PoradyWiększość myśli, że to chwast i po niej depcze. Duży błąd

Większość myśli, że to chwast i po niej depcze. Duży błąd

Pyszności - fot. Adobe Stock
Pyszności - fot. Adobe Stock
20.04.2023 10:17

Wiosna rozkręca się z każdym kolejnym dniem. To dobry moment, by sięgnąć po charakterystyczne dla tej pory roku składniki i dania. Jednym z nich jest bez wątpienia pokrzywa, która ma wiele właściwości prozdrowotnych. Można z niej przygotować również smaczne, wiosenne danie. Co warto z niej przygotować i jakie ma właściwości?

Nie ulega żadnej wątpliwości, że pokrzywa jest jednym z najzdrowszych chwastów. Rośnie niemal wszędzie, a niemal każdy boi się w nią wejść, by ją zebrać. A wszystko to za sprawą tego, że jest to roślina, która lubi parzyć. Na skórze pojawiają się charakterystyczne bąble, które nie wywołują raczej pozytywnych skojarzeń. A wszystko to może zmienić się w przeciągu chwili. Wystarczy, że dowiesz się, jakie właściwości ma pokrzywa i jakie dania można z niej przygotować.

Pokrzywa - najważniejsze właściwości

Skoro pokrzywa to jeden z najzdrowszych chwastów, to dobrze będzie przyjrzeć się nieco bliżej. Zastanawiasz się nad tym, dlaczego warto jeść pokrzywę? Warto sięgnąć po nią właśnie teraz, bo jej liście są najsmaczniejsze i pełne wielu ważnych składników odżywczych. Ta roślina jest doceniana od wieków. Wspiera trawienie, a także pomaga przy anemii, a także działa oczyszczająco i moczopędnie. Niezwykle ważne jest również to, że pomaga zapobiegać infekcjom i wzmacnia organizm. Można z niej przyrządzić napary, a także smaczne dania.

Pokrzywa - Pyszności; źródło Canva
Pokrzywa - Pyszności; źródło Canva

A skoro zostały wspomniane dania, to najlepszą opcją na wiosenne danie będzie pokrzywa duszona z czosnkiem. Potrzebna będzie ci tu solidna ilość młodej pokrzywy (górnych liści), która jest najlepsza w smaku. Pamiętaj, by nie parzyła w ręce, dobrze będzie sparzyć ją wrzątkiem. Liście na patelni powinny być podsmażane przez zaledwie kilka minut. Będzie to idealny dodatek do dań obiadowych czy makaronu. Jej smak świetnie podkreśli czosnek. Jeśli nie lubisz smaku pokrzywy, możesz połączyć ją ze szpinakiem.

Duszona pokrzywa z czosnkiem - jak ją zrobić?

Duszone pokrzywę z czosnkiem można wykorzystać na kilka sposobów. Zjeść z makaronem, dodać na kanapkę, czy wykorzystać jako farsz do pierogów. Przygotowanie tego dania jest banalnie proste. Wystarczy tylko kilka składników, by przygotować smaczny, wiosenny posiłek.

Składniki:

  • 4 ząbki czosnku,
  • duży pęczek świeżej młodej pokrzywy,
  • sok z połowy cytryny,
  • kilka gałązek natki pietruszki,
  • oliwa,
  • sól i pieprz.
Siekanie pokrzywy - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Uwaga Babcia Gotuje
Siekanie pokrzywy - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Uwaga Babcia Gotuje

Sposób przygotowania:

  1. Opłucz pokrzywę wodą i następnie zanurz ją we wrzątku. Po wyparzeniu posiekaj ją drobno.
  2. Pokrój ząbki czosnku na plasterki, a natkę pietruszki drobno posiekaj.
  3. Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj czosnek i smaż przez chwilę. Wrzuć posiekaną pokrzywę i duś przez kilka minut. Przypraw danie solą, pieprzem, sokiem z cytryny i dodaj posiekaną natkę pietruszki. Smacznego!

A może bakłażanowy jeż? Na naszym kanale wideo znajdziesz interesujący przepis:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także