Dodaję do ciasta zamiast mleka. Kluski kładzione wychodzą sprężyste i mięciutkie

Domowe kluski kładzione, choć niegdyś popularne, dziś coraz rzadziej pojawiają się na polskich stołach. Warto do nich wrócić, szczególnie w nowej odsłonie z dodatkiem, dzięki któremu są znacznie bardziej sprężyste, a przy tym idealnie mięciutkie.

Kluski z pewnym dodatkiemKluski kładzione warto zrobić na kefirze
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Fani klusek mają to szczęście, że kuchnia polska oferuje ich całkiem sporo. Śląskie, leniwe, kopytka oraz oczywiście kluski kładzione. Te ostatnie charakteryzują się luźniejszym ciastem na bazie jajek, mąki i mleka, ewentualnie wody.

Ostatnio jednak zamiast mleka, dodałam kefir i to był strzał w dziesiątkę. Kluski zyskały przyjemną, lekko puszystą strukturę, a po ugotowaniu pozostały mięciutkie.

Kotlety mielone z niespodzianką. Ten farsz to prawdziwe mistrzostwo

Właściwości odżywcze kefiru

Kefir to nie tylko dodatek poprawiający strukturę ciasta, ale przede wszystkim bogactwo składników odżywczych. Zawiera on probiotyki, które korzystnie wpływają na florę jelitową, wspierając trawienie i wzmacniając odporność organizmu.

Jest również źródłem witamin z grupy B, które wspomagają pracę układu nerwowego, a także cennych minerałów, takich jak wapń i magnez, niezbędnych dla zdrowych kości i mięśni. Regularne spożywanie kefiru może wspierać metabolizm, pomagać w utrzymaniu prawidłowej wagi i przyczyniać się do ogólnego dobrego samopoczucia.

Przepis na kluski kładzione z kefirem

Kefir w kluskach kładzionych to składnik, który naprawdę robi różnicę. Sprawia, że kluski stają się miękkie i puszyste. Dodatkowo wzbogaca ich smak.

Składniki:

  • 320 g mąki pszennej,
  • 250 ml kefiru,
  • 2 duże jajka,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Przesiej mąkę do miski, w osobnym naczyniu dokładnie roztrzep jajka z kefirem i solą, aż powstanie jednolita masa.
  2. Wlewaj stopniowo mokre składniki do mąki i mieszaj łyżką aż powstanie ciasto.
  3. Zagotuj wodę w szerokim garnku i lekko ją osól.
  4. Zwilż łyżkę wodą i nabieraj porcje ciasta, delikatnie przerzucaj do wrzątku.
  5. Mieszaj kluski od czasu do czasu, aż wypłyną na powierzchnię i gotuj jeszcze około 2 minut.
  6. Wyjmij je łyżką cedzakową i przełóż na talerz.
  7. Gotowe kluski podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tych klientów nie obsługujemy. Oto kawiarnie, które nie są dla wszystkich
Tych klientów nie obsługujemy. Oto kawiarnie, które nie są dla wszystkich
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Dla niektórych koszmar z dzieciństwa. Ja siekam i dodaję do kotletów mielonych
Dla niektórych koszmar z dzieciństwa. Ja siekam i dodaję do kotletów mielonych
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Niemiecki klasyk zawładnął moją kuchnią. To najlepsza pieczeń, jaką w życiu jadłam
Niemiecki klasyk zawładnął moją kuchnią. To najlepsza pieczeń, jaką w życiu jadłam
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇