Większość myśli, że to chwast i po niej depcze. Duży błąd

Wiosna rozkręca się z każdym kolejnym dniem. To dobry moment, by sięgnąć po charakterystyczne dla tej pory roku składniki i dania. Jednym z nich jest bez wątpienia pokrzywa, która ma wiele właściwości prozdrowotnych. Można z niej przygotować również smaczne, wiosenne danie. Co warto z niej przygotować i jakie ma właściwości?

ObrazekPyszności - fot. Adobe Stock
Karol Wiak

Nie ulega żadnej wątpliwości, że pokrzywa jest jednym z najzdrowszych chwastów. Rośnie niemal wszędzie, a niemal każdy boi się w nią wejść, by ją zebrać. A wszystko to za sprawą tego, że jest to roślina, która lubi parzyć. Na skórze pojawiają się charakterystyczne bąble, które nie wywołują raczej pozytywnych skojarzeń. A wszystko to może zmienić się w przeciągu chwili. Wystarczy, że dowiesz się, jakie właściwości ma pokrzywa i jakie dania można z niej przygotować.

Pokrzywa - najważniejsze właściwości

Skoro pokrzywa to jeden z najzdrowszych chwastów, to dobrze będzie przyjrzeć się nieco bliżej. Zastanawiasz się nad tym, dlaczego warto jeść pokrzywę? Warto sięgnąć po nią właśnie teraz, bo jej liście są najsmaczniejsze i pełne wielu ważnych składników odżywczych. Ta roślina jest doceniana od wieków. Wspiera trawienie, a także pomaga przy anemii, a także działa oczyszczająco i moczopędnie. Niezwykle ważne jest również to, że pomaga zapobiegać infekcjom i wzmacnia organizm. Można z niej przyrządzić napary, a także smaczne dania.

Pokrzywa - Pyszności; źródło Canva
Pokrzywa - Pyszności; źródło Canva

A skoro zostały wspomniane dania, to najlepszą opcją na wiosenne danie będzie pokrzywa duszona z czosnkiem. Potrzebna będzie ci tu solidna ilość młodej pokrzywy (górnych liści), która jest najlepsza w smaku. Pamiętaj, by nie parzyła w ręce, dobrze będzie sparzyć ją wrzątkiem. Liście na patelni powinny być podsmażane przez zaledwie kilka minut. Będzie to idealny dodatek do dań obiadowych czy makaronu. Jej smak świetnie podkreśli czosnek. Jeśli nie lubisz smaku pokrzywy, możesz połączyć ją ze szpinakiem.

Duszona pokrzywa z czosnkiem - jak ją zrobić?

Duszone pokrzywę z czosnkiem można wykorzystać na kilka sposobów. Zjeść z makaronem, dodać na kanapkę, czy wykorzystać jako farsz do pierogów. Przygotowanie tego dania jest banalnie proste. Wystarczy tylko kilka składników, by przygotować smaczny, wiosenny posiłek.

Składniki:

  • 4 ząbki czosnku,
  • duży pęczek świeżej młodej pokrzywy,
  • sok z połowy cytryny,
  • kilka gałązek natki pietruszki,
  • oliwa,
  • sól i pieprz.
Obrazek
Siekanie pokrzywy - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Uwaga Babcia Gotuje

Sposób przygotowania:

  1. Opłucz pokrzywę wodą i następnie zanurz ją we wrzątku. Po wyparzeniu posiekaj ją drobno.
  2. Pokrój ząbki czosnku na plasterki, a natkę pietruszki drobno posiekaj.
  3. Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj czosnek i smaż przez chwilę. Wrzuć posiekaną pokrzywę i duś przez kilka minut. Przypraw danie solą, pieprzem, sokiem z cytryny i dodaj posiekaną natkę pietruszki. Smacznego!

A może bakłażanowy jeż? Na naszym kanale wideo znajdziesz interesujący przepis:

Wybrane dla Ciebie

Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości