Nie ananas i nie jabłko. Babcia wrzuca inny owoc do surówki z marchewki i jest obłędna

Często przygotowując obiad tak bardzo skupiam się tym, co zajmuje centralne miejsce na talerzu, że zapominam o dodatkach. Surówka z marchewki zawsze ratuje mnie z opresji. Daje poczucie, że zadbałam o codzienną porcję witamin dla mojej rodziny. Klasyczna z jabłkiem i śmietaną jest dla mnie za ciężka. W lżejszym wydaniu doskonale sprawdza się bardziej soczysty dodatek.

Surówka z marchewki i pomarańczySurówka z marchewki i pomarańczy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Nemanja Saric
Anna Galuhn

W rodzinnym domu przygotowanie surówki do obiadu często leżało w mojej gestii. Żeby nie było nudno, nauczyłam się podpatrywać różne pomysły. Zauważyłam, że często jeden składnik może całkowicie zmienić odbiór dania. Tym razem zaszalałam – do surówki z marchewki dodałam nie tylko pomarańczę, ale także pokruszone pistacje i nasiona słonecznika.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To najsmaczniejsze frytki, jakie jadłam. Zamiast ziemniaków sięgam po inne warzywo

Dlaczego jedzenie surowych warzyw jest takie ważne?

Wiele warzyw i owoców w wyniku obróbki termicznej traci witaminy i niektóre minerały. Surowe – są bogatym źródłem błonnika, który odgrywa ważną rolę w oczyszczaniu jelit. Co więcej, błonnik pod wpływem procesów trawiennych tworzy w nich rodzaj żelu, dając uczucie sytości. Dlatego spożywanie nieprzetworzonych warzyw i owoców jest ważnym elementem diety odchudzającej.

Surowe warzywa zawierają naturalne enzymy, ułatwiające trawienie i przyswajanie składników odżywczych. Są też źródłem antyoksydantów, które zapobiegają niszczeniu komórek przez wolne rodniki. Ponadto, dzięki dużej zawartości wody, pomagają nawodnić organizm. Więc jeśli masz problem z regularnym piciem wody, możesz jedną szklankę wymienić na jabłko, pomarańczę lub marchewkę.

Jesienią i zimą jedz 1 pomarańczę dziennie

Już 1 pomarańcza pokrywa prawie całe dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. W przypadku kobiet norma wynosi 75 mg, u mężczyzn trochę więcej – 90 mg dziennie. Trudno w to uwierzyć, ale 1 niepozorny owoc zawiera tyle witaminy C co 10 jabłek lub 30 moreli, czyli ok. 70 mg. Pomarańcza jest też źródłem błonnika, potasu i antyoksydantów. Dodatkowo cytrusy posiadają cytrynian, który zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych.

Jak zrobić surówkę z marchewki i pomarańczy?

Pistacje i pestki słonecznika są opcjonalne. Polecam posypać nimi sałatkę, bo uzupełniają surówkę w nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminę E, która przez wielu jest nazywana witaminą młodości. Ten prosty dodatek do obiadu zrobisz w 5 minut.

Składniki:

  • 3 marchewki,
  • 1 pomarańcza,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • szczypta soli do smaku,
  • opcjonalnie: pokruszone pistacje, pestki słonecznika.

Wykonanie:

  1. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
  2. Obierz pomarańczę – ze skórki możesz zrobić słodki dodatek do piernika. Podziel ją na cząstki i pokrój w trójkąty.
  3. Surówkę skrop sokiem z cytryny i wymieszaj z oliwą z oliwek.
  4. Dodaj odrobinę soli himalajskiej i, jeśli masz ochotę, pistacje i pestki słonecznika.

Wybrane dla Ciebie

Pasuje do salcesonu i do sera. Ten sos z owocami jest 1000 razy lepszy niż tysiąca wysp
Pasuje do salcesonu i do sera. Ten sos z owocami jest 1000 razy lepszy niż tysiąca wysp
Jesienią lepsze od masła. Smaruję pieczywo i zajadam z serkiem
Jesienią lepsze od masła. Smaruję pieczywo i zajadam z serkiem
Wygląda podejrzanie i cuchnie jak skarpety po treningu. Po pierwszym kęsie znika w sekundę
Wygląda podejrzanie i cuchnie jak skarpety po treningu. Po pierwszym kęsie znika w sekundę
Z tymi owocami smakuje najlepiej. Deser z patelni rozpływa się w ustach
Z tymi owocami smakuje najlepiej. Deser z patelni rozpływa się w ustach
Były jagodzianki, czas na rozkoszanki. Nie mogło zabraknąć kruszonki na palonym maśle
Były jagodzianki, czas na rozkoszanki. Nie mogło zabraknąć kruszonki na palonym maśle
Sprawdzą się zamiast chleba. Kanapki zdrowsze i bez pustych kalorii
Sprawdzą się zamiast chleba. Kanapki zdrowsze i bez pustych kalorii
Polacy jedzą bardzo rzadko. Są zdrowsze od sklepowych słodyczy i dobre dla mocnych kości
Polacy jedzą bardzo rzadko. Są zdrowsze od sklepowych słodyczy i dobre dla mocnych kości
Chroni serce i wzmacnia wzrok. W smaku przypomina truskawki
Chroni serce i wzmacnia wzrok. W smaku przypomina truskawki
Sztuczna inteligencja wymyśliła mi obiad. Obraziła nim pół Europy, ale za to szybko zniknął z talerzy
Sztuczna inteligencja wymyśliła mi obiad. Obraziła nim pół Europy, ale za to szybko zniknął z talerzy
Sąsiadka zapowiedziała się na popołudniową kawkę. Z kilku składników robię szybkie ciasto budyniowe ze śliwkami
Sąsiadka zapowiedziała się na popołudniową kawkę. Z kilku składników robię szybkie ciasto budyniowe ze śliwkami
O tej rybie mówią "łosoś Dunaju". Ma delikatne smaczne mięso i jest bardzo zdrowa
O tej rybie mówią "łosoś Dunaju". Ma delikatne smaczne mięso i jest bardzo zdrowa
Babcia zawsze zbierała jesienią. Ten zapomniany owoc stał się hitem w mojej kuchni
Babcia zawsze zbierała jesienią. Ten zapomniany owoc stał się hitem w mojej kuchni