Tych wypieków za żadne skarby nie piecz w programie z termoobiegiem. Tylko zmarnujesz czas i pieniądze

Piekarnik to urządzenie, które prawie każdy z nas ma w domu. Zazwyczaj jest bardzo proste w obsłudze. Oprócz ustawienia temperatury możemy również zdecydować czy chcemy włączyć termoobieg. Niestety wielu z nas nie wie dokładnie, kiedy najlepiej używać tej funkcji. W konsekwencji upieczone dania nie wychodzą tak, jak powinny. Prosty poradnik jak mądrze korzystać z termoobiegu!

ObrazekKiedy używać termoobiegu w piekarniku? - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Termoobieg - co to znaczy?

Obrazek
Piekarnik - Pyszności; Foto: Canva.com

Na wstępie warto wyjaśnić, jak działa termoobieg. Funkcja ta umożliwia równomierne rozprowadzenie ciepłego powietrza w komorze. Dzięki temu potrawy wypiekane są z każdej strony jednakowo. Dodatkowo dania pieczone w piekarniku z włączonym termoobiegiem odznaczają się wyjątkową soczystością.

Warto również zaznaczyć, że podczas korzystania z tej funkcji, najlepiej zmniejszyć temperature o 10 - 20 st. C . Dzięki temu będziemy mieć pewność, że potrawa wyjdzie idealnie.

Kiedy używać termoobiegu?

Obrazek
Pieczenie w piekarniku - Pyszności; Foto: Canva.com

Często pojawia się pytanie kiedy najlepiej używać termoobiegu? Niekiedy włączamy go z przyzwyczajenia, jednak warto wiedzieć, kiedy jest on rzeczywiście potrzebny. Okazuje się, że w niektórych wypadkach nie należy korzystać z tej funkcji.

  • Z termoobiegiem

Termoobieg warto włączyć podczas pieczenia różnego rodzaju mięs oraz ryb. Dodatkowo sprawdzi się również w przypadku dań, które powinny odznaczać się przypieczonym wierzchem. Należą do nich m.in. lasagne, pizza, zapiekanka, czy makarony.

  • Bez termoobiegu

Bez termoobiegu powinny być pieczone delikatne wypieki takie jak ciasta drożdzowe, croissanty, suflety, czy puddingi. W związku z tym podczas pieczenia chleba również nie powinniśmy korzystać z tej funkcji.

Zalety korzystania z termoobiegu

Korzystanie z termoobiegu ma wiele zalet. Jedną z nich jest oszczędność czasu. Oznacza to, że szybciej upieczemy danie, jeśli włączymy funkcję termoobiegu, niż w przypadku grzania góra/dół. Poza tym, dzięki termoobiegu możemy upiec kilka potraw na raz. W konsekwencji zużywamy również mniej energii elektrycznej. W związku z tym warto wykorzystać tę funkcję np. podczas przygotowywania pysznego obiadu.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować soczystą pieczeń ze schaby przekładaną boczkiem i cebulą krok po kroku. Danie jest wyjątkowo proste w wykonaniu - Sprawdź to sam!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej