We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania

Ta wyrazista, pomidorowa zupa z hojną ilością nadmorskich specjałów jest jednym z tych dań, których nie może zabraknąć na włoskim stole podczas Wigilii. Daleko jej do polskiego barszczu czy grzybowej, ale wcale nie oznacza to, że nie warto jej spróbować.

Włoska zupa podawana podczas świątWłoska zupa podawana podczas świąt
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Comugnero Silvana

Podobnie jak w Polsce, we Włoszech również podczas świąt nie może zabraknąć zupy. O ile w Polsce rybę najczęściej podaje się na koniec kolacji w postaci karpia lub przekąsek ze śledzi, o tyle we Włoszech pojawia się ona już na początku w postaci aromatycznej zuppa di pesce. Szczególnie popularna na południu Włoch, przygotowywana jest z różnych gatunków ryb i owoców morza, gotowanych w aromatycznym bulionie z dodatkiem pomidorów, czosnku, cebuli, oliwy i białego wina.

Schab tulipan z suszonymi owocami i aksamitnym sosem. Idealny na świąteczny obiad

Włoska zupa z ryb i owoców morza

Podczas gotowania nie można zapomnieć o głównym składniku – rybie. Najlepiej sprawdzi się ta z białym mięsem na przykład dorsz czy morszczuk. Nie zapomnij również o owocach morza – choć mocno dzielą gusta, ich dodatek jest niezbędny do autentycznej włoskiej wersji zupy. Dobrym wyborem będą krewetki, kalmary, małże, czasem sardynki lub szproty.

W uproszczonej wersji możesz zrezygnować z części ryb lub owoców morza, choć im więcej, tym smak bardziej intensywny. Stanowią doskonałe uzupełnienie aromatycznego bulionu z pomidorów, wina i warzyw, nadając zupie głębi smaku i przyjemnej tekstury, która rozpieszcza każde podniebienie.

Przepis na zupę rybną

Składnik:

  • 450 g białej ryby (np. dorsza),
  • 400 g passaty pomidorowej,
  • 400 ml bulionu rybnego lub warzywnego,
  • 300 g krewetek,
  • 300 g muli,
  • 150 ml białego wytrawnego wina,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 średnia cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 mała papryczka chili,
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść białą rybę z ości i pokrój na kawałki, obierz krewetki i usuń przewód pokarmowy, dokładnie umyj mule.
  2. Cebulę obierz i drobno posiekaj, a czosnek obierz i pokrój w plasterki.
  3. Papryczkę chili przetnij wzdłuż i usuń nasiona.
  4. W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek.
  5. Podsmaż cebulę aż stanie się szklista, dodaj czosnek i chili i smaż 1-2 minuty.
  6. Wlej wino i gotuj kilka minut aż alkohol odparuje, dodaj passatę, koncentrat pomidorowy i bulion.
  7. Dopraw solą, pieprzem i ziołami.
  8. Gotuj 10 minut na małym ogniu.
  9. Następnie włóż kawałki ryby i gotuj 5 minut.
  10. Dorzuć krewetki i gotuj 2 minuty.
  11. Na końcu dodaj mule, przykryj garnek i duś kilka minut aż się otworzą, wyrzuć te które pozostały zamknięte.
  12. Zupa jest gotowa. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟