W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia

Przed obróbką nie wygląda estetycznie, ale po przesmażeniu z masłem i cebulką kontrowersyjne mięso zaczyna przypominać inne smarowidła do chleba. Delikatna i kremowa konsystencja znajduje amatorów na całym świecie.

Smażony móżdżek świetnie smakuje na chrupiącej grzanceSmażony móżdżek świetnie smakuje na chrupiącej grzance
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Dzisiaj na nowo odkrywamy smak i właściwości odżywcze podrobów. Co więcej, wykorzystanie zwierzyny od A do Z idealnie wpisuje się w nurt zero waste. Przekonaliśmy się już do wątróbki, żołądków i serc – również móżdżek wieprzowy można przygotować w taki sposób, że chętnie będziesz do niego wracać. Osoby, które dbają o zrównoważoną dietę, będą pod wrażeniem ilości białka, witaminy B12 i witamy E.

Gulasz z żołądków z buraczkami i ziemniakami. Smakuje jak u babci

Popularny nie tylko w PRL-u

O móżdżku cielęcym, który był przysmakiem bydgoskiej restauracji, wspomina nawet Irena Santor, ale kontrowersyjne podroby są znane również w kuchni hiszpańskiej – pod nazwą sesos rebozados kryje się panierowany móżdżek, który okazuje się świetną przekąską do wina. Również Francuzi i Grecy się nim zachwycają – gotowany lub smażony móżdżek podają z roztopionym masłem, sokiem z cytryny i natką pietruszki.

W polskiej kuchni przedwojennej pojawia się móżdżek w panierce, podawany jak schabowy lub smażony z jajkami w wersji śniadaniowej. Kanapki z móżdżkiem wieprzowym były popularne w czasach PRL-u, gdy szanowano każdy skrawek mięsa.

Przepis na smażony móżdżek wieprzowy

Pastę kanapkową z móżdżkiem możesz wzbogacić o dodatek smażonego boczku. Zmiksuj z majonezem przy pomocy blendera, aby uzyskać gładką konsystencję.

Składniki:

  • 200 g móżdżku wieprzowego,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 cebula,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść móżdżek i namocz w zimnej wodzie przez 20 minut. Wyjmij i osusz na ręczniku papierowym.
  2. Na patelni z łyżką masła zeszklij drobno posiekaną cebulę.
  3. Po chwili dodaj pokrojony na mniejsze kawałki móżdżek i smaż przez kilka minut. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
  4. Podawaj na ciepło ze świeżym pieczywem lub grzankami.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀