Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Wigilijny barszcz z czerwonych buraków otwiera rodzinne ucztowanie. Warto zadbać o to, by już od pierwszej łyżki czarował smakiem. Tomasz Strzelczyk zdradził nam swój patent.
Idealny barszcz to coś więcej niż tylko wywar z buraków. To cała symfonia smaków i umiejętność zachowania odpowiedniego balansu między słodkim i kwaśnym smakiem, wzmacnianym porcją pieprzu. W przepisie na swoim kanale Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotować barszcz z pieczonych warzyw, ale to dopiero początek zabawy. Sekret tkwi w dodatku jabłka.
Daria przetestowała 3 ciasta na pierogi. Które jest najlepsze?
Barszcz wigilijny Tomasza Strzelczyka
Zamiast gotować surowe buraki, możesz wypróbować wersji z pieczonymi warzywami. Pieczenie buraków przed ich gotowaniem uwalnia i koncentruje ich naturalną słodycz, jednocześnie eliminując ziemisty posmak, co przekłada się na znacznie głębszy i bogatszy bukiet smaków gotowej zupy.
Dla Tomasza Strzelczyka liczy się również balans między słodyczą, kwasowością i ostrością. Wskazuje na dwa nieoczywiste składniki, które muszą znaleźć się w wigilijnym barszczu. To właśnie one odpowiadają za harmonię.
- U mnie w barszczu musi być dodane twarde jabłko, najlepiej Reneta, które dodaje lekkiej kwasowości i takiej owocowej słodyczy - podpowiada znany kucharz w rozmowie z Pyszności.pl
Reneta, ze względu na swoją strukturę i wyraźny, kwaskowy charakter, świetnie "muska" smak barszczu, zapobiegając dominacji słodyczy.
Jak podkreśla Tomasz Strzelczyk, w jego domu barszcz musi być też mocno pieprzny, bo cała rodzina przepada za dobrze doprawionymi daniami. Do barszczu oprócz jabłek warto dorzucić też suszoną śliwkę, najlepiej pochodzącą z Małopolski suskę sechlońską. Suska sechlońska, jako śliwka podsuszana i podwędzana, wnosi do zupy unikalny, dymny aromat, typowy dla wigilijnego stołu.
- Jabłko i śliwka w barszczu, to moim zdaniem to jest podstawa w takim porządnym, tradycyjnym barszczu. Niektórzy mówią, że coś ty, ugotowałeś kompot. Barszcz to nie tylko buraki - podsumowuje Tomasz Strzelczyk.
Nie zapomnij o grzybach
Świąteczny charakter doda także kilka suszonych grzybków, gotowanych razem z warzywami i owocami. Suszone grzyby są obowiązkowym elementem wigilijnej zupy, ponieważ ich aromat doskonale łączy się z dymną nutą śliwki. Taki intensywny i aromatyczny barszcz idealnie komponuje się z grzybowym akcentem, na przykład uszkami z farszem.