WAŻNE
TERAZ

Białoruś uwolni więźniów politycznych. Media: Jest 150 nazwisk

Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku

Przyzwyczailiśmy się do tego, że są podawane w formie zimnej przystawki. Jednak okazuje się, że świetnie wypadają również w wersji na ciepło. Żeby sobie ułatwić pracę, możesz wykorzystać filety ze słoika.

Śledzie na ciepłoŚledzie na ciepło
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Śledzie smażone w panierce są popularną potrawą w Szwecji, ale można je również zapiekać w piekarniku. Świetnie smakują z dodatkiem czosnku, cebuli lub pora. Ciekawa jest wersja z dodatkiem miodu gryczanego. Poniżej znajdziesz przepis na zawijane filety z migdałami i żurawiną.

Śledzie po królewsku staną się hitem na wigilijnym stole. Każdy poprosi o dokładkę

Przepis na pieczone śledzie wigilijne

Na świeże śledzie ma co liczyć, ale nic straconego – wykorzystaj płaty marynowane w oleju, których nie trzeba namaczać. Olej ze śledzi przyda się również jako spoiwo do farszu.

Składniki:

  • 14 filetów śledziowych w oleju,
  • sok z połówki cytryny,
  • 1 łyżka masła,
  • 3 ząbki czosnku,
  • garść płatków migdałów,
  • 100 g bułki tartej,
  • garść suszonej żurawiny,
  • 25 g parmezanu,
  • pęczek koperku lub natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Płaty śledziowe odsącz z oleju i skrop sokiem z cytryny
  2. Na patelni z łyżką masła podsmaż drobno posiekany czosnek, po chwili dodaj płatki migdałów i bułkę tartą.
  3. Gdy składniki na patelni się zarumienią, dodaj kilka łyżek oleju ze śledzi, żurawinę, starty parmezan i posiekany koperek lub pietruszkę. Wymieszaj na gęstą papkę. Zestaw z kuchenki do przestygnięcia.
  4. Farsz nałóż łyżką na płaty śledziowe i zawiń w rulony. Końcówki zepnij wykałaczkami.
  5. Śledzie ułóż w naczyniu żaroodpornym, skrop sokiem z cytryny i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 5 minut.
  6. Po wyjęciu z piekarnika posyp posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥