PrzepisProste przepisyNiezastąpiony dodatek do burgerów robię w niecałe 5 minut. Idealnie komponuje się z mięsem

Niezastąpiony dodatek do burgerów robię w niecałe 5 minut. Idealnie komponuje się z mięsem

Domowe burgery to świetny pomysł na obiad, który jest odskocznią od tradycyjnych zestawów z ziemniakami i surówką. Burgery w wersji mini sprawdzają się także na imprezach – dobrze się prezentują na szwedzkim stole i są w sam raz na 3 gryzy. Najlepiej smakują z kolorowymi dodatkami w domowych bułkach mlecznych. Można je zrobić w wersji mięsnej i wegetariańskiej. Do obydwu warto dodać 1 chrupiący składnik.

Ten chrupiący dodatek sprawdzi się także do wigilijnych śledzi
Ten chrupiący dodatek sprawdzi się także do wigilijnych śledzi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

14.12.2024 16:48

Odkąd przekonałam się na własnym przykładzie, jak szybki i łatwy do przygotowania jest ten dodatek, słoik z marynowaną cebulą dołączył do stałego wyposażenia mojej lodówki. Wyraziste, lekko pikantne krążki pasują nie tylko do burgerów, ale także do codziennych kanapek czy bardziej wykwintnego tatara. Nie mogę się nadziwić, jak szybko znikają.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Marynowana cebula – gotowa już po kilku godzinach

Samo przygotowanie dodatku zajmuje niecałe 5 min. Jednak, aby cebula nabrała odpowiedniej chrupkości i smaku, trzeba odczekać kilka godzin. Najlepsza jest na drugi dzień od zalania. Jeśli chcesz przyspieszyć czas marynowania, zamiast octu jabłkowego, dodaj ocet winny i pokrój cebulę na cieńsze plasterki.

Jak wykorzystać chrupiący dodatek w potrawach wigilijnych?

Marynowana cebula jest doskonałym dodatkiem do wigilijnych i świątecznych potraw. Jej wyrazisty smak dobrze komponuje się nie tylko z burgerami, ale także z tradycyjnymi śledziami w oleju. To rodzaj magicznego składnika – dodaje charakteru pieczonym rybom, a drobno posiekana sprawdzi się nawet w farszu do pierogów czy sałatce jarzynowej.

Szybki przepis na cebulę marynowaną

Aby cebula była bardziej delikatna, przed ułożeniem jej w słoiku, możesz przelać ją wrzątkiem.

Składniki:

  • 3 czerwone cebule,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżka cukru,
  • kilka ziaren gorczycy,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 60 ml octu jabłkowego,
  • gorąca woda do wypełnienia słoika.

Wykonanie:

  1. Cebulę obierz z łupin i pokrój w cienkie plastry, ułóż w przygotowanym, czystym i wyparzonym słoiku.
  2. Dodaj sól, cukier i przyprawy. Zalej gorącą wodą (to nie powinien być wrzątek).
  3. Zakręć słoik i obróć kilka razy do góry dnem, aby wymieszać składnik.
  4. Pozostaw do ostygnięcia. Wstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin.

Jak długo można przechowywać marynowaną cebulę?

Marynowana czerwona cebula może być przechowywana w lodówce nawet do 4 tygodni, pod warunkiem, że została przygotowana zgodnie ze sztuką. Ważne jest, aby słoiki były czyste. Dla pewności, warto dodatkowo wyparzyć je w zmywarce, pokrywki również. Cebula przeznaczona do marynowania musi być świeża – zalewa octowa nie powinna być remedium na psujące się warzywa. Warto również zwrócić uwagę na to, aby w całości była zanurzona w marynacie.

czerwona cebulaprzetwory domowepikle

Wybrane dla Ciebie