Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu

W polskiej kuchni króluje zupa z kluskami lanymi, a do mięs często podajemy kluski kładzione. Niemcy mają swój odpowiednik tych dodatków, który zasługuje na uwagę nie tylko podczas wizyty u naszego zachodniego sąsiada.

Szwabskie kluseczkiSzwabskie kluseczki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Podczas wizyty u rodziny w Niemczech na obiad podano szwabskie kluseczki, znane jako szpecle (Spätzle). Mają charakterystyczny, nieregularny kształt i sprężystą konsystencję, świetnie sprawdzają się zarówno w gęstych, mięsnych sosach, jak i w zupie. To prawdziwy symbol kuchni Badenii-Wirtembergii, gdzie traktowane są jako kulinarny skarb.

Kakory z Łobaczewa Małego skrywają pyszny farsz. A do tego okrasa ze skwarek

Szwabskie kluseczki

Szpecle, mimo że na pierwszy rzut oka wyglądają jak nasze polskie kluski, różnią się techniką wykonania i składem. Ciasto jest rzadsze niż na tradycyjne kluski kładzione. Przygotowuje się je z mąki, jajek, wody lub mleka oraz szczypty soli. Wiele niemieckich gospodyń przysięga, że im więcej jajek, tym lepsze szpecle – stąd ich piękny, żółty kolor. Można do nich dodać również szczyptę gałki muszkatołowej, która podkreśli ich wytrawny charakter.

Formowanie szpecli to sztuka. Można robić to za pomocą specjalnego sitka z dużymi otworami, tarki, lub zrzucając kawałki ciasta z drewnianej deseczki bezpośrednio do wrzącej wody. To właśnie ten tradycyjny sposób nadaje im charakterystyczny, niejednolity i chropowaty kształt, który doskonale zatrzymuje sos. Najważniejszym etapem jest mocne i długie ubijanie ciasta – to gwarantuje sprężystość i zapobiega rozpływaniu się klusek w wodzie.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • 100 ml wody lub mleka,
  • pół łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce umieść mąkę i sól.
  2. W osobnej misce roztrzep jajka z wod lub mlekiem.
  3. Stopniowo wlewaj mokre składniki do mąki, mieszając jednocześnie drewnianą łyżką lub mikserem na niskich obrotach. Ubijaj przez około 5-10 minut. Powinno być gładkie, kleiste, ale na tyle gęste, by wolno spływało z łyżki, jak gęsta śmietana.
  4. Odstaw na 2o minut, aby odpoczęło.
  5. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę.
  6. Postaw tarkę bezpośrednio nad wrzącą wodą i przełóż na nią część ciasta. Przesuwając tarkę, przecieraj ciasto przez otwory bezpośrednio do wody. Możesz także nakładać niewielką ilość ciasta na drewnianą deseczkę (trzymaną pod kątem nad garnkiem) i ostrym nożem zeskrobywać porcje ciasta do wrzątku.
  7. Gotuj szpecle w wodzie tylko przez chwilę, aż wypłyną na powierzchnię.
  8. Wyjmij je łyżką cedzakową i przełóż do miski, polewając odrobiną stopionego masła, by się nie sklejały.

Szwabskie kluseczki są już gotowe do jedzenia. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
W latach 90. była hitem świąt i rodzinnych uroczystości. Może konkurować nawet z jarzynową
W latach 90. była hitem świąt i rodzinnych uroczystości. Może konkurować nawet z jarzynową
Duńczycy zajadają się przez cały adwent. Są pulchne i miękkie jak babcine racuchy
Duńczycy zajadają się przez cały adwent. Są pulchne i miękkie jak babcine racuchy
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥