Błyskawiczne, pyszne i idealne na każde przyjęcie. Przekąski, które przygotujesz, zanim przyjdą goście

Źródło zdjęć: © Unsplash

22.05.2024 16:25

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Letnie przyjęcia bywają przyjemnie spontaniczne. Największy problem ma jednak gospodarz, który chciałby podać na stół coś wyjątkowego, a ma na to niewiele czasu. Oto efektywne receptury na przekąski na jeden kęs, które zrobią wrażenie, a wymagają tylko chwili w kuchni. Wykorzystasz je niejeden raz!

Małe co nieco w efektownym wydaniu

Piękna pogoda sprawia, że mamy zdecydowanie większą ochotę na spotkania towarzyskie w letniej atmosferze. Aby takie wydarzenie było udane, warto zaplanować smaczny jadłospis.

Niezobowiązujące spotkania w gronie bliskich znajomych rządzą się swoimi kulinarnymi prawami. Zapomnijmy o trudnych i wieloetapowych daniach, długim czasie spędzonym w kuchni

i skomplikowanej prezentacji. By każdy czuł się swobodnie i mógł spróbować rozmaitych pyszności, warto postawić na przystawki w formie tzw. Finger foods, czyli niewielkich przekąsek na jeden kęs. Możliwość nietypowego łączenia smaków, krótki czas przygotowania i pyszne składniki wysokiej jakości to skuteczna i efektowna metoda na zaspokojenie apetytów gości, którzy niebawem pojawią się w naszym domu.

Jeden kęs, pełnia smaku

Istnieje wiele zalet postawienia na przekąskowy styl imprezowego menu. Przede wszystkim taka forma nie wymaga konieczności siedzenia przy stole oraz rozdzielania miejsc do siedzenia każdemu z gości – to sprawia, że atmosfera jest luźniejsza, a goście mogą swobodnie krążyć i oddawać się rozmowie. Mniej problematyczna jest również imprezowa przeprowadzka choćby na taras czy balkon – wystarczy przenieść talerze z przekąskami, by wszyscy nadal mieli je na wyciągnięcie ręki. Menu w formie przystawek jest również łatwiejsze i szybsze w przygotowaniu – kilka zręcznie połączonych składników wystarczy, by uzyskać smakowity efekt. Finger foods to też obietnica mniejszej liczby talerzy i sztućców do mycia po wyjściu gości – przekąski na jeden gryz nie wymagają pełnej zastawy. Szybko, prosto i minimalnym wysiłkiem – na przygotowanie tego typu przekąsek chyba nie musimy już bardziej namawiać!

© Unsplash

Grillowane halloumi z miodem

Halloumi, czyli cypryjski ser z mleka owczego, koziego i krowiego, to jeden ze składników, który świetnie sprawdza się w letnich przekąskach. Grillowane halloumi z miodem przypadnie do gustu każdemu.

Składniki: 1 opakowanie sera halloumi, 2 łyżki płynnego miodu, płatki chilli

Przygotowanie: Pokrój halloumi na grube plastry, a następnie na słupki i nabij je wzdłuż na drewniane patyczki. Rozgrzej patelnię grillową i nie dodając tłuszczu, rozłóż na niej halloumi. Grilluj do uzyskania złotej skórki z każdej strony. W tym czasie wymieszaj płynny miód ze szczyptą płatków chilli i polej szaszłyki z halloumi pod koniec smażenia. Grilluj jeszcze około minuty na mniejszym ogniu, by miód smakowicie się skarmelizował i podawaj.

© Adobe Stock

Koreczki z arbuzem, miętą i fetą

Owocowe i warzywne koreczki to klasyka imprezowego menu. Możemy jednak skutecznie wynieść je na wyższy poziom, nie rezygnując przy tym z ich prostoty. Poniższy przepis to jedynie 3 składniki, które razem tworzą słodko-słone doznania z nutką letniej świeżości.

Składniki: ½ arbuza (najlepiej bez pestek), 1 opakowanie greckiej fety, garść listków mięty

Przygotowanie: Arbuza pokrój w kostkę, a jeśli nie udało ci się dostać arbuza bez pestek, usuń je z miąższu. W nieco mniejszą kostkę pokrój ser feta, uprzednio oddzielony od zalewy. Koreczki zacznij od większej kostki różowego arbuza, następnie nabij kostkę fety, a całość ozdób od góry listkiem mięty. Przed podaniem możesz schłodzić gotowe koreczki w lodówce.

Brzoskwinie z prosciutto crudo, bazylią i mozzarellą

Niektóre przekąski na przyjęciach mają pewien magiczny rodzaj elegancji, mimo swojej prostoty. Przykładem z pewnością jest połączenie soczystej letniej brzoskwini, bazylii, wyrazistej prosciutto crudo i miękkiej mozzarelli. To idealny balans smaków, który dopełni każdy mocktail na bazie bąbelków.

Składniki: kilka dojrzałych brzoskwiń, plasterki prosciutto crudo, listki bazylii, mozzarella w formie małych kulek

Przygotowanie: Brzoskwinie obierz ze skóry, usuń pestkę i pokrój na cząstki. Przygotuj prosciutto crudo, listki bazylii i odsącz kulki mozzarelli z zalewy. Przekąskę można przygotować na dwa sposoby – możemy zawinąć cząstki brzoskwini w szynkę, nabić na szpikulec do koreczków, a następnie nałożyć kulkę mozzarelli i listek bazylii lub możemy podzielić mozzarellę rękoma na mniejsze kawałki i wszystkie składniki zawinąć w pasek prosciutto crudo. Wszystko zależy od naszej kreatywności!

© Adobe Stock

Dip z fetą i balsamicznymi truskawkami

Dobrym jedzeniem warto się dzielić. A idealny do dzielenia jest dip z puszystej, perfekcyjnie kremowej fety, której charakteru dodają balsamiczne truskawki. Wystarczy podać chlebki pita lub krakersy, by goście zachwycili się tym prostym przepisem.

Składniki: 200 g sera feta, 100 g kremowego serka o smaku naturalnym, 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny, szczypta pieprzu, szklanka świeżych lub mrożonych truskawek, 3 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżeczka miodu lub cukru brązowego

Przygotowanie: Ser feta i kremowy serek zblenduj razem z 2 łyżkami oliwy, łyżką soku z cytryny i odrobiną pieprzu aż do puszystej konsystencji. Nałóż na półmisek. Truskawki wrzuć na patelnię z dwoma łyżkami oliwy, łyżką soku z cytryny i miodem lub cukrem. Po 5-10 minutach gotowania na małym ogniu wlej ocet balsamiczny i gotuj jeszcze przez około 2 minuty. Gdy truskawki wystygną, polej nimi dip z fety i podawaj.

© Adobe Stock

Kulki z labneh z orzechami i oliwą

Labneh to popularna na Bliskim Wschodzie potrawa, którą z łatwością przygotujesz w swojej kuchni. By go przygotować, potrzeba około 24 godzin, jednak jest tak wszechstronny, że warto zawsze mieć go w lodówce. Możemy serwować go jako dip, serek do smarowania, a także w formie kulek, które obtoczymy w ulubionych przyprawach czy orzechach.

Składniki: 400 g jogurtu greckiego, płaska łyżeczka soli, łyżeczka soku z cytryny, orzechy włoskie, oliwa z oliwek.

Przygotowanie: Jogurt grecki mieszamy z solą i sokiem z cytryny, a następnie przekładamy do czystej ściereczki i zakręcamy ją, by jogurt przybrał formę kuli. Ściereczkę warto zabezpieczyć gumką recepturką. Tak przygotowany serek umieszczamy na sitku do odcedzania i całość układamy na misce, do której będzie skapywać serwatka. Po około 24 godzinach otrzymamy dobrze odsączony "twarożek". W dniu przyjęcia posmarujmy dłonie oliwą z oliwek i uformujmy z niego niewielkie kulki, które następnie możemy obtoczyć w ulubionych przyprawach albo posiekanych orzechach włoskich. To idealna przekąska w stylu finger foods i sprytny patent na domową kulinarną niesamowitość.

Każde domowe przyjęcie powinno składać się ze wspaniałych ludzi, ogromnej dawki śmiechu, ciekawych rozmów i pysznego jedzenia. Nasze przepisy gwarantują niesamowite doświadczenia dla podniebienia, a wszystkie potrzebne produkty najlepszej jakości znajdziesz w sklepach Netto.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także