Na niedzielę robię pieczeń z indyka. O schabowych wszyscy już zapomnieli
Kiedy na stole pojawia się ta rolada, wszyscy z radości zacierają ręce. To idealna odpowiedź na pytanie, co zrobić z piersi indyka. Przepis jest prosty, o pieczeń tak smaczna, że i chętnych na dokładkę nie zabraknie.
Chociaż wśród drobiu największą popularnością cieszy się kurczak, to warto dać szansę również indykowi. Duże filety znakomicie sprawdzą się do nadziewania i zapiekania. Pomysłów na farsz jest naprawdę sporo, ale ja najczęściej stawiam na proste i smaczne połączenie szpinaku, suszonych pomidorach oraz sera typu feta. Ten przepis to pyszna alternatywa dla niedzielnych kotletów schabowych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Bajgle lepsze niż w Nowym Jorku. Wyczarujesz je w swojej kuchni
Niedzielna pieczeń z piersi indyka
Proste połączenia bywają po prostu najlepsze. Delikatne mięso z indyka, wyrazisty smak fety, suszone pomidory oraz aromatyczne zioła zachwycą podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Całość podkręca pyszna marynata i cieniutki boczek, który po upieczeniu zamienia się w panierkę.
To danie świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. W wersji obiadowej podaj ją z ugotowanym ziemniakami lub kaszą oraz ulubioną surówką, na przykład z marchewką i pomarańczą. Jeśli po obiedzie zostanie ci pieczeń, możesz wykorzystać ją na kanapki, jak domową wędlinę.
Składniki:
- ok. 1,5 kg piersi z indyka,
- suszone pomidory w oleju,
- ser feta,
- świeże liście szpinaku,
- czosnek,
- cienkie paski świeżego boczku.
Marynata:
- 3 ząbki czosnku,
- 1 pęczek posiekanej natki pietruszki,
- 2 łyżeczki suszonej cebuli,
- pół łyżeczki suszonego rozmarynu,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 1,5 łyżeczki skórki z cytryny,
- pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
- 2 łyżki oliwy.
Sposób przygotowania:
- Filet z indyka przekrój na duży płat.
- Szpinak przesmaż na patelni wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Rozbij tłuczkiem i ułóż na środku pokrojony w kostkę ser feta, suszone pomidory i szpinak.
- Zawiń wzdłuż krótszego boku, tworząc roladę.
- Wszystkie składniki marynaty umieść w blenderze i zmiksuj na jednolitą masę.
- Powstałą marynatą posmaruj mięso, owiń plastrami boczku i odstaw do lodówki na całą noc.
- Po tym czasie przełóż roladę do rękawa do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na około 1,5 godziny.
Po tym czasie rolada z indyka jest już gotowa. Podziel ją na porcje i podaj swoim bliskim. Smacznego!