Sałatka góra śniegu bije na głowę jarzynową i gyrosową. Jest hitem na świątecznym stole
Ta warstwowa sałatka zachwyca zarówno wyglądem, jak i smakiem. Stanowi wyjątkową alternatywę dla tradycyjnych propozycji, takich jak gyros czy sałatka jarzynowa. Przyciąga uwagę dzięki bogatej kompozycji składników. Jej serce stanowi pieczone mięso kurczaka, a całość otula wyrazisty sos z dodatkiem musztardy francuskiej.
04.12.2024 13:13
Przygotowanie tej sałatki nie jest skomplikowane. Jeśli odłożysz na nią porcję upieczonego wcześniej kurczaka, reszta pójdzie jak z płatka. Do sałatki możesz dodać także pierś lub udka ugotowane na parze bądź usmażone na patelni. Następnie wystarczy ułożyć warstwowo składniki i przełożyć je delikatnym, kremowym sosem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak przygotować cebulę na sałatkę góra śniegu?
Jednym z istotnych elementów tej kompozycji jest cebula. Jej intensywny zapach często przeważa nad innymi składnikami potraw. Tym razem inne dodatki mają odgrywać pierwsze skrzypce. Aby złagodzić zapach cebuli i nieco zmiękczyć jej włókna, zalej ją gorącą marynatą octową. Przygotowana w ten sposób cebula będzie mniej intensywna, a jednocześnie doda wyrazistości całej sałatce.
Mięso na świąteczną sałatkę
Nie w każdej sałatce musi znajdować się smażona pierś z kurczaka. Jeśli jednak na taką się zdecydujesz, sałatka też będzie smakować dobrze. Ale o wiele lepszym wyborem są pieczone udka, które dzięki większej zawartości tłuszczu po obróbce cieplnej pozostają o wiele bardziej soczyste niż popularne filety. Możesz wykorzystać udka pieczone z obiadu lub ugotować je na parze. Przed dodaniem do sałatki, obierz je ze skóry, oddziel od kości i pokrój na mniejsze kawałki.
Przepis na sałatkę góra śniegu
Jeśli masz już przygotowane mięso na sałatkę, kolejnym krokiem jest przygotowanie sosu. Zmieszaj majonez z jogurtem, dodaj odrobinę musztardy francuskiej, garść posiekanego świeżego koperku i odrobinę czarnuszki. Ten ostatni składnik nie tylko wpłynie na efekt wizualny, ale także pomoże strawić sałatkę.
Składniki:
- 4 ugotowane ziemniaki,
- 1 cebula,
- 6 ugotowanych jajek na twardo,
- 2 ogórki kiszone,
- 1 upieczone udko z kurczaka,
- 200 g tartego sera żółtego,
- 100 g majonezu,
- 100 g jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki musztardy francuskiej,
- koperek,
- pół łyżeczki czarnuszki,
- 3-4 łyżki octu,
- 2 łyżki cukru,
- pół łyżeczki soli,
- odrobina soli i pieprzu.
Wykonanie:
- Obierz cebulę i posiekaj w drobną kostkę. Zalej mieszanką przygotowaną ze 150 ml wrzątku wymieszanego z octem, szczyptą solą i 2 łyżkami cukru. Pozostaw na 30 minut.
- W osobnej miseczce wymieszaj jogurt, majonez i musztardę francuską. Dodaj posiekany koperek, czarnuszkę, szczyptę soli i pieprzu.
- Mięso z kurczaka pokrój na małe kawałki i wymieszaj z niewielką ilością przygotowanego sosu.
- Ugotowane ziemniaki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Do osobnych miseczek zetrzyj oddzielnie białka i żółtka.
- Na dno salaterki przełóż starte ziemniaki i przykryj je warstwą sosu. Następnie połóż mięso z kurczak, cebulę odsączoną, pokrojone ogórki kiszone, starte żółtka i tarty ser. Każdą warstwę przekładaj łyżką sosu.
- Na sam oprósz sałatkę wiórkami ze startych białek.