W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Przed obróbką nie wygląda estetycznie, ale po przesmażeniu z masłem i cebulką kontrowersyjne mięso zaczyna przypominać inne smarowidła do chleba. Delikatna i kremowa konsystencja znajduje amatorów na całym świecie.
Dzisiaj na nowo odkrywamy smak i właściwości odżywcze podrobów. Co więcej, wykorzystanie zwierzyny od A do Z idealnie wpisuje się w nurt zero waste. Przekonaliśmy się już do wątróbki, żołądków i serc – również móżdżek wieprzowy można przygotować w taki sposób, że chętnie będziesz do niego wracać. Osoby, które dbają o zrównoważoną dietę, będą pod wrażeniem ilości białka, witaminy B12 i witamy E.
Gulasz z żołądków z buraczkami i ziemniakami. Smakuje jak u babci
Popularny nie tylko w PRL-u
O móżdżku cielęcym, który był przysmakiem bydgoskiej restauracji, wspomina nawet Irena Santor, ale kontrowersyjne podroby są znane również w kuchni hiszpańskiej – pod nazwą sesos rebozados kryje się panierowany móżdżek, który okazuje się świetną przekąską do wina. Również Francuzi i Grecy się nim zachwycają – gotowany lub smażony móżdżek podają z roztopionym masłem, sokiem z cytryny i natką pietruszki.
W polskiej kuchni przedwojennej pojawia się móżdżek w panierce, podawany jak schabowy lub smażony z jajkami w wersji śniadaniowej. Kanapki z móżdżkiem wieprzowym były popularne w czasach PRL-u, gdy szanowano każdy skrawek mięsa.
Przepis na smażony móżdżek wieprzowy
Pastę kanapkową z móżdżkiem możesz wzbogacić o dodatek smażonego boczku. Zmiksuj z majonezem przy pomocy blendera, aby uzyskać gładką konsystencję.
Składniki:
- 200 g móżdżku wieprzowego,
- 1 łyżka masła,
- 1 cebula,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Oczyść móżdżek i namocz w zimnej wodzie przez 20 minut. Wyjmij i osusz na ręczniku papierowym.
- Na patelni z łyżką masła zeszklij drobno posiekaną cebulę.
- Po chwili dodaj pokrojony na mniejsze kawałki móżdżek i smaż przez kilka minut. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
- Podawaj na ciepło ze świeżym pieczywem lub grzankami.