Przepis na kluski kładzione. Genialny pomysł na obiad dla całej rodziny
Kluski kładzione to dla wielu z nas wspaniałe wspomnienie z dzieciństwa. Teraz możemy zrobić je w domu. Ich przygotowanie jest bardzo proste. Nie musimy zagniatać ciasta, kroić go ani nawet suszyć przed podaniem. Potrzebujemy tylko rózgi kuchennej.
26.06.2023 | aktual.: 18.07.2023 12:20
Kluski kładzione są bardzo proste w przygotowaniu. Nie musisz mieć specjalistycznych sprzętów ani spędzać wielu godzin w kuchni. Można powiedzieć, że to przepis dla leniwych. Jest też na tyle uniwersalny, że pasuje do wielu dań. Zjesz je i na słodko, i na słono. Dzięki nim możesz wyczarować mnóstwo ciekawych propozycji na obiad lub kolację.
Jak zrobić kluski kładzione?
Zrobisz je w 30 minut. Najpierw przygotuj potrzebne składniki. Będą to:
- dwa jajka,
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- szklanka wody,
- łyżka masła lub oleju rzepakowego,
- szczypta soli,
- zaopatrz się też w duży garnek do gotowania.
Sposób wykonania
- Jajka wbij do miseczki i wlej wodę. Dokładnie wymieszają rózgą kuchenną. Jeśli jej nie masz, wystarczy łyżka.
- Dodaj szczyptę soli oraz połowę porcji mąki, a potem olej lub wcześniej roztopione masło.
- Wymieszaj wszystko dokładnie, by powstało gładkie i jednolite ciasto.
- Zacznij stopniowo dodawać resztę mąki. Postaraj się mieszać tak, aby nie pojawiły się grudki. Może ci to zająć kilka minut.
- Ciasto na kluski kładzione odstaw na 10 minut, by odpoczęło.
- W międzyczasie zagotuj wodę. Następnie umocz w niej łyżkę, a chwilę później nabierz trochę ciasta. Ponownie zanurz łyżkę w wodzie. Powtórzy czynność kilka razy.
- Kluski gotuj na małym ogniu przez dwie minuty od wypłynięcia.
- Po tym czasie wyjmij danie łyżką cedzakową.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Grillowane sakiewki z piersi kurczaka z pysznym farszem ze szparagami i słodkim groszkiem
Z czym podawać to babcine danie?
Kluski kładzione idealnie pasują do obiadu. Możesz je jednak podawać o każdej porze dnia. Ważne jest to, w jaki sposób je przygotujesz. Są dobre w formie słodkiej i wytrawnej. To od ciebie zależy, z czym je zjesz. Świetnie komponują się na przykład z:
- gulaszem,
- sosem grzybowym (tutaj najbardziej sprawdzi się pieczarkowy),
- zupami (szczególnie owocowymi),
- słodką śmietaną lub twarogiem,
- truskawkami,
- bolognese,
- sosem pomidorowym.
Najlepiej jednak wspominamy kluski kładzione z truskawkami i śmietaną. To był nasz smak dzieciństwa. Babcie często nam je gotowały. Jeśli chcesz sobie przypomnieć, jak smakują, koniecznie zabierz się za zrobienie dania. Pokrój truskawki i wymieszaj je ze śmietaną 30 procent. Całość lekko posłódź miodem lub cukrem, a następnie wrzuć do klusek. Właśnie wyczarowałeś uwielbiane przez wiele osób danie sprzed lat.