Strzelczyk dodaje groszek do jarzynowej inaczej niż wszyscy. Sałatka ma ładniejszy kolor i lepszą konsystencję
Ci, co uwielbiają sałatkę jarzynową, po prostu wiedzą, jak należy ją przygotować. W końcu w świątecznej przystawce nie ma miejsca na odzyskiwanie warzyw z rosołu. Marchewki, ziemniaki czy seler muszą być ugotowane zgodnie ze sztuką. Równie ważne są dodatki. Niektórzy preferują ogórki kiszone, inni – konserwowe. Jedni wolą kukurydzę, pozostali groszek. Jaką sałatkę robi Tomasz Strzelczyk?
Odkąd pamiętam w moim domu sałatka jarzynowa zawsze była i jest obecna przy każdej większej uroczystości. Przed świętami Bożego Narodzenia w jej przygotowanie angażuje się cała rodzina. W końcu nie ma sensu przygotowywać jednej małej miseczki. Tradycyjny dodatek ma wystarczyć na całe trzy dni – od Wigilii do drugiego dnia świąt. U mnie do sałatki zawsze dodawany był groszek konserwowy, bez kukurydzy. W tym roku wypróbuję sposób od Strzelczyka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka Drwala wygryzie inne przystawki. Hitowa warstwowa sałatka na imprezę
Z czego składa się sałatka jarzynowa Strzelczyka?
Popularny kucharz jest wierny swoim zwyczajom. Dba o to, aby warzywa były ugotowane al dente – muszą być miękkie, ale nie mogą się rozpadać. Wszystkie składniki kroi nożem, nawet jajka, chociaż zaznacza, że w tym przypadku można wspomóc się sprytną siateczką do szatkowania. Do jarzynowej dodaje jabłko, ogórki kiszone, kukurydzę i groszek mrożony. Tak, mrożony, a nie konserwowy z puszki.
Jaki groszek jest lepszy do sałatki – mrożony czy konserwowy?
Tomasz Strzelczyk, podobnie jak Katarzyna Bosacka, stawia na mrożony i zblanszowany groszek. Ten składnik wystarczy prosto z zamrażarki wrzucić na 2 minuty do gorącej wody. Po wyjęciu z wrzątku, należy przepłukać groszek zimną wodą. Przygotowany w ten sposób zachowuje ładny, zielony kolor, a przy tym jest o wiele zdrowszy niż produkt z puszki. Nie zawiera cukru, soli ani dodatkowych barwników. Jest też wolny od bisfenoli, które mogą przenikać do organizmu z plastiku, który znajduje się w środku puszki.
Przepis na sałatkę Tomasza Strzelczyka
Znany kucharz od razu dodaje majonez i musztardę do sałatki. Jeśli chcesz, aby poleżała dłużej, te składniki możesz dodać później. Jednak warto wymieszać sałatkę minimum 2 godziny przed podaniem, aby całość zdążyła się przegryźć.
Składniki:
- 4 ziemniaki,
- 3 marchewki,
- 3 korzenie pietruszki,
- 1 kawałek selera – ćwiartka,
- 5 kiszonych ogórków,
- 1 jabłko,
- 6 jajek,
- 200 g mrożonego groszku,
- 150 g kukurydzy z puszki,
- 6-7 łyżek majonezu,
- 2 łyżki musztardy,
- sól, pieprz do smaku.
Wykonanie:
- Ugotuj warzywa: seler, ziemniaki, marchewki, korzeń pietruszki.
- W osobnym garnku ugotuj jajka na twardo.
- Obierz ugotowane i przestygnięte warzywa i jajka.
- Pokrój wszystko nożem w drobną kostkę.
- Pokrój jabłko, może być ze skórką.
- Dodaj pokrojone w kostkę ogórki kiszone, odsączoną kukurydzę z puszki i groszek – mrożony i zblanszowany.
- Sałatkę jarzynową wymieszaj z majonezem i musztardą.
- Dopraw solą (niewiele, bo ogórki kiszone są słone) i świeżo mielonym pieprzem.
- Jeszcze raz wymieszaj i odstaw do lodówki na minimum 2 godziny.