Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Boczek, pieczarki, szczypiorek czy cebulka – dodatków do jajecznicy jest cała masa, ale Włosi stawiają na zupełnie inny składnik, dzięki któremu jajecznica wychodzi wspaniale puszysta, kremowa i oczywiście o wiele smaczniejsza.
Na świecie nie brakuje miłośników jajecznicy. Sycąca, pełna białka i prosta w wykonaniu, jest częstym wyborem na śniadanie, a każdy ma swoją ulubioną wersję. Jedni wolą jajecznicę ściętą, inni wzbogaconą o boczek, pieczarki czy pomidory. Dużo zależy nie tylko od kubków smakowych, ale również od kraju, w którym akurat ją jemy – w różnych miejscach możemy spróbować lokalnych wariantów. A próbując jajecznicy z rąk Włocha, możemy dostać ją… z ricottą.
Dyniowa pinsa w dwóch wersjach. Każdy znajdzie coś dla siebie
Dlaczego warto dodać ricottę?
Co prawda wielu z nas próbowało już jajecznicę z serem, na przykład żółtym, jednak ricotta może wydawać się nietypowa. W rzeczywistości jest zdecydowanie warta spróbowania. Sprawia, że jajecznica jest bardziej kremowa i puszysta, poprawia nie tylko konsystencję, ale również smak, nadając lekko mleczną nutę. Nie bez znaczenia są też jej wartości odżywcze, ponieważ dzięki zawartości białka i tłuszczy śniadanie staje się bardziej sycące.
Jajecznica po włosku
Przyjęło się, że najlepiej jest dodać tyle łyżek ricotty z ile sztuk jajek. Dzięki temu wychodzi idealnie kremowa, a ser nie przytłacza samego dania, a zamiast tego idealnie podkreśla smak jajek.
A jak dodać ricottę do jajecznicy? Są dwie szkoły. Jedna zakłada połączenie sera z jajkami jeszcze przed wlaniem na patelnię i smażenie wszystkiego razem od samego początku, natomiast druga – dodanie ricotty już do smażących się jajek i wymieszanie ich. Warto spróbować obu opcji, aby sprawdzić, która bardziej odpowiada twoim kubkom smakowym.
Przepis na jajecznicę z ricottą
Składniki:
- 2 jajka,
- 30 g ricotty,
- 10 g masła klarowanego,
- szczypta soli,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Wbij jajka do miseczki, dodaj ricottę sól i pieprz.
- Roztrzep widelcem aż masa będzie jednolita.
- Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, włóż masło klarowane i poczekaj aż się roztopi.
- Wlej jajka z ricottą na patelnię i mieszaj delikatnie drewnianą lub silikonową łopatką.
- Mieszaj równomiernie aż masa stanie się puszysta i kremowa.
- Zdejmij z ognia gdy jajka są jeszcze lekko wilgotne, przełóż na talerz i od razu podawaj. Smacznego!