Tych wypieków za żadne skarby nie piecz w programie z termoobiegiem. Tylko zmarnujesz czas i pieniądze

Piekarnik to urządzenie, które prawie każdy z nas ma w domu. Zazwyczaj jest bardzo proste w obsłudze. Oprócz ustawienia temperatury możemy również zdecydować czy chcemy włączyć termoobieg. Niestety wielu z nas nie wie dokładnie, kiedy najlepiej używać tej funkcji. W konsekwencji upieczone dania nie wychodzą tak, jak powinny. Prosty poradnik jak mądrze korzystać z termoobiegu!

ObrazekKiedy używać termoobiegu w piekarniku? - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Termoobieg - co to znaczy?

Obrazek
Piekarnik - Pyszności; Foto: Canva.com

Na wstępie warto wyjaśnić, jak działa termoobieg. Funkcja ta umożliwia równomierne rozprowadzenie ciepłego powietrza w komorze. Dzięki temu potrawy wypiekane są z każdej strony jednakowo. Dodatkowo dania pieczone w piekarniku z włączonym termoobiegiem odznaczają się wyjątkową soczystością.

Warto również zaznaczyć, że podczas korzystania z tej funkcji, najlepiej zmniejszyć temperature o 10 - 20 st. C . Dzięki temu będziemy mieć pewność, że potrawa wyjdzie idealnie.

Kiedy używać termoobiegu?

Obrazek
Pieczenie w piekarniku - Pyszności; Foto: Canva.com

Często pojawia się pytanie kiedy najlepiej używać termoobiegu? Niekiedy włączamy go z przyzwyczajenia, jednak warto wiedzieć, kiedy jest on rzeczywiście potrzebny. Okazuje się, że w niektórych wypadkach nie należy korzystać z tej funkcji.

  • Z termoobiegiem

Termoobieg warto włączyć podczas pieczenia różnego rodzaju mięs oraz ryb. Dodatkowo sprawdzi się również w przypadku dań, które powinny odznaczać się przypieczonym wierzchem. Należą do nich m.in. lasagne, pizza, zapiekanka, czy makarony.

  • Bez termoobiegu

Bez termoobiegu powinny być pieczone delikatne wypieki takie jak ciasta drożdzowe, croissanty, suflety, czy puddingi. W związku z tym podczas pieczenia chleba również nie powinniśmy korzystać z tej funkcji.

Zalety korzystania z termoobiegu

Korzystanie z termoobiegu ma wiele zalet. Jedną z nich jest oszczędność czasu. Oznacza to, że szybciej upieczemy danie, jeśli włączymy funkcję termoobiegu, niż w przypadku grzania góra/dół. Poza tym, dzięki termoobiegu możemy upiec kilka potraw na raz. W konsekwencji zużywamy również mniej energii elektrycznej. W związku z tym warto wykorzystać tę funkcję np. podczas przygotowywania pysznego obiadu.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować soczystą pieczeń ze schaby przekładaną boczkiem i cebulą krok po kroku. Danie jest wyjątkowo proste w wykonaniu - Sprawdź to sam!

Wybrane dla Ciebie
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥