WAŻNE
TERAZ

Dwulecie Koalicji 15 października. Prof. Antoni Dudek: To Tusk jest problemem

Ulubione danie Ireny Santor. Dziś już wielu z nas by go nie tknęło

Irena Santor, pierwsza dama polskiej piosenki, w repertuarze swoich ulubionych dań ma jedną nietypową potrawę. Wiele osób na samą myśli zaczyna się krzywić.

Ulubione danie Ireny Santor- Pyszności; źródło YouTubeUlubione danie Ireny Santor- Pyszności; źródło YouTube
Ewa

Ireny Santor nie trzeba specjalnie przedstawiać. Od 60 lat gości na polskich scenach i czaruje swoim głosem. Wykonawczyni takich piosenek, jak "Już nie ma dzikich plaż", "Tych lat nie odda nikt" czy "Powrócisz tu" w grudniu 2022 roku obchodziła swoje 88. urodziny. W jednym z udzielonych wywiadów zdradziła, jakie danie uwielbia.

Irena Santor stawia na przysmak sprzed lat

Piosenkarka w wywiadzie przeprowadzonym przez bydgoski oddział "Gazety Wyborczej" z sentymentem wróciła do czasów swojej młodości. Szczególnym sentymentem darzy popularne wtedy potrawy, których teraz na próżno szukać w większości restauracji. Wiele osób na samą myśl krzywi się z obrzydzenia, ale fanów, szczególnie wśród starszego pokolenia, nie brakuje.

Bydgoszcz kojarzy mi się absolutnie z hotelem "Pod Orłem", gdzie cały wystrój pokojów był przedwojenny. Pamiętam takie duże wanny. (...) No, i, jakie tam było jedzenie! O Boże, nie do zapomnienia! Było tam wszystko, czegoś dziś nie można jeść. Np. móżdżek. Jezus, jakie dobre...- wspomina z rozżewieniem gwiazda polskiej piosenki

Chociaż Irena Santor koncertowała nie tylko w naszym kraju, ale również w Europie, Stanach Zjednoczonych czy Azji, to właśnie przysmak z polskiego hotelu najbardziej wbił jej się w pamięć.

Móżdżek wypadł z łask

Przed laty był przysmakiem, dziś odszedł do lamusa. Najstarsze przepisy na cielęcy móżdżek można znaleźć w książkach kucharskich z XVII i XVIII wieku. W okresie międzywojennym uznawany był za prawdziwy przysmak i rarytas, serwowany w najlepszych restauracjach w towarzystwie sosu chrzanowego i purée z ziemniaków. W czasach PRL spadł do drugiej kategorii, podobnie jak wszystkie podroby, chociaż wciąż zajadano się nim w polskich domach. Chociaż wątróbka nawet w eleganckich restauracjach nikogo teraz nie dziwi, o tyle móżdżek zdecydowanie wypadł z obiegu.

Tego się podobno teraz nie je. Nie wiecie w ogóle, co to jest?! Rarytas!- podsumowała Irena Santor w wywiadzie dla "Gazety Wyborczej".

Smażony móżdżek cielęcy

Móżdżek możesz przygotować w swoim domu. W tym wydaniu sprawdzi się jako śniadanie lub szybki e

Składniki:

  • 500-600 g mózgu wieprzowego
  • ocet
  • sól
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Zagotowuję litr wody wraz z octem i solą.
  2. Móżdżek dokładnie płuczę i pozbawiam błon. Wrzucam do wody i gotuję przez 4 minuty.
  3. Następnie wyciągam ostrożnie móżdżek z wody i odstawiam do wystudzenia.
  4. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażam na oleju.
  5. Dodaję pokrojony, wystudzony móżdżek, wbijam jajka i smażę, aż białko się zetnie.
  6. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem i posypuję posiekaną natką pietruszki.

A może jednak masz ochotę na pulpety z indyka?

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty