Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu

Podczas świąt Bożego Narodzenia nie może zabraknąć śledzi. Podawane w najróżniejszych formach, zawsze znikają w oka mgnieniu, ale gdy przygotowuję je z tego przepisu, zdecydowanie słyszę najwięcej pochwał.

Świąteczny śledźŚwiąteczny śledź
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

W oleju, śmietanie czy occie – śledzie można podawać na wiele sposobów, a to jedynie kilka z najpopularniejszych propozycji. Jeśli zależy ci na czymś nieco bardziej oryginalnym, koniecznie spróbuj tych w zalewie z czerwonego wina. Wystarczy zalać je specjalną marynatą i zaczekać trzy dni.

Schab tulipan z suszonymi owocami i aksamitnym sosem. Idealny na świąteczny obiad

Świąteczne śledzie

Zalewa z czerwonego wina, octu, cebuli i kilku aromatycznych dodatków zapewnia rybie wyrazisty smak, który sprawia, że zdecydowanie wyróżnia się na świątecznym stole. Dzięki połączeniu intensywnych i zróżnicowanych składników wychodzą śledzie pełne głębi, lekko słodkawe i z delikatną nutą korzenną.

Zalewa z czerwonego wina

Pamiętaj jednak, że efekt nie jest natychmiastowy. Śledzie muszą spędzić w zalewie około trzech dni, aby dobrze przeszły smakiem. Najlepszym wyborem do marynaty jest wytrawne, czerwone wino, ponieważ podkreśla naturalny smak ryby i nie sprawia, że danie staje się zbyt słodkie. Nie zapominaj również o słodkich dodatkach, dzięki którym śledzie nabierają głębi smaku – najlepiej sprawdzi się zwykły cukier oraz odrobina cynamonu. W połączeniu z goździkami nadają potrawie delikatnego, świątecznego charakteru.

Przepis na śledzie moczone w winie

Składniki:

  • 1 l mleka,
  • 500 g filetów ze śledzi,
  • 250 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 200 g cukru,
  • 4 łyżki octu winnego,
  • 6-4 ziaren ziela angielskiego,
  • 3 goździki,
  • 2 cebule,
  • 1 kawałek cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. W garnuszku połącz czerwone wino, ocet winny, cukier, cynamon, ziele angielskie i goździki.
  2. Podgrzewaj całość na średnim ogniu, mieszając do rozpuszczenia cukru.
  3. Następnie gotuj około 5 minut, po czym zdejmij z ognia i pozwól zalewie całkowicie ostygnąć.
  4. W międzyczasie obierz cebule i pokrój je na cienkie krążki lub półkrążki.
  5. Opłucz filety ze śledzi pod zimną wodą.
  6. Włóż je do miski i zalej mlekiem.
  7. Odstaw na 3-4 godziny.
  8. Po tym czasie wyjmij śledzie, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na kawałki szerokości około 2-3 cm.
  9. Przygotuj czysty słoik i układaj w nim śledzie warstwami, przekładając każdą warstwę cebulą.
  10. Zalej wszystko zimną, całkowicie ostudzoną zalewą, tak aby śledzie były całkowicie przykryte.
  11. Zakręć słoik i umieść go w lodówce na minimum 3 dni.
  12. W trakcie marynowania możesz raz dziennie delikatnie poruszyć słoikiem, żeby składniki równomiernie się przegryzły.
  13. Po trzech śledzie są gotowe do jedzenia. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥