We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Ta wyrazista, pomidorowa zupa z hojną ilością nadmorskich specjałów jest jednym z tych dań, których nie może zabraknąć na włoskim stole podczas Wigilii. Daleko jej do polskiego barszczu czy grzybowej, ale wcale nie oznacza to, że nie warto jej spróbować.
Podobnie jak w Polsce, we Włoszech również podczas świąt nie może zabraknąć zupy. O ile w Polsce rybę najczęściej podaje się na koniec kolacji w postaci karpia lub przekąsek ze śledzi, o tyle we Włoszech pojawia się ona już na początku w postaci aromatycznej zuppa di pesce. Szczególnie popularna na południu Włoch, przygotowywana jest z różnych gatunków ryb i owoców morza, gotowanych w aromatycznym bulionie z dodatkiem pomidorów, czosnku, cebuli, oliwy i białego wina.
Schab tulipan z suszonymi owocami i aksamitnym sosem. Idealny na świąteczny obiad
Włoska zupa z ryb i owoców morza
Podczas gotowania nie można zapomnieć o głównym składniku – rybie. Najlepiej sprawdzi się ta z białym mięsem na przykład dorsz czy morszczuk. Nie zapomnij również o owocach morza – choć mocno dzielą gusta, ich dodatek jest niezbędny do autentycznej włoskiej wersji zupy. Dobrym wyborem będą krewetki, kalmary, małże, czasem sardynki lub szproty.
W uproszczonej wersji możesz zrezygnować z części ryb lub owoców morza, choć im więcej, tym smak bardziej intensywny. Stanowią doskonałe uzupełnienie aromatycznego bulionu z pomidorów, wina i warzyw, nadając zupie głębi smaku i przyjemnej tekstury, która rozpieszcza każde podniebienie.
Przepis na zupę rybną
Składnik:
- 450 g białej ryby (np. dorsza),
- 400 g passaty pomidorowej,
- 400 ml bulionu rybnego lub warzywnego,
- 300 g krewetek,
- 300 g muli,
- 150 ml białego wytrawnego wina,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 średnia cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 mała papryczka chili,
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- szczypta soli,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Oczyść białą rybę z ości i pokrój na kawałki, obierz krewetki i usuń przewód pokarmowy, dokładnie umyj mule.
- Cebulę obierz i drobno posiekaj, a czosnek obierz i pokrój w plasterki.
- Papryczkę chili przetnij wzdłuż i usuń nasiona.
- W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek.
- Podsmaż cebulę aż stanie się szklista, dodaj czosnek i chili i smaż 1-2 minuty.
- Wlej wino i gotuj kilka minut aż alkohol odparuje, dodaj passatę, koncentrat pomidorowy i bulion.
- Dopraw solą, pieprzem i ziołami.
- Gotuj 10 minut na małym ogniu.
- Następnie włóż kawałki ryby i gotuj 5 minut.
- Dorzuć krewetki i gotuj 2 minuty.
- Na końcu dodaj mule, przykryj garnek i duś kilka minut aż się otworzą, wyrzuć te które pozostały zamknięte.
- Zupa jest gotowa. Smacznego!