Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali

Standardowe zupy wigilijne są smaczne, ale czasem warto zrobić coś innego. Ten postny rosół jest zaskakująco aromatyczny, klarowny i bardzo prosty w przygotowaniu. Kiedy raz pojawi się na stole, trudno sobie wyobrazić święta bez tej wersji.

Rosół z karpia to hit w moim domuRosół z karpia to hit w moim domu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Wigilia to jedyny dzień, kiedy smak rządzi wspomnieniami. Rosół z karpia nie jest szeroko znany, ale osoby, które go próbują, traktują go później, jak stały element wieczerzy. Tak, brzmi jak potrawa dla odważnych i na pierwszy rzut oka wygląda jak "rosół po przejściach". Ale finał jest kompletnym zaskoczeniem: zero mulistego posmaku, cudowna klarowność, grzybowy aromat i delikatność karpia, który nie dominuje, tylko współgra.

Rosół na gęsinie - głęboki smak według tradycji

Jak zrobić wigilijny rosół z karpia?

Zupa jest banalnie prosta, choć wymaga czasu na gotowanie. Najpierw długo przygotowuje się wywar z korpusów karpia. Koniecznie wrzuć do wody całą rybę razem z łbem i płetwami. Nie zapomnij o warzywach i o przyprawach, tego możesz dodać dużo. Następnie dodaj namoczone suche grzyby oraz mięso z karpia bez ości. Na sam koniec dodaj trochę soku z kiszonej kapusty lub cytryny dla odrobiny kwasowości. I to tyle.

Składniki:

  • 3 korpusy karpi (łby, ogony i ości),
  • 500 g mięsa z karpia bez ości,
  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • większy por,
  • 2 cebule,
  • natka pietruszki lub kolendra, gałązka lubczyku,
  • garść suszonych grzybów,
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny lub kilka łyżek soku z kiszonej kapusty.

Sposób wykonania:

  1. Suszone grzyby skrusz w dłoniach, zalej wodą i odstaw do napęcznienia.
  2. Karpia wyfiletuj i pokrój na kawałki. Włóż do garnka. Dodaj warzywa, ale cebulę zostaw na później, dołóż też kilka ziaren ziela angielskiego i listki laurowe.
  3. Gotuj na małym ogniu ok. 1,5 godziny, aż ryba odda smak, a warzywa się rozpadną.
  4. Całość przecedź i dodaj obrane z ości mięso.
  5. Cebulę podsmaż na oleju rzepakowym i dorzuć do wywaru. Dołóż grzyby wraz z wodą z moczenia.
  6. Dopraw solą, pieprzem i (jeśli chcesz) niewielką ilością sosu sojowego. Gotuj, aż grzyby będą miękkie.
  7. Na koniec wlej sok z cytryny lub kwas z kiszonej kapusty. Podawaj z makaronem, ziemniakami, uszkami lub krokietami.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
W latach 90. była hitem świąt i rodzinnych uroczystości. Może konkurować nawet z jarzynową
W latach 90. była hitem świąt i rodzinnych uroczystości. Może konkurować nawet z jarzynową
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯