Dodaję do ciasta zamiast mleka. Kluski kładzione wychodzą sprężyste i mięciutkie
Domowe kluski kładzione, choć niegdyś popularne, dziś coraz rzadziej pojawiają się na polskich stołach. Warto do nich wrócić, szczególnie w nowej odsłonie z dodatkiem, dzięki któremu są znacznie bardziej sprężyste, a przy tym idealnie mięciutkie.
Fani klusek mają to szczęście, że kuchnia polska oferuje ich całkiem sporo. Śląskie, leniwe, kopytka oraz oczywiście kluski kładzione. Te ostatnie charakteryzują się luźniejszym ciastem na bazie jajek, mąki i mleka, ewentualnie wody.
Ostatnio jednak zamiast mleka, dodałam kefir i to był strzał w dziesiątkę. Kluski zyskały przyjemną, lekko puszystą strukturę, a po ugotowaniu pozostały mięciutkie.
Kotlety mielone z niespodzianką. Ten farsz to prawdziwe mistrzostwo
Właściwości odżywcze kefiru
Kefir to nie tylko dodatek poprawiający strukturę ciasta, ale przede wszystkim bogactwo składników odżywczych. Zawiera on probiotyki, które korzystnie wpływają na florę jelitową, wspierając trawienie i wzmacniając odporność organizmu.
Jest również źródłem witamin z grupy B, które wspomagają pracę układu nerwowego, a także cennych minerałów, takich jak wapń i magnez, niezbędnych dla zdrowych kości i mięśni. Regularne spożywanie kefiru może wspierać metabolizm, pomagać w utrzymaniu prawidłowej wagi i przyczyniać się do ogólnego dobrego samopoczucia.
Przepis na kluski kładzione z kefirem
Kefir w kluskach kładzionych to składnik, który naprawdę robi różnicę. Sprawia, że kluski stają się miękkie i puszyste. Dodatkowo wzbogaca ich smak.
Składniki:
- 320 g mąki pszennej,
- 250 ml kefiru,
- 2 duże jajka,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Przesiej mąkę do miski, w osobnym naczyniu dokładnie roztrzep jajka z kefirem i solą, aż powstanie jednolita masa.
- Wlewaj stopniowo mokre składniki do mąki i mieszaj łyżką aż powstanie ciasto.
- Zagotuj wodę w szerokim garnku i lekko ją osól.
- Zwilż łyżkę wodą i nabieraj porcje ciasta, delikatnie przerzucaj do wrzątku.
- Mieszaj kluski od czasu do czasu, aż wypłyną na powierzchnię i gotuj jeszcze około 2 minut.
- Wyjmij je łyżką cedzakową i przełóż na talerz.
- Gotowe kluski podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!