Nie ananas i nie jabłko. Babcia wrzuca inny owoc do surówki z marchewki i jest obłędna

Często przygotowując obiad tak bardzo skupiam się tym, co zajmuje centralne miejsce na talerzu, że zapominam o dodatkach. Surówka z marchewki zawsze ratuje mnie z opresji. Daje poczucie, że zadbałam o codzienną porcję witamin dla mojej rodziny. Klasyczna z jabłkiem i śmietaną jest dla mnie za ciężka. W lżejszym wydaniu doskonale sprawdza się bardziej soczysty dodatek.

Surówka z marchewki i pomarańczySurówka z marchewki i pomarańczy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Nemanja Saric
Anna Galuhn
SKOMENTUJ

W rodzinnym domu przygotowanie surówki do obiadu często leżało w mojej gestii. Żeby nie było nudno, nauczyłam się podpatrywać różne pomysły. Zauważyłam, że często jeden składnik może całkowicie zmienić odbiór dania. Tym razem zaszalałam – do surówki z marchewki dodałam nie tylko pomarańczę, ale także pokruszone pistacje i nasiona słonecznika.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką

Dlaczego jedzenie surowych warzyw jest takie ważne?

Wiele warzyw i owoców w wyniku obróbki termicznej traci witaminy i niektóre minerały. Surowe – są bogatym źródłem błonnika, który odgrywa ważną rolę w oczyszczaniu jelit. Co więcej, błonnik pod wpływem procesów trawiennych tworzy w nich rodzaj żelu, dając uczucie sytości. Dlatego spożywanie nieprzetworzonych warzyw i owoców jest ważnym elementem diety odchudzającej.

Surowe warzywa zawierają naturalne enzymy, ułatwiające trawienie i przyswajanie składników odżywczych. Są też źródłem antyoksydantów, które zapobiegają niszczeniu komórek przez wolne rodniki. Ponadto, dzięki dużej zawartości wody, pomagają nawodnić organizm. Więc jeśli masz problem z regularnym piciem wody, możesz jedną szklankę wymienić na jabłko, pomarańczę lub marchewkę.

Jesienią i zimą jedz 1 pomarańczę dziennie

Już 1 pomarańcza pokrywa prawie całe dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. W przypadku kobiet norma wynosi 75 mg, u mężczyzn trochę więcej – 90 mg dziennie. Trudno w to uwierzyć, ale 1 niepozorny owoc zawiera tyle witaminy C co 10 jabłek lub 30 moreli, czyli ok. 70 mg. Pomarańcza jest też źródłem błonnika, potasu i antyoksydantów. Dodatkowo cytrusy posiadają cytrynian, który zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych.

Jak zrobić surówkę z marchewki i pomarańczy?

Pistacje i pestki słonecznika są opcjonalne. Polecam posypać nimi sałatkę, bo uzupełniają surówkę w nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminę E, która przez wielu jest nazywana witaminą młodości. Ten prosty dodatek do obiadu zrobisz w 5 minut.

Składniki:

  • 3 marchewki,
  • 1 pomarańcza,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • szczypta soli do smaku,
  • opcjonalnie: pokruszone pistacje, pestki słonecznika.

Wykonanie:

  1. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
  2. Obierz pomarańczę – ze skórki możesz zrobić słodki dodatek do piernika. Podziel ją na cząstki i pokrój w trójkąty.
  3. Surówkę skrop sokiem z cytryny i wymieszaj z oliwą z oliwek.
  4. Dodaj odrobinę soli himalajskiej i, jeśli masz ochotę, pistacje i pestki słonecznika.

Wybrane dla Ciebie

Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Dziś o tej rybie możemy pomarzyć. Kiedyś na Mazurach i Suwalszczyźnie była hitem
Dziś o tej rybie możemy pomarzyć. Kiedyś na Mazurach i Suwalszczyźnie była hitem
Dosypuję 2 łyżeczki do pasty twarogowej. Jest smaczniejsza i nie mam problemów z trawieniem
Dosypuję 2 łyżeczki do pasty twarogowej. Jest smaczniejsza i nie mam problemów z trawieniem
Cała prawda o jedzeniu jajek na śniadanie. Dietetyk w końcu porządnie to wyjaśnił
Cała prawda o jedzeniu jajek na śniadanie. Dietetyk w końcu porządnie to wyjaśnił
Ścieram ogórki na tarce i robię z nich lekkie placuszki. Znikają szybciej niż ziemniaczane
Ścieram ogórki na tarce i robię z nich lekkie placuszki. Znikają szybciej niż ziemniaczane
Nie musisz biec rano do piekarni. Pyszne bułeczki z makiem możesz zrobić w domu
Nie musisz biec rano do piekarni. Pyszne bułeczki z makiem możesz zrobić w domu
Kuzynka marynuje mięso na grilla w kawie. Śmiałem się, dopóki sam nie wypróbowałem
Kuzynka marynuje mięso na grilla w kawie. Śmiałem się, dopóki sam nie wypróbowałem