Do pieczeni lub do gotowanego mięsa robię pyszny sos. Zajmuje mi to 10 minut
Kiedy zostaje mi trochę pieczeni, mięso z rosołu albo nie mam pomysłu, z czym podać pieczoną rybę, zawsze przygotowuję ten sos. Podkręca smak wielu potraw, smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. A najważniejsze, że główny składnik tego sosu zawsze mam w lodówce.
O jaki składnik chodzi? O musztardę, którą najczęściej stosujemy jako dodatek do parówek, wędlin, kanapek, jajek czy warzyw. Na jej bazie można także przygotować pyszny sos na ciepło. Lista pozostałych składników jest krótka, a sposób przygotowania niezwykle prosty.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Konfitura żurawinowa — sprawdzi się w roli sosu do pieczonego pasztetu
Prosty przepis na sos
Sosy kojarzą się ze skomplikowanymi recepturami, najczęściej z kuchni francuskiej. Dania znad Loary z nich słyną. Jednak są takie sosy, z którymi poradzi sobie każdy. Wśród nich jest sos musztardowy. Jego warianty można spotkać w kuchniach wielu państw, co świadczy o tym, że jest uniwersalny i pyszny.
Co warto wiedzieć o gorczycy?
Nic dziwnego, że sos musztardowy jest tak chętnie stosowany. Jego główny składnik, czyli musztarda, uchodzi za jeden z najpopularniejszych dodatków na świecie. Znany jest od starożytności. Powstaje z gorczycy, która jest rośliną z rodziny kapustowatych. Jej nasiona są bogate w białko, kwasy tłuszczowe i witaminy z grupy B.
Gorczyca występuje w trzech odmianach. Najdelikatniejsza jest biała, ale w musztardach stosowana jest też gorczyca czarna i sarepska. Do sosu można użyć każdego rodzaju musztardy, jednak najlepiej sprawdzi się sarepska i Dijon. Można też wykorzystać musztardę francuską z całymi ziarenkami gorczycy.
Jakie składniki do sosu musztardowego?
Oprócz musztardy do przygotowania sosu będzie jeszcze potrzebny bulion, masło i mąka. Powstaje on na bazie zasmażki, w której nie powinny zostać najmniejsze grudki. Jeśli zależy ci, by sos miał bardziej kremową konsystencję, możesz do niego dodać śmietanę.
Sam sposób przygotowania jest szybki i prosty. Dlatego taki dodatek przyda się w sytuacji awaryjnej, gdy na przykład zostało trochę przesuszone mięso z obiadu. Sprawdzi się też w bardziej wykwintnych daniach. Warto go wypróbować do pieczonego łososia.
Sos musztardowy
Składniki:
- 2-3 łyżki musztardy,
- 250 ml bulionu,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 łyżka śmietany 30 proc. (opcjonalnie),
- sól, pieprz do smaku,
- oregano i gałka muszkatołowa do smaku (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Powoli rozpuść masło w rondelku.
- Dodaj mąkę i dokładnie mieszaj, żeby nie zostały żadne grudki.
- Potem stopniowo wlewaj podgrzany bulion, cały czas mieszając. Krótko podgrzewaj.
- Dodaj musztardę i śmietanę. Dokładnie wymieszaj, najlepiej użyć do tego trzepaczki.
- Podgrzewaj kilka minut, bo sos szybko gęstnieje.
- Dopraw go solą i pieprzem. Możesz użyć dodatkowych przypraw, jak oregano i gałka muszkatołowa, by sos był bardziej aromatyczny.