Przepis na kluski kładzione. Genialny pomysł na obiad dla całej rodziny

Kluski kładzione to dla wielu z nas wspaniałe wspomnienie z dzieciństwa. Teraz możemy zrobić je w domu. Ich przygotowanie jest bardzo proste. Nie musimy zagniatać ciasta, kroić go ani nawet suszyć przed podaniem. Potrzebujemy tylko rózgi kuchennej.

Kluski kładzione
Kluski kładzione
Źródło zdjęć: © getty images

26.06.2023 | aktual.: 18.07.2023 12:20

Kluski kładzione są bardzo proste w przygotowaniu. Nie musisz mieć specjalistycznych sprzętów ani spędzać wielu godzin w kuchni. Można powiedzieć, że to przepis dla leniwych. Jest też na tyle uniwersalny, że pasuje do wielu dań. Zjesz je i na słodko, i na słono. Dzięki nim możesz wyczarować mnóstwo ciekawych propozycji na obiad lub kolację.

Jak zrobić kluski kładzione?

Zrobisz je w 30 minut. Najpierw przygotuj potrzebne składniki. Będą to:

  • dwa jajka,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • szklanka wody,
  • łyżka masła lub oleju rzepakowego,
  • szczypta soli,
  • zaopatrz się też w duży garnek do gotowania.

Sposób wykonania

  1. Jajka wbij do miseczki i wlej wodę. Dokładnie wymieszają rózgą kuchenną. Jeśli jej nie masz, wystarczy łyżka.
  2. Dodaj szczyptę soli oraz połowę porcji mąki, a potem olej lub wcześniej roztopione masło.
  3. Wymieszaj wszystko dokładnie, by powstało gładkie i jednolite ciasto.
  4. Zacznij stopniowo dodawać resztę mąki. Postaraj się mieszać tak, aby nie pojawiły się grudki. Może ci to zająć kilka minut.
  5. Ciasto na kluski kładzione odstaw na 10 minut, by odpoczęło.
  6. W międzyczasie zagotuj wodę. Następnie umocz w niej łyżkę, a chwilę później nabierz trochę ciasta. Ponownie zanurz łyżkę w wodzie. Powtórzy czynność kilka razy.
  7. Kluski gotuj na małym ogniu przez dwie minuty od wypłynięcia.
  8. Po tym czasie wyjmij danie łyżką cedzakową.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grillowane sakiewki z piersi kurczaka z pysznym farszem ze szparagami i słodkim groszkiem

Z czym podawać to babcine danie?

Kluski kładzione idealnie pasują do obiadu. Możesz je jednak podawać o każdej porze dnia. Ważne jest to, w jaki sposób je przygotujesz. Są dobre w formie słodkiej i wytrawnej. To od ciebie zależy, z czym je zjesz. Świetnie komponują się na przykład z:

  • gulaszem,
  • sosem grzybowym (tutaj najbardziej sprawdzi się pieczarkowy),
  • zupami (szczególnie owocowymi),
  • słodką śmietaną lub twarogiem,
  • truskawkami,
  • bolognese,
  • sosem pomidorowym.

Najlepiej jednak wspominamy kluski kładzione z truskawkami i śmietaną. To był nasz smak dzieciństwa. Babcie często nam je gotowały. Jeśli chcesz sobie przypomnieć, jak smakują, koniecznie zabierz się za zrobienie dania. Pokrój truskawki i wymieszaj je ze śmietaną 30 procent. Całość lekko posłódź miodem lub cukrem, a następnie wrzuć do klusek. Właśnie wyczarowałeś uwielbiane przez wiele osób danie sprzed lat.

przepiskluski kładzionekluski
Wybrane dla Ciebie