Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Podczas świąt Bożego Narodzenia nie może zabraknąć śledzi. Podawane w najróżniejszych formach, zawsze znikają w oka mgnieniu, ale gdy przygotowuję je z tego przepisu, zdecydowanie słyszę najwięcej pochwał.
W oleju, śmietanie czy occie – śledzie można podawać na wiele sposobów, a to jedynie kilka z najpopularniejszych propozycji. Jeśli zależy ci na czymś nieco bardziej oryginalnym, koniecznie spróbuj tych w zalewie z czerwonego wina. Wystarczy zalać je specjalną marynatą i zaczekać trzy dni.
Schab tulipan z suszonymi owocami i aksamitnym sosem. Idealny na świąteczny obiad
Świąteczne śledzie
Zalewa z czerwonego wina, octu, cebuli i kilku aromatycznych dodatków zapewnia rybie wyrazisty smak, który sprawia, że zdecydowanie wyróżnia się na świątecznym stole. Dzięki połączeniu intensywnych i zróżnicowanych składników wychodzą śledzie pełne głębi, lekko słodkawe i z delikatną nutą korzenną.
Zalewa z czerwonego wina
Pamiętaj jednak, że efekt nie jest natychmiastowy. Śledzie muszą spędzić w zalewie około trzech dni, aby dobrze przeszły smakiem. Najlepszym wyborem do marynaty jest wytrawne, czerwone wino, ponieważ podkreśla naturalny smak ryby i nie sprawia, że danie staje się zbyt słodkie. Nie zapominaj również o słodkich dodatkach, dzięki którym śledzie nabierają głębi smaku – najlepiej sprawdzi się zwykły cukier oraz odrobina cynamonu. W połączeniu z goździkami nadają potrawie delikatnego, świątecznego charakteru.
Przepis na śledzie moczone w winie
Składniki:
- 1 l mleka,
- 500 g filetów ze śledzi,
- 250 ml czerwonego wytrawnego wina,
- 200 g cukru,
- 4 łyżki octu winnego,
- 6-4 ziaren ziela angielskiego,
- 3 goździki,
- 2 cebule,
- 1 kawałek cynamonu.
Sposób przygotowania:
- W garnuszku połącz czerwone wino, ocet winny, cukier, cynamon, ziele angielskie i goździki.
- Podgrzewaj całość na średnim ogniu, mieszając do rozpuszczenia cukru.
- Następnie gotuj około 5 minut, po czym zdejmij z ognia i pozwól zalewie całkowicie ostygnąć.
- W międzyczasie obierz cebule i pokrój je na cienkie krążki lub półkrążki.
- Opłucz filety ze śledzi pod zimną wodą.
- Włóż je do miski i zalej mlekiem.
- Odstaw na 3-4 godziny.
- Po tym czasie wyjmij śledzie, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na kawałki szerokości około 2-3 cm.
- Przygotuj czysty słoik i układaj w nim śledzie warstwami, przekładając każdą warstwę cebulą.
- Zalej wszystko zimną, całkowicie ostudzoną zalewą, tak aby śledzie były całkowicie przykryte.
- Zakręć słoik i umieść go w lodówce na minimum 3 dni.
- W trakcie marynowania możesz raz dziennie delikatnie poruszyć słoikiem, żeby składniki równomiernie się przegryzły.
- Po trzech śledzie są gotowe do jedzenia. Smacznego!