Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Śledzie mogą smakować łagodniej i mieć delikatniejszą konsystencję, jeśli odpowiednio je przygotujesz już na etapie moczenia. To właśnie tam zaczyna się różnica między tym, CZY danie będzie będzie po prostu dobre, a tym, że zacznie smakować obłędnie.
Przed świętami zadania były precyzyjnie podzielone. Tata zawsze przygotowywał ryby, a jego specjalnością były śledzie. Proces zaczynał od moczenia i mimo że wydaje się to banalne, efekt był zawsze idealny. Wigilia i Boże Narodzenie to moment, kiedy śledzie stają się obowiązkowe. Dawniej omijałam je szerokim łukiem (a szczególnie nie lubiłam tej słonej wersji), później jednak się do nich przekonałam. Odkąd wiem, w czym moczyć śledzie, polubiłam te ryby. A wystarczyło dodać jeden składnik do wody.
Śledzie po królewsku staną się hitem na wigilijnym stole. Każdy poprosi o dokładkę
Dlaczego w ogóle moczy się śledzie?
Najpowszechniejsze są śledzie solone. Pakuje się je w solankę, która konserwuje i wydłuża ich trwałość. Co z nimi jest nie tak? Są po prostu bardzo słone, co sprawia, że stają się niesmaczne i psują każde danie. Trzeba zrobić jedną rzecz, by zaczęły lepiej smakować. Przed przygotowaniem należy pozbyć się nadmiaru soli. Jeśli tego nie zrobisz, mięso będzie twarde, zbyt słone i ciężkie w odbiorze. Kluczowe w tym są dwa czynniki: czas moczenia i płyn, którego używasz.
W czym moczyć śledzie?
Najczęściej używa się zwykłej zimnej wody, ale warto dodać pewien składnik. Sok z jednego owocu sprawia, że śledzie stają się obłędne. Nie musisz dodawać tego dużo. Na litr wody w zupełności wystarczy sok wyciśnięty z połowy cytryny. Do takiej mikstury wrzuć ryby na 4-5 godzin. I już nie musisz martwić się, w czym moczyć śledzie, by były smaczne i nie psuły sałatki śledziowej.
Efekty:
- zapach staje się łagodniejszy i świeższy,
- mięso traci twardość i zyskuje kremową konsystencję,
- słoność spada, ale smak pozostaje czysty.
W czym jeszcze można moczyć śledzie?
Zimna woda nadal jest podstawą i warto ją wymieniać 1–2 razy w trakcie moczenia. Jeśli chcesz wzmocnić efekt, możesz użyć:
- wody gazowanej z cytryną lub niewielką ilością octu, która fajnie wypłukuje nadmiar soli - to wszystko zasługa bąbelków,
- mleka, maślanki, kefiru, które dodatkowo zmiękczają włókna i nadają rybie wyjątkowej delikatności. Napoje mleczne najlepiej stosować po wstępnym moczeniu w wodzie.