Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku

Wigilijny barszcz z czerwonych buraków otwiera rodzinne ucztowanie. Warto zadbać o to, by już od pierwszej łyżki czarował smakiem. Tomasz Strzelczyk zdradził nam swój patent.

Strzelczyk podpowiada, jak zrobić barszczStrzelczyk podpowiada, jak zrobić barszcz
Źródło zdjęć: © Canva, Facebook
Ewa Malinowska

Idealny barszcz to coś więcej niż tylko wywar z buraków. To cała symfonia smaków i umiejętność zachowania odpowiedniego balansu między słodkim i kwaśnym smakiem, wzmacnianym porcją pieprzu. W przepisie na swoim kanale Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotować barszcz z pieczonych warzyw, ale to dopiero początek zabawy. Sekret tkwi w dodatku jabłka.

Daria przetestowała 3 ciasta na pierogi. Które jest najlepsze?

Barszcz wigilijny Tomasza Strzelczyka

Zamiast gotować surowe buraki, możesz wypróbować wersji z pieczonymi warzywami. Pieczenie buraków przed ich gotowaniem uwalnia i koncentruje ich naturalną słodycz, jednocześnie eliminując ziemisty posmak, co przekłada się na znacznie głębszy i bogatszy bukiet smaków gotowej zupy.

Dla Tomasza Strzelczyka liczy się również balans między słodyczą, kwasowością i ostrością. Wskazuje na dwa nieoczywiste składniki, które muszą znaleźć się w wigilijnym barszczu. To właśnie one odpowiadają za harmonię.

- U mnie w barszczu musi być dodane twarde jabłko, najlepiej Reneta, które dodaje lekkiej kwasowości i takiej owocowej słodyczy - podpowiada znany kucharz w rozmowie z Pyszności.pl

Reneta, ze względu na swoją strukturę i wyraźny, kwaskowy charakter, świetnie "muska" smak barszczu, zapobiegając dominacji słodyczy.

Suszone owoce świetnie podkręcają smak wigilijnego barszczu
Suszone owoce świetnie podkręcają smak wigilijnego barszczu © Adobe Stock

Jak podkreśla Tomasz Strzelczyk, w jego domu barszcz musi być też mocno pieprzny, bo cała rodzina przepada za dobrze doprawionymi daniami. Do barszczu oprócz jabłek warto dorzucić też suszoną śliwkę, najlepiej pochodzącą z Małopolski suskę sechlońską. Suska sechlońska, jako śliwka podsuszana i podwędzana, wnosi do zupy unikalny, dymny aromat, typowy dla wigilijnego stołu.

- Jabłko i śliwka w barszczu, to moim zdaniem to jest podstawa w takim porządnym, tradycyjnym barszczu. Niektórzy mówią, że coś ty, ugotowałeś kompot. Barszcz to nie tylko buraki - podsumowuje Tomasz Strzelczyk.

Nie zapomnij o grzybach

Świąteczny charakter doda także kilka suszonych grzybków, gotowanych razem z warzywami i owocami. Suszone grzyby są obowiązkowym elementem wigilijnej zupy, ponieważ ich aromat doskonale łączy się z dymną nutą śliwki. Taki intensywny i aromatyczny barszcz idealnie komponuje się z grzybowym akcentem, na przykład uszkami z farszem.

Wybrane dla Ciebie
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Jedni ją kochają, inni wzdrygają się na samą myśl. Tej świątecznej zupy musisz spróbować
Jedni ją kochają, inni wzdrygają się na samą myśl. Tej świątecznej zupy musisz spróbować
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀