Ta sałatka na święta jest obowiązkowa w moim domu. Wygrywa nawet z jarzynową
Sałatka na święta to element niezbędny. Stanowi doskonały dodatek do domowych wędlin, pasztetów i pieczeni, a przy tym jest dekoracją stołu. Należy docenić także jej walory praktyczne. Jest łatwa do przygotowania i nie musisz liczyć porcji. Każdy nakłada jej tyle, na ile ma ochotę.
04.12.2024 18:16
Może to jeszcze nie jest moment, aby rezygnować z tradycyjnej jarzynowej. Jednak z pewnością przyda ci się coś jeszcze do postawienia na świątecznym stole. Już wielokrotnie sprawdzałam sałatkę królewską na różnych imprezach i wiem, że na Boże Narodzenie na pewno zejdzie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tradycyjna sałatka królewska z majonezem czy w wersji light?
W wielu przepisach na świąteczne sałatki w składnikach figuruje majonez. Jeśli jednak masz ochotę na odmianę, a przy tym odchudzenie tradycyjnej sałatki, możesz sięgnąć po jeden z trzech zamienników.
Bardzo podobny do majonezu pod względem konsystencji jest jogurt grecki. Nabierze bardziej wyrazistego smaku, gdy zmieszasz go z odrobiną soku z cytryny i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.
Innym pomysłem na odmienienie sałatki jest dodanie do niej kilku łyżek hummusu. Uważam, że w kompozycji z ananasem i selerem konserwowym ten dodatek wypada bardzo dobrze. Trzeba jednak przyznać, że wyraźnie zmienia smak sałatki. Polecam dla osób, które gustują w orientalnej kuchni.
Zamiennikiem majonezu może być także klasyczny sos winegret. Nadaje potrawie lekkości i świetnie podkręca kwaskowe nuty. Nie jest to jednak dobre rozwiązanie dla osób, które gustują w sałatce królewskiej ze względu na jej kremowy finisz.
Z czym podawać sałatkę królewską?
Szynka, warzywa, jajko – sałatka królewska jest bogata w składniki odżywcze, więc właściwie nie potrzebuje dodatków. Z powodzeniem może stanowić samodzielną przekąskę. Trzeba jednak przyznać, że doskonale komponuje się z domowym pasztetem.
Świetnie sprawdzi się także w zestawie ze świeżym pieczywem na śniadanie lub jako przekąska na imprezę. Przygotuj ją nie tylko na święta, ale także na sylwestra. Zawiń w tortillę i pokrój na mniejsze kawałki, a sprawdzi się jako finger foods.
Jak przygotować sałatkę z szynką konserwową i ananasem?
Składniki:
- 300 g szynki konserwowej,
- 6 plastrów ananasa z puszki,
- 1 por,
- 100 g selera konserwowego,
- 100 g kukurydzy konserwowej,
- 3 jajka na twardo,
- 30 g majonezu,
- 2 g soli,
- 2 g pieprzu.
Wykonanie sałatki królewskiej krok po kroku
- Jajka ugotuj na twardo. Gdy ostygną, obierz je z łupin i pokrój w kostkę.
- Szynkę konserwową pokrój w kostkę.
- Dokładnie umyj pora, odetnij zielone liście. Białą część pokrój w cienkie paseczki.
- Odsącz ananasa, kukurydzę i seler konserwowy.
- Do miski wrzuć wszystkie składniki.
- Dodaj 2 łyżki majonezu. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i postaw na świątecznym stole.