PrzepisSałatka góra śniegu bije na głowę jarzynową i gyrosową. Jest hitem na świątecznym stole

Sałatka góra śniegu bije na głowę jarzynową i gyrosową. Jest hitem na świątecznym stole

Ta warstwowa sałatka zachwyca zarówno wyglądem, jak i smakiem. Stanowi wyjątkową alternatywę dla tradycyjnych propozycji, takich jak gyros czy sałatka jarzynowa. Przyciąga uwagę dzięki bogatej kompozycji składników. Jej serce stanowi pieczone mięso kurczaka, a całość otula wyrazisty sos z dodatkiem musztardy francuskiej.

Sałatka góra śniegu skrywa w sobie wyraziste dodatki
Sałatka góra śniegu skrywa w sobie wyraziste dodatki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

04.12.2024 13:13

Przygotowanie tej sałatki nie jest skomplikowane. Jeśli odłożysz na nią porcję upieczonego wcześniej kurczaka, reszta pójdzie jak z płatka. Do sałatki możesz dodać także pierś lub udka ugotowane na parze bądź usmażone na patelni. Następnie wystarczy ułożyć warstwowo składniki i przełożyć je delikatnym, kremowym sosem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak przygotować cebulę na sałatkę góra śniegu?

Jednym z istotnych elementów tej kompozycji jest cebula. Jej intensywny zapach często przeważa nad innymi składnikami potraw. Tym razem inne dodatki mają odgrywać pierwsze skrzypce. Aby złagodzić zapach cebuli i nieco zmiękczyć jej włókna, zalej ją gorącą marynatą octową. Przygotowana w ten sposób cebula będzie mniej intensywna, a jednocześnie doda wyrazistości całej sałatce.

Mięso na świąteczną sałatkę

Nie w każdej sałatce musi znajdować się smażona pierś z kurczaka. Jeśli jednak na taką się zdecydujesz, sałatka też będzie smakować dobrze. Ale o wiele lepszym wyborem są pieczone udka, które dzięki większej zawartości tłuszczu po obróbce cieplnej pozostają o wiele bardziej soczyste niż popularne filety. Możesz wykorzystać udka pieczone z obiadu lub ugotować je na parze. Przed dodaniem do sałatki, obierz je ze skóry, oddziel od kości i pokrój na mniejsze kawałki.

Przepis na sałatkę góra śniegu

Jeśli masz już przygotowane mięso na sałatkę, kolejnym krokiem jest przygotowanie sosu. Zmieszaj majonez z jogurtem, dodaj odrobinę musztardy francuskiej, garść posiekanego świeżego koperku i odrobinę czarnuszki. Ten ostatni składnik nie tylko wpłynie na efekt wizualny, ale także pomoże strawić sałatkę.

Składniki:

  • 4 ugotowane ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • 6 ugotowanych jajek na twardo,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 1 upieczone udko z kurczaka,
  • 200 g tartego sera żółtego,
  • 100 g majonezu,
  • 100 g jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki musztardy francuskiej,
  • koperek,
  • pół łyżeczki czarnuszki,
  • 3-4 łyżki octu,
  • 2 łyżki cukru,
  • pół łyżeczki soli,
  • odrobina soli i pieprzu.

Wykonanie:

  1. Obierz cebulę i posiekaj w drobną kostkę. Zalej mieszanką przygotowaną ze 150 ml wrzątku wymieszanego z octem, szczyptą solą i 2 łyżkami cukru. Pozostaw na 30 minut.
  2. W osobnej miseczce wymieszaj jogurt, majonez i musztardę francuską. Dodaj posiekany koperek, czarnuszkę, szczyptę soli i pieprzu.
  3. Mięso z kurczaka pokrój na małe kawałki i wymieszaj z niewielką ilością przygotowanego sosu.
  4. Ugotowane ziemniaki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Do osobnych miseczek zetrzyj oddzielnie białka i żółtka.
  5. Na dno salaterki przełóż starte ziemniaki i przykryj je warstwą sosu. Następnie połóż mięso z kurczak, cebulę odsączoną, pokrojone ogórki kiszone, starte żółtka i tarty ser. Każdą warstwę przekładaj łyżką sosu.
  6. Na sam oprósz sałatkę wiórkami ze startych białek.

Wybrane dla Ciebie