WAŻNE
TERAZ

Kaczyński umywa ręce w sprawie Mejzy, zdecyduje klub PiS. Znamy kulisy

Na niedzielę robię pieczeń z indyka. O schabowych wszyscy już zapomnieli

Kiedy na stole pojawia się ta rolada, wszyscy z radości zacierają ręce. To idealna odpowiedź na pytanie, co zrobić z piersi indyka. Przepis jest prosty, o pieczeń tak smaczna, że i chętnych na dokładkę nie zabraknie.

Pyszna pieczeń z indyka na niedzielny obiadPyszna pieczeń z indyka na niedzielny obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Chociaż wśród drobiu największą popularnością cieszy się kurczak, to warto dać szansę również indykowi. Duże filety znakomicie sprawdzą się do nadziewania i zapiekania. Pomysłów na farsz jest naprawdę sporo, ale ja najczęściej stawiam na proste i smaczne połączenie szpinaku, suszonych pomidorach oraz sera typu feta. Ten przepis to pyszna alternatywa dla niedzielnych kotletów schabowych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bajgle lepsze niż w Nowym Jorku. Wyczarujesz je w swojej kuchni

Niedzielna pieczeń z piersi indyka

Proste połączenia bywają po prostu najlepsze. Delikatne mięso z indyka, wyrazisty smak fety, suszone pomidory oraz aromatyczne zioła zachwycą podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Całość podkręca pyszna marynata i cieniutki boczek, który po upieczeniu zamienia się w panierkę.

Rolada znakomicie sprawdzi się na rodzinny obiad
Rolada znakomicie sprawdzi się na rodzinny obiad © Adobe Stock

To danie świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. W wersji obiadowej podaj ją z ugotowanym ziemniakami lub kaszą oraz ulubioną surówką, na przykład z marchewką i pomarańczą. Jeśli po obiedzie zostanie ci pieczeń, możesz wykorzystać ją na kanapki, jak domową wędlinę.

Składniki:

  • ok. 1,5 kg piersi z indyka,
  • suszone pomidory w oleju,
  • ser feta,
  • świeże liście szpinaku,
  • czosnek,
  • cienkie paski świeżego boczku.

Marynata:

  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 pęczek posiekanej natki pietruszki,
  • 2 łyżeczki suszonej cebuli,
  • pół łyżeczki suszonego rozmarynu,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1,5 łyżeczki skórki z cytryny,
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
  • 2 łyżki oliwy.

Sposób przygotowania:

  1. Filet z indyka przekrój na duży płat.
  2. Szpinak przesmaż na patelni wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  3. Rozbij tłuczkiem i ułóż na środku pokrojony w kostkę ser feta, suszone pomidory i szpinak.
  4. Zawiń wzdłuż krótszego boku, tworząc roladę.
  5. Wszystkie składniki marynaty umieść w blenderze i zmiksuj na jednolitą masę.
  6. Powstałą marynatą posmaruj mięso, owiń plastrami boczku i odstaw do lodówki na całą noc.
  7. Po tym czasie przełóż roladę do rękawa do pieczenia.
  8. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na około 1,5 godziny.

Po tym czasie rolada z indyka jest już gotowa. Podziel ją na porcje i podaj swoim bliskim. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze