Jedni ją kochają, inni wzdrygają się na samą myśl. Tej świątecznej zupy musisz spróbować
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć dobrej zupy. Najczęściej zajadamy się czerwonym barszczem z uszkami lub aromatyczną grzybową, ale nie są to jedyne wybory na ten wieczór. Ta zupa zdecydowanie zasługuje na swoje pięć minut i powinna pojawić się podczas świątecznej kolacji.
Nie jest tajemnicą, że każdy region ma swoje świąteczne zwyczaje, również w kwestii potraw, które pojawiają się na wigilijnym stole. Na Kujawach możesz natknąć się na obłędną zupę śledziową. Dzięki intensywnemu smakowi ryby połączonemu z hojną porcją warzyw powstaje wyrazista w smaku potrawa, której nie da się pomylić z niczym innym.
Wigilijne krokiety z farszem rybno-kapuścianym staną się hitem w każdym domu
Zupa śledziowa
To idealna propozycja dla tych, którzy podczas Wigilii chcą mieć na stole więcej niż jedną potrawę z ryby. Zupa śledziowa, dzięki połączeniu ziemniaków, cebuli i delikatnie podgotowanych śledzi, zachwyca smakiem i jest prawdziwą gratką dla miłośników wyrazistych, świątecznych dań. Jednak należy pamiętać, że intensywny smak śledzi nie każdemu przypadnie do gustu, dlatego najlepiej potraktować ją jako dodatkową zupę, a nie jedyną. Chyba że wiesz, że wśród najbliższych masz samych fanów tej ryby — wtedy nie masz powodów do obaw i możesz śmiało postawić tylko na nią.
Przepis na zupę śledziową
Składniki:
- 1 l bulionu warzywnego,
- 800 g ziemniaków,
- 400 g filetów śledziowych,
- 200 ml śmietanki 18 proc.,
- 2 średnie cebule,
- 20 g oleju,
- 2 liście laurowe,
- 6 ziaren ziela angielskiego,
- kilka gałązek koperku,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Jeżeli używasz solonych śledzi, włóż je do miski z zimną wodą lub mlekiem i mocz 30-60 minut.
- Następnie wyciągnij je i delikatnie osusz ręcznikiem papierowym.
- Śledzie pokrój na mniejsze kawałki.
- Obierz cebulę i posiekaj drobno.
- W garnku rozgrzej olej. Wrzuć cebulę i smaż, mieszając, aż się zeszkli.
- Obierz ziemniaki i pokrój w niewielkie kawałki.
- Dodaj liście laurowe i ziele angielskie do garnka z cebulą.
- Wsyp ziemniaki i zalej bulionem tak, aby składniki były przykryte.
- Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj 12-15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
- Dodaj pokrojone śledzie i gotuj krótko, około 3-5 minut.
- Zahartuj śmietankę, wlewając kilka łyżek gorącej zupy do niej i dokładnie mieszając.
- Następnie wlej ją z powrotem do garnka i delikatnie wymieszaj.
- Opłucz i osusz za pomocą ręcznika papierowego koperek.
- Drobno go posiekaj.
- Dopraw zupę świeżo zmielonym pieprzem, wsyp posiekany koperek i ponownie wymieszaj.
- Zupa jest gotowa. Smacznego!