Mają niezwykłe właściwości. Mówią o nich "ziarenka mocy"

Można ich użyć jako dodatku do wielu dań, ale najlepiej smakują te wydłubywane prosto z kwiatu. Takie właśnie są pestki słonecznika, które mają niezwykłe właściwości odżywcze. W tej sytuacji, nie pozostaje ci nic innego, jak włączyć je do swojego codziennego menu. Jakie właściwości mają pestki słonecznika i dlaczego warto je jeść?

ObrazekZiarna słonecznika - Pyszności; Foto Freepik
Karol Wiak

Przygotowując popularne sałatki lub dania z makaronu, z pewnością często prażysz pestki słonecznika na patelni. A czy sięgasz po słonecznik podczas oglądania ulubionego filmu? Istotne jest również to, że pestkami słonecznika można posypać ciasteczka, czy dodać do domowego pieczywa. Jak widzisz, zastosowanie pestek słonecznika w kuchni jest naprawdę różnorodne. Dobrze będzie włączyć je do swojej codziennej diety, bo mają naprawdę korzystne właściwości zdrowotne. Dlaczego warto jeść pestki słonecznika? Jeśli będziesz sięgać po nie regularnie, to twój organizm ci za to podziękuje.

Pestki słonecznika - najważniejsze wartości odżywcze

Co zawierają w sobie pestki słonecznika, że są uznawane za taki zdrowy produkt? Warto podkreślić, że są one bogatym źródłem białka i zdrowych tłuszczów. Znajdziesz w nich witaminy z grupy B, a także A, C, D i E oraz minerały, takie jak: żelazo, magnez, wapń, cynk, potas, fosfor, oraz sód. Można w nim znaleźć nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które wspierają układ sercowo-naczyniowy, obniżają cholesterol, czy też odpowiadają za prawidłową budowę błon komórkowych. Mają niski indeks glikemiczny, dlatego mogą je spożywać diabetycy.

Obrazek
Słonecznik - Pyszności; Foto Canva.com

Jakie właściwości mają pestki słonecznika?

Skoro pestki słonecznika zawierają tyle korzystnych wartości odżywczych, to warto w tym miejscu wspomnieć o ich korzystnym działaniu. Korzystnie wpływają na twój organizm, dlatego warto jest sięgać po nie regularnie i to niezależnie, w jakiej formie.

Najważniejsze właściwości pestek słonecznika to przede wszystkim:

  • dostarczenie ważnych witamin i minerałów dla organizmu;
  • działanie antynowotworowe;
  • poprawa kondycji skóry;
  • działanie antyoksydacyjne;
  • pomagają utrzymać prawidłowy poziom hormonów;
  • korzystnie wpływają na płodność;
  • magnez wspomaga pamięć i koncentrację;
  • żelazo zapobiega anemii, a potas korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy;
  • wapń wspiera zdrowie kości i zębów;
  • korzystne oddziaływanie na układ immunologiczny;
  • właściwości przeciwzapalne.

Jak wykorzystać pestki słonecznika w kuchni?

Pamiętaj, że dzienna zalecana porcja spożycia pestek słonecznika wynosi 30 g. Można zatem zjeść łuskane pestki słonecznika, bez zbędnych dodatków lub wykorzystać je w kuchni. Co można zrobić z pestek słonecznika? Miej na uwadze fakt, że zastosowanie pestek słonecznika jest naprawdę szerokie. Są idealnym, chrupiącym dodatkiem do sałatek, dań z makaronów, czy warzywnych potrawek. Czy wiesz, że z pestek słonecznika można przygotować pyszną pastę na kanapki? Będzie świetną alternatywą dla tradycyjnego masła.

Obrazek
Pestki słonecznika - Pyszności; Foto Canva.com

A skoro o pieczywie mowa, to warto podkreślić, że nasiona słonecznika możesz dodać do domowego pieczywa lub wykorzystać do ciast i ciasteczek lub zrobić z nich dietetyczne batoniki. Nic nie stoi na przeszkodzie, by zjeść je również ot tak, jako przekąskę. Każda forma będzie smaczna i wyjątkowa, a co najważniejsze - zdrowa!

Szukasz pomysłu na smaczną zupę? Na naszym kanale wideo znajdziesz przepis na zupę kukurydzianą:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej