Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Przyzwyczailiśmy się do tego, że są podawane w formie zimnej przystawki. Jednak okazuje się, że świetnie wypadają również w wersji na ciepło. Żeby sobie ułatwić pracę, możesz wykorzystać filety ze słoika.
Śledzie smażone w panierce są popularną potrawą w Szwecji, ale można je również zapiekać w piekarniku. Świetnie smakują z dodatkiem czosnku, cebuli lub pora. Ciekawa jest wersja z dodatkiem miodu gryczanego. Poniżej znajdziesz przepis na zawijane filety z migdałami i żurawiną.
Śledzie po królewsku staną się hitem na wigilijnym stole. Każdy poprosi o dokładkę
Przepis na pieczone śledzie wigilijne
Na świeże śledzie ma co liczyć, ale nic straconego – wykorzystaj płaty marynowane w oleju, których nie trzeba namaczać. Olej ze śledzi przyda się również jako spoiwo do farszu.
Składniki:
- 14 filetów śledziowych w oleju,
- sok z połówki cytryny,
- 1 łyżka masła,
- 3 ząbki czosnku,
- garść płatków migdałów,
- 100 g bułki tartej,
- garść suszonej żurawiny,
- 25 g parmezanu,
- pęczek koperku lub natki pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Płaty śledziowe odsącz z oleju i skrop sokiem z cytryny
- Na patelni z łyżką masła podsmaż drobno posiekany czosnek, po chwili dodaj płatki migdałów i bułkę tartą.
- Gdy składniki na patelni się zarumienią, dodaj kilka łyżek oleju ze śledzi, żurawinę, starty parmezan i posiekany koperek lub pietruszkę. Wymieszaj na gęstą papkę. Zestaw z kuchenki do przestygnięcia.
- Farsz nałóż łyżką na płaty śledziowe i zawiń w rulony. Końcówki zepnij wykałaczkami.
- Śledzie ułóż w naczyniu żaroodpornym, skrop sokiem z cytryny i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 5 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika posyp posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.