Niezastąpiony dodatek do burgerów robię w niecałe 5 minut. Idealnie komponuje się z mięsem

Domowe burgery to świetny pomysł na obiad, który jest odskocznią od tradycyjnych zestawów z ziemniakami i surówką. Burgery w wersji mini sprawdzają się także na imprezach – dobrze się prezentują na szwedzkim stole i są w sam raz na trzy gryzy. Najlepiej smakują z kolorowymi dodatkami w domowych bułkach mlecznych. Można je zrobić w wersji mięsnej i wegetariańskiej. Do obydwu warto dodać chrupiący składnik.

Ten chrupiący dodatek sprawdzi się także do wigilijnych śledziTen chrupiący dodatek sprawdzi się także do wigilijnych śledzi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Odkąd przekonałam się na własnym przykładzie, jak szybki i łatwy do przygotowania jest ten dodatek, słoik z marynowaną cebulą dołączył do stałego wyposażenia mojej lodówki. Wyraziste, lekko pikantne krążki pasują nie tylko do burgerów, ale także do codziennych kanapek czy bardziej wykwintnego tatara. Nie mogę się nadziwić, jak szybko znikają.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cebula faszerowana mięsem mielonym. Świetna alternatywa dla gołąbków

Marynowana cebula – gotowa już po kilku godzinach

Samo przygotowanie dodatku zajmuje niecałe 5 minut. Jednak, aby cebula nabrała odpowiedniej chrupkości i smaku, trzeba odczekać kilka godzin. Najlepsza jest na drugi dzień od zalania. Jeśli chcesz przyspieszyć czas marynowania, zamiast octu jabłkowego, dodaj ocet winny i pokrój cebulę na cieńsze plasterki.

Jak wykorzystać chrupiący dodatek w potrawach wigilijnych?

Marynowana cebula jest doskonałym dodatkiem do wigilijnych i świątecznych potraw. Jej wyrazisty smak dobrze komponuje się nie tylko z burgerami, ale także z tradycyjnymi śledziami w oleju. To rodzaj magicznego składnika – dodaje charakteru pieczonym rybom, a drobno posiekana sprawdzi się nawet w farszu do pierogów czy sałatce jarzynowej.

Szybki przepis na cebulę marynowaną

Aby cebula była bardziej delikatna, przed ułożeniem jej w słoiku, możesz przelać ją wrzątkiem.

Składniki:

  • 3 czerwone cebule,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżka cukru,
  • kilka ziaren gorczycy,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 60 ml octu jabłkowego,
  • gorąca woda do wypełnienia słoika.

Wykonanie:

  1. Cebulę obierz z łupin i pokrój w cienkie plastry, ułóż w przygotowanym, czystym i wyparzonym słoiku.
  2. Dodaj sól, cukier i przyprawy. Zalej gorącą wodą (to nie powinien być wrzątek).
  3. Zakręć słoik i obróć kilka razy do góry dnem, aby wymieszać składnik.
  4. Pozostaw do ostygnięcia. Wstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin.

Jak długo można przechowywać marynowaną cebulę?

Marynowana czerwona cebula może być przechowywana w lodówce nawet do 4 tygodni, pod warunkiem że została przygotowana zgodnie ze sztuką. Ważne jest, aby słoiki były czyste. Dla pewności warto dodatkowo wyparzyć je w zmywarce, pokrywki również. Cebula przeznaczona do marynowania musi być świeża – zalewa octowa nie powinna być remedium na psujące się warzywa. Trzeba również zwrócić uwagę na to, aby w całości była zanurzona w marynacie.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej