Nie ananas i nie jabłko. Babcia wrzuca inny owoc do surówki z marchewki i jest obłędna

Często przygotowując obiad tak bardzo skupiam się tym, co zajmuje centralne miejsce na talerzu, że zapominam o dodatkach. Surówka z marchewki zawsze ratuje mnie z opresji. Daje poczucie, że zadbałam o codzienną porcję witamin dla mojej rodziny. Klasyczna z jabłkiem i śmietaną jest dla mnie za ciężka. W lżejszym wydaniu doskonale sprawdza się bardziej soczysty dodatek.

Surówka z marchewki i pomarańczySurówka z marchewki i pomarańczy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Nemanja Saric
Anna Galuhn

W rodzinnym domu przygotowanie surówki do obiadu często leżało w mojej gestii. Żeby nie było nudno, nauczyłam się podpatrywać różne pomysły. Zauważyłam, że często jeden składnik może całkowicie zmienić odbiór dania. Tym razem zaszalałam – do surówki z marchewki dodałam nie tylko pomarańczę, ale także pokruszone pistacje i nasiona słonecznika.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To najsmaczniejsze frytki, jakie jadłam. Zamiast ziemniaków sięgam po inne warzywo

Dlaczego jedzenie surowych warzyw jest takie ważne?

Wiele warzyw i owoców w wyniku obróbki termicznej traci witaminy i niektóre minerały. Surowe – są bogatym źródłem błonnika, który odgrywa ważną rolę w oczyszczaniu jelit. Co więcej, błonnik pod wpływem procesów trawiennych tworzy w nich rodzaj żelu, dając uczucie sytości. Dlatego spożywanie nieprzetworzonych warzyw i owoców jest ważnym elementem diety odchudzającej.

Surowe warzywa zawierają naturalne enzymy, ułatwiające trawienie i przyswajanie składników odżywczych. Są też źródłem antyoksydantów, które zapobiegają niszczeniu komórek przez wolne rodniki. Ponadto, dzięki dużej zawartości wody, pomagają nawodnić organizm. Więc jeśli masz problem z regularnym piciem wody, możesz jedną szklankę wymienić na jabłko, pomarańczę lub marchewkę.

Jesienią i zimą jedz 1 pomarańczę dziennie

Już 1 pomarańcza pokrywa prawie całe dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. W przypadku kobiet norma wynosi 75 mg, u mężczyzn trochę więcej – 90 mg dziennie. Trudno w to uwierzyć, ale 1 niepozorny owoc zawiera tyle witaminy C co 10 jabłek lub 30 moreli, czyli ok. 70 mg. Pomarańcza jest też źródłem błonnika, potasu i antyoksydantów. Dodatkowo cytrusy posiadają cytrynian, który zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych.

Jak zrobić surówkę z marchewki i pomarańczy?

Pistacje i pestki słonecznika są opcjonalne. Polecam posypać nimi sałatkę, bo uzupełniają surówkę w nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminę E, która przez wielu jest nazywana witaminą młodości. Ten prosty dodatek do obiadu zrobisz w 5 minut.

Składniki:

  • 3 marchewki,
  • 1 pomarańcza,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • szczypta soli do smaku,
  • opcjonalnie: pokruszone pistacje, pestki słonecznika.

Wykonanie:

  1. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
  2. Obierz pomarańczę – ze skórki możesz zrobić słodki dodatek do piernika. Podziel ją na cząstki i pokrój w trójkąty.
  3. Surówkę skrop sokiem z cytryny i wymieszaj z oliwą z oliwek.
  4. Dodaj odrobinę soli himalajskiej i, jeśli masz ochotę, pistacje i pestki słonecznika.
Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka