Hiszpanie serwują jako tapas. Na sam widok wielu poczuje dreszcze

To jeden z produktów, który może spowodować natychmiastową utratę apetytu. Przed laty pojawiał się także na polskich stołach, ale Hiszpanie zajadają się nim do dziś.

Chrupiący móżdżek w panierceChrupiący móżdżek w panierce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Móżdżek to jeden z podrobów, który odszedł w zapomnienie w naszej kuchni. Dawniej często dodawano go do jajek, za czym zresztą przepadała Irena Santor. Do dziś jednak regularnie pojawia się w kuchniach azjatyckich i w hiszpańskich tapasach. O ile dania z dalekiego wschodu są dla nas zdecydowanie mniej przystępne, o tyle Hiszpania wciąż pozostaje jednym z chętniej wybieranych kierunków. A tam czeka móżdżek, którego zdecydowanie nie trzeba się obawiać.

Dewolaj z polskim akcentem. Zamiast masła postaw na ogórki konserwowe i żółty ser

Móżdżek po hiszpańsku

Wiele osób unika go ze względu na jego pochodzenie. Nie jest to produkt bezwartościowy, bo znaleźć w nim można fosfor, żelazo i kwasy tłuszczowe omega-3. Móżdżek jest także źródłem choliny, która wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Przygotowanie go wymaga precyzji: móżdżek musi być dokładnie oczyszczony i wymoczony w zimnej wodzie, a następnie gotowany w bulionie z dodatkiem octu.

W Hiszpanii móżdżek trafia często do panierki. Na pierwszy rzut oka wygląda jak klasyczny nuggets lub panierowany kalafior, więc łatwo przekona do siebie tych, którzy na początku kręcą nosem. W menu znajdziesz je jako sesos rebozados.

Składniki:

  • 1 móżdżek cielęcy,
  • 2 litry zimnej wody,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • 1 liść laurowy,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • sól

Do panierowania i smażenia:

  • 1 jajko,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 5 łyżek bułki tartej,
  • olej lub oliwa do smażenia,
  • natka pietruszki do posypania,
  • cytryna do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Z móżdżku usuń wszystkie widoczne błony i żyłki, najlepiej używając małego, ostrego noża. Opłucz go delikatnie pod bieżącą, zimną wodą.
  2. Móżdżek włóż do miski i zalej zimną wodą z dodatkiem łyżki octu. Odstaw na około 30 minut, aby usunąć resztki krwi i wybielić tkankę.
  3. Do garnka wlej 2 litry wody, dodaj łyżkę octu, liść laurowy, ziele angielskie i szczyptę soli. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień.
  4. Włóż oczyszczony móżdżek do lekko bulgoczącego wywaru i gotuj na małym ogniu przez około 15-20 minut.
  5. Wyjmij móżdżek i odstaw do całkowitego ostygnięcia. Następnie pokrój go na plasterki o grubości około 1-1,5 cm.
  6. Przygotuj trzy płytkie talerze: jeden z mąką, drugi z rozkłóconym jajkiem wymieszanym z solą i pieprzem, a trzeci z bułką tartą.
  7. Kawałki móżdżku panieruj kolejno w mące, jajku i bułce.
  8. Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju.
  9. Smaż panierowane kawałki móżdżku przez 2-3 minuty z każdej strony, aż uzyskają złocistobrązowy i chrupiący kolor.
  10. Usmażone sesos wyłóż na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Gorące podawaj natychmiast, posypane świeżo posiekaną natką pietruszki i skropione sokiem z cytryny. W Hiszpanii serwuje się je jako ciepłe tapas. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Ta ryba nie śmierdzi mułem. Jest smaczna, wspiera pracę serca i odchudzanie
Ta ryba nie śmierdzi mułem. Jest smaczna, wspiera pracę serca i odchudzanie
Surówka z marchewki, którą zrobisz w kilka minut. Potrzebujesz tylko 3 składników
Surówka z marchewki, którą zrobisz w kilka minut. Potrzebujesz tylko 3 składników
Żadne śledzie czy karp. W Chorwacji na świąteczny obiad robią dorsza na biało
Żadne śledzie czy karp. W Chorwacji na świąteczny obiad robią dorsza na biało
Do herbaty piekę francuskie ciasteczka. Są wilgotne, miękkie i wypełniają zapachem cały dom
Do herbaty piekę francuskie ciasteczka. Są wilgotne, miękkie i wypełniają zapachem cały dom
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Co się stanie, gdy połkniesz gumę do żucia? Ekspertka wszystko wyjaśnia
Co się stanie, gdy połkniesz gumę do żucia? Ekspertka wszystko wyjaśnia
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯