Do pieczeni lub do gotowanego mięsa robię pyszny sos. Zajmuje mi to 10 minut

Kiedy zostaje mi trochę pieczeni, mięso z rosołu albo nie mam pomysłu, z czym podać pieczoną rybę, zawsze przygotowuję ten sos. Podkręca smak wielu potraw, smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. A najważniejsze, że główny składnik tego sosu zawsze mam w lodówce.

Sos musztardowy świetnie pasuje do drobiuSos musztardowy świetnie pasuje do drobiu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | tao0887448675
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

O jaki składnik chodzi? O musztardę, którą najczęściej stosujemy jako dodatek do parówek, wędlin, kanapek, jajek czy warzyw. Na jej bazie można także przygotować pyszny sos na ciepło. Lista pozostałych składników jest krótka, a sposób przygotowania niezwykle prosty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Konfitura żurawinowa — sprawdzi się w roli sosu do pieczonego pasztetu

Prosty przepis na sos

Sosy kojarzą się ze skomplikowanymi recepturami, najczęściej z kuchni francuskiej. Dania znad Loary z nich słyną. Jednak są takie sosy, z którymi poradzi sobie każdy. Wśród nich jest sos musztardowy. Jego warianty można spotkać w kuchniach wielu państw, co świadczy o tym, że jest uniwersalny i pyszny.

Co warto wiedzieć o gorczycy?

Nic dziwnego, że sos musztardowy jest tak chętnie stosowany. Jego główny składnik, czyli musztarda, uchodzi za jeden z najpopularniejszych dodatków na świecie. Znany jest od starożytności. Powstaje z gorczycy, która jest rośliną z rodziny kapustowatych. Jej nasiona są bogate w białko, kwasy tłuszczowe i witaminy z grupy B.

Gorczyca występuje w trzech odmianach. Najdelikatniejsza jest biała, ale w musztardach stosowana jest też gorczyca czarna i sarepska. Do sosu można użyć każdego rodzaju musztardy, jednak najlepiej sprawdzi się sarepska i Dijon. Można też wykorzystać musztardę francuską z całymi ziarenkami gorczycy.

Jakie składniki do sosu musztardowego?

Oprócz musztardy do przygotowania sosu będzie jeszcze potrzebny bulion, masło i mąka. Powstaje on na bazie zasmażki, w której nie powinny zostać najmniejsze grudki. Jeśli zależy ci, by sos miał bardziej kremową konsystencję, możesz do niego dodać śmietanę.

Sam sposób przygotowania jest szybki i prosty. Dlatego taki dodatek przyda się w sytuacji awaryjnej, gdy na przykład zostało trochę przesuszone mięso z obiadu. Sprawdzi się też w bardziej wykwintnych daniach. Warto go wypróbować do pieczonego łososia.

Łosoś świetnie pasuje do łososia
Sos musztardowy podkreśla delikatny smak łososia © Adobe Stock

Sos musztardowy

Składniki:

  • 2-3 łyżki musztardy,
  • 250 ml bulionu,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 łyżka śmietany 30 proc. (opcjonalnie),
  • sól, pieprz do smaku,
  • oregano i gałka muszkatołowa do smaku (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Powoli rozpuść masło w rondelku.
  2. Dodaj mąkę i dokładnie mieszaj, żeby nie zostały żadne grudki.
  3. Potem stopniowo wlewaj podgrzany bulion, cały czas mieszając. Krótko podgrzewaj.
  4. Dodaj musztardę i śmietanę. Dokładnie wymieszaj, najlepiej użyć do tego trzepaczki.
  5. Podgrzewaj kilka minut, bo sos szybko gęstnieje.
  6. Dopraw go solą i pieprzem. Możesz użyć dodatkowych przypraw, jak oregano i gałka muszkatołowa, by sos był bardziej aromatyczny.

Wybrane dla Ciebie

Na weekend robię puszystą piankę. Cała rodzina domaga się tego deseru
Na weekend robię puszystą piankę. Cała rodzina domaga się tego deseru
W PRL-u były piątkowym hitem. Ja dodaję do nich 1 składnik, a rodzina nie może się najeść
W PRL-u były piątkowym hitem. Ja dodaję do nich 1 składnik, a rodzina nie może się najeść
Kupujesz ogórki w folii? Specjalistka ostrzega
Kupujesz ogórki w folii? Specjalistka ostrzega
Dodaję do przesolonych ziemniaków. Stają się tak pyszne, że nawet kotlet zostanie w tle
Dodaję do przesolonych ziemniaków. Stają się tak pyszne, że nawet kotlet zostanie w tle
Nasze babcie latem robiły taką zupę. Dziś zapomniana, a bardzo zdrowa i pyszna
Nasze babcie latem robiły taką zupę. Dziś zapomniana, a bardzo zdrowa i pyszna
Zebrała w lesie i zrobiła chipsy. Idealne do chrupania przy filmie
Zebrała w lesie i zrobiła chipsy. Idealne do chrupania przy filmie
Ten napój wspiera kobiecy organizm. Zobacz, co się stanie, gdy będziesz pić go codziennie
Ten napój wspiera kobiecy organizm. Zobacz, co się stanie, gdy będziesz pić go codziennie
To zdrowe mięso bez chemii i antybiotyków. W sezonie podaje je w sosie kurkowym i wszystkich zachwycam
To zdrowe mięso bez chemii i antybiotyków. W sezonie podaje je w sosie kurkowym i wszystkich zachwycam
Takich czereśni nie kupuj. To strata pieniędzy, bo w domu i tak je wyrzucisz
Takich czereśni nie kupuj. To strata pieniędzy, bo w domu i tak je wyrzucisz
Wszyscy dodają do kiszonych, a mało kto wie. Nadmiar spowoduje, że będą gorzkie i wyrzucisz cały słoik
Wszyscy dodają do kiszonych, a mało kto wie. Nadmiar spowoduje, że będą gorzkie i wyrzucisz cały słoik
Znany dietetyk wskazał najzdrowsze przekąski. Pomogą obniżyć cukier i wspierają serce
Znany dietetyk wskazał najzdrowsze przekąski. Pomogą obniżyć cukier i wspierają serce
Ta ryba wskazuje najczystsze polskie wody i jest bardzo zdrowa. Ale mało kto zna nawet jej nazwę
Ta ryba wskazuje najczystsze polskie wody i jest bardzo zdrowa. Ale mało kto zna nawet jej nazwę