Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Standardowe zupy wigilijne są smaczne, ale czasem warto zrobić coś innego. Ten postny rosół jest zaskakująco aromatyczny, klarowny i bardzo prosty w przygotowaniu. Kiedy raz pojawi się na stole, trudno sobie wyobrazić święta bez tej wersji.
Wigilia to jedyny dzień, kiedy smak rządzi wspomnieniami. Rosół z karpia nie jest szeroko znany, ale osoby, które go próbują, traktują go później, jak stały element wieczerzy. Tak, brzmi jak potrawa dla odważnych i na pierwszy rzut oka wygląda jak "rosół po przejściach". Ale finał jest kompletnym zaskoczeniem: zero mulistego posmaku, cudowna klarowność, grzybowy aromat i delikatność karpia, który nie dominuje, tylko współgra.
Rosół na gęsinie - głęboki smak według tradycji
Jak zrobić wigilijny rosół z karpia?
Zupa jest banalnie prosta, choć wymaga czasu na gotowanie. Najpierw długo przygotowuje się wywar z korpusów karpia. Koniecznie wrzuć do wody całą rybę razem z łbem i płetwami. Nie zapomnij o warzywach i o przyprawach, tego możesz dodać dużo. Następnie dodaj namoczone suche grzyby oraz mięso z karpia bez ości. Na sam koniec dodaj trochę soku z kiszonej kapusty lub cytryny dla odrobiny kwasowości. I to tyle.
Składniki:
- 3 korpusy karpi (łby, ogony i ości),
- 500 g mięsa z karpia bez ości,
- 3 marchewki,
- 2 pietruszki,
- większy por,
- 2 cebule,
- natka pietruszki lub kolendra, gałązka lubczyku,
- garść suszonych grzybów,
- sok wyciśnięty z połowy cytryny lub kilka łyżek soku z kiszonej kapusty.
Sposób wykonania:
- Suszone grzyby skrusz w dłoniach, zalej wodą i odstaw do napęcznienia.
- Karpia wyfiletuj i pokrój na kawałki. Włóż do garnka. Dodaj warzywa, ale cebulę zostaw na później, dołóż też kilka ziaren ziela angielskiego i listki laurowe.
- Gotuj na małym ogniu ok. 1,5 godziny, aż ryba odda smak, a warzywa się rozpadną.
- Całość przecedź i dodaj obrane z ości mięso.
- Cebulę podsmaż na oleju rzepakowym i dorzuć do wywaru. Dołóż grzyby wraz z wodą z moczenia.
- Dopraw solą, pieprzem i (jeśli chcesz) niewielką ilością sosu sojowego. Gotuj, aż grzyby będą miękkie.
- Na koniec wlej sok z cytryny lub kwas z kiszonej kapusty. Podawaj z makaronem, ziemniakami, uszkami lub krokietami.