Sałatka Czerwony Kapturek to imprezowy hit. Przygotowuję ją również na święta
Sałatki warstwowe biją rekordy popularności na rodzinnych imprezach. To dlatego, że kuszą fantazyjnym wyglądem i doskonałym doborem składników. Aby były widoczne warstwy, podawane są w przezroczystych salaterkach. Wiesz, co znajduje się w środku, a to sprawia, że nabierasz na nie jeszcze większego apetytu.
02.12.2024 11:06
Sałatka Czerwony Kapturek to prosta kompozycja smaków, która przypadnie do gustu nawet najmłodszym uczestnikom rodzinnej uroczystości. Z wierzchu kusi czerwonymi pomidorkami koktajlowymi, a w środku zawiera soczyste kąski gotowanego kurczaka. Sprawdź, jakie są idealne proporcje.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak podawać sałatkę warstwową?
Przede wszystkim, przyda ci się kwadratowa salaterka z prostymi bokami. Tylko w takim naczyniu możesz w pełni zadbać o to, aby układane przez ciebie warstwy były równe.
Lepiej nie spieszyć się z robieniem sałatki na zapas. Wystarczy, że pomyślisz o niej 1-2 godziny przed podaniem na stół. Sałatka przygotowana dzień wcześniej podejdzie wodą i już nie będzie ani apetycznie wyglądać, ani dobrze smakować.
Jak przygotować sałatkę Czerwony Kapturek?
Składniki:
- 5 jajek ugotowanych na twardo,
- 1 ugotowana pierś z kurczaka,
- 200 g żółtego sera,
- 100 g pomidorków koktajlowych,
- 1 cebula,
- 3 łyżki majonezu,
- 3 łyżki jogurtu greckiego,
- sól,
- pieprz,
- natka pietruszki,
- rukola lub sałata do dekoracji.
Przygotowanie
- Jajka obierasz z łupinek, a następnie oddzielasz białka od żółtek. Białka ścierasz na tarce o grubych oczkach. Żółtka rozdrabniasz widelcem.
- Ugotowaną pierś kurczaka kroisz w niewielką kostkę. Siekasz drobno cebulę i mieszasz z kurczakiem.
- Ser żółty ścierasz na tarce o grubych oczkach.
- Pomidorki kroisz na połówki.
- Aby przygotować sos do sałatki, w osobnym naczyniu mieszasz majonez z jogurtem, doprawiasz szczyptą soli i pieprzu.
- Na dnie salaterki układasz starte białka jajka i przykrywasz je połową sosu. Tę warstwę posypujesz startym serem.
- Kładziesz kawałki kurczaka przemieszane z cebulą i ponownie przykrywasz sosem.
- Następnie rozkładasz rozdrobnione żółtka i pomidorki koktajlowe. Wokół nich rozsypujesz natkę pietruszki, rukolę lub sałatę.
Wariacje na temat sałatki Czerwony Kapturek
Sałatkę możesz przygotować także z dodatkiem czerwonej papryki lub pieczarek. Te drugie smażysz razem ze świeżym kurczakiem i cebulką na patelni. Po wystudzeniu układasz na warstwie z żółtego sera.
Świetnie smakuje także wersja z pieczonym, grillowanym lub wędzonym kurczakiem. Zwróć uwagę na zielony dodatek do dekoracji. Najbardziej neutralna w smaku jest sałata masłowa. Natka pietruszki dodaje sałatce odrobiny pikanterii, a rukola wzbogaca ją o orzechowe nuty.