest ustawić ją na środku, aby potrawa nie przypaliła się ani od dołu, ani od góry. Inne półki warto wybierać tylko wtedy, gdy potrzebujesz mocniejszego przyrumienienia góry lub spodu dania.

Wybór trybu grzania piekarnika

Kolejnym błędem jest wybór niewłaściwego trybu piekarnika. Współczesne urządzenia mają wiele funkcji i łatwo w pośpiechu popełnić błąd. Warto poświęcić chwilę, aby upewnić się, że tryb jest odpowiedni, oraz zapoznać się z instrukcją obsługi. Najczęściej używamy trybu góra-dół lub termoobiegu.

Góra-dół najlepiej sprawdza się przy tradycyjnym pieczeniu ciast, a termoobieg równomiernie rozprowadza ciepło w piekarniku, przyspieszając czas przygotowania. Zwróć uwagę na to, że podczas korzystania z tego trybu zwykle warto obniżyć temperaturę pieczenia o około 10-20 stopni Celsjusza, aby potrawa nie wyschła lub się nie przypaliła.

Zepsuty sprzęt

Trzecim błędem, choć już nie do końca wynikającym z nieprawidłowej obsługi, jest zepsuty sprzęt, a szczególnie grzałka i termostat. Jeśli jesteś pewien, że blacha była prawidłowo ustawiona, a tryb i temperatura właściwe, to warto przyjrzeć się wnętrzu piekarnika. Gdy na grzałce zauważysz czarny osad, może to oznaczać, że jest już zużyta i wymaga natychmiastowej wymiany.

Należy również zwrócić uwagę na termostat. Możesz go sprawdzić za pomocą termometru piekarniczego — jeśli nie wyłącza grzałki po osiągnięciu ustawionej temperatury, konieczna jest jego wymiana. Dbanie o sprawny sprzęt to podstawa udanych wypieków i dań z piekarnika.

Pamiętaj, że regularne kontrole grzałki i termostatu pozwolą uniknąć przypalonych lub niedopieczonych potraw, a pieczenie stanie się przyjemnością, a nie źródłem frustracji.

Wybrane dla Ciebie
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀