Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko

Boczek, pieczarki, szczypiorek czy cebulka – dodatków do jajecznicy jest cała masa, ale Włosi stawiają na zupełnie inny składnik, dzięki któremu jajecznica wychodzi wspaniale puszysta, kremowa i oczywiście o wiele smaczniejsza.

Co Włosi dorzucają do jajecznicy?Co Włosi dorzucają do jajecznicy?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ismishko

Na świecie nie brakuje miłośników jajecznicy. Sycąca, pełna białka i prosta w wykonaniu, jest częstym wyborem na śniadanie, a każdy ma swoją ulubioną wersję. Jedni wolą jajecznicę ściętą, inni wzbogaconą o boczek, pieczarki czy pomidory. Dużo zależy nie tylko od kubków smakowych, ale również od kraju, w którym akurat ją jemy – w różnych miejscach możemy spróbować lokalnych wariantów. A próbując jajecznicy z rąk Włocha, możemy dostać ją… z ricottą.

Dyniowa pinsa w dwóch wersjach. Każdy znajdzie coś dla siebie

Dlaczego warto dodać ricottę?

Co prawda wielu z nas próbowało już jajecznicę z serem, na przykład żółtym, jednak ricotta może wydawać się nietypowa. W rzeczywistości jest zdecydowanie warta spróbowania. Sprawia, że jajecznica jest bardziej kremowa i puszysta, poprawia nie tylko konsystencję, ale również smak, nadając lekko mleczną nutę. Nie bez znaczenia są też jej wartości odżywcze, ponieważ dzięki zawartości białka i tłuszczy śniadanie staje się bardziej sycące.

Jajecznica po włosku

Przyjęło się, że najlepiej jest dodać tyle łyżek ricotty z ile sztuk jajek. Dzięki temu wychodzi idealnie kremowa, a ser nie przytłacza samego dania, a zamiast tego idealnie podkreśla smak jajek.

A jak dodać ricottę do jajecznicy? Są dwie szkoły. Jedna zakłada połączenie sera z jajkami jeszcze przed wlaniem na patelnię i smażenie wszystkiego razem od samego początku, natomiast druga – dodanie ricotty już do smażących się jajek i wymieszanie ich. Warto spróbować obu opcji, aby sprawdzić, która bardziej odpowiada twoim kubkom smakowym.

Przepis na jajecznicę z ricottą

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 30 g ricotty,
  • 10 g masła klarowanego,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Wbij jajka do miseczki, dodaj ricottę sól i pieprz.
  2. Roztrzep widelcem aż masa będzie jednolita.
  3. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, włóż masło klarowane i poczekaj aż się roztopi.
  4. Wlej jajka z ricottą na patelnię i mieszaj delikatnie drewnianą lub silikonową łopatką.
  5. Mieszaj równomiernie aż masa stanie się puszysta i kremowa.
  6. Zdejmij z ognia gdy jajka są jeszcze lekko wilgotne, przełóż na talerz i od razu podawaj. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇