Przepis na kluski kładzione. Genialny pomysł na obiad dla całej rodziny

Kluski kładzione to dla wielu z nas wspaniałe wspomnienie z dzieciństwa. Teraz możemy zrobić je w domu. Ich przygotowanie jest bardzo proste. Nie musimy zagniatać ciasta, kroić go ani nawet suszyć przed podaniem. Potrzebujemy tylko rózgi kuchennej.

Kluski kładzioneKluski kładzione
Źródło zdjęć: © getty images
Paulina Hermann

Kluski kładzione są bardzo proste w przygotowaniu. Nie musisz mieć specjalistycznych sprzętów ani spędzać wielu godzin w kuchni. Można powiedzieć, że to przepis dla leniwych. Jest też na tyle uniwersalny, że pasuje do wielu dań. Zjesz je i na słodko, i na słono. Dzięki nim możesz wyczarować mnóstwo ciekawych propozycji na obiad lub kolację.

Jak zrobić kluski kładzione?

Zrobisz je w 30 minut. Najpierw przygotuj potrzebne składniki. Będą to:

  • dwa jajka,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • szklanka wody,
  • łyżka masła lub oleju rzepakowego,
  • szczypta soli,
  • zaopatrz się też w duży garnek do gotowania.

Sposób wykonania

  1. Jajka wbij do miseczki i wlej wodę. Dokładnie wymieszają rózgą kuchenną. Jeśli jej nie masz, wystarczy łyżka.
  2. Dodaj szczyptę soli oraz połowę porcji mąki, a potem olej lub wcześniej roztopione masło.
  3. Wymieszaj wszystko dokładnie, by powstało gładkie i jednolite ciasto.
  4. Zacznij stopniowo dodawać resztę mąki. Postaraj się mieszać tak, aby nie pojawiły się grudki. Może ci to zająć kilka minut.
  5. Ciasto na kluski kładzione odstaw na 10 minut, by odpoczęło.
  6. W międzyczasie zagotuj wodę. Następnie umocz w niej łyżkę, a chwilę później nabierz trochę ciasta. Ponownie zanurz łyżkę w wodzie. Powtórzy czynność kilka razy.
  7. Kluski gotuj na małym ogniu przez dwie minuty od wypłynięcia.
  8. Po tym czasie wyjmij danie łyżką cedzakową.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grillowane sakiewki z piersi kurczaka z pysznym farszem ze szparagami i słodkim groszkiem

Z czym podawać to babcine danie?

Kluski kładzione idealnie pasują do obiadu. Możesz je jednak podawać o każdej porze dnia. Ważne jest to, w jaki sposób je przygotujesz. Są dobre w formie słodkiej i wytrawnej. To od ciebie zależy, z czym je zjesz. Świetnie komponują się na przykład z:

  • gulaszem,
  • sosem grzybowym (tutaj najbardziej sprawdzi się pieczarkowy),
  • zupami (szczególnie owocowymi),
  • słodką śmietaną lub twarogiem,
  • truskawkami,
  • bolognese,
  • sosem pomidorowym.

Najlepiej jednak wspominamy kluski kładzione z truskawkami i śmietaną. To był nasz smak dzieciństwa. Babcie często nam je gotowały. Jeśli chcesz sobie przypomnieć, jak smakują, koniecznie zabierz się za zrobienie dania. Pokrój truskawki i wymieszaj je ze śmietaną 30 procent. Całość lekko posłódź miodem lub cukrem, a następnie wrzuć do klusek. Właśnie wyczarowałeś uwielbiane przez wiele osób danie sprzed lat.

Wybrane dla Ciebie

Nacieram nim jedną stronę kotletów, panieruję i smażę. To najlepsze schabowe pod słońcem
Nacieram nim jedną stronę kotletów, panieruję i smażę. To najlepsze schabowe pod słońcem
Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Tajemniczy furgon, islandzkie tradycje i sezon na grilla. Latem nie brakuje nowości
Tajemniczy furgon, islandzkie tradycje i sezon na grilla. Latem nie brakuje nowości
Tak przyspieszysz dojrzewanie pomidorów. Banalny trik, który każdy powinien znać
Tak przyspieszysz dojrzewanie pomidorów. Banalny trik, który każdy powinien znać
Sernik bez sera z jagodami. Tradycyjne ciasta nie mają przy nim szans
Sernik bez sera z jagodami. Tradycyjne ciasta nie mają przy nim szans
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Pyszne ciasteczka dla "kwiatożerców". Na jednym się nie skończy
Pyszne ciasteczka dla "kwiatożerców". Na jednym się nie skończy