Jedni ją kochają, inni wzdrygają się na samą myśl. Tej świątecznej zupy musisz spróbować

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć dobrej zupy. Najczęściej zajadamy się czerwonym barszczem z uszkami lub aromatyczną grzybową, ale nie są to jedyne wybory na ten wieczór. Ta zupa zdecydowanie zasługuje na swoje pięć minut i powinna pojawić się podczas świątecznej kolacji.

Świąteczna zupaŚwiąteczna zupa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Nie jest tajemnicą, że każdy region ma swoje świąteczne zwyczaje, również w kwestii potraw, które pojawiają się na wigilijnym stole. Na Kujawach możesz natknąć się na obłędną zupę śledziową. Dzięki intensywnemu smakowi ryby połączonemu z hojną porcją warzyw powstaje wyrazista w smaku potrawa, której nie da się pomylić z niczym innym.

Wigilijne krokiety z farszem rybno-kapuścianym staną się hitem w każdym domu

Zupa śledziowa

To idealna propozycja dla tych, którzy podczas Wigilii chcą mieć na stole więcej niż jedną potrawę z ryby. Zupa śledziowa, dzięki połączeniu ziemniaków, cebuli i delikatnie podgotowanych śledzi, zachwyca smakiem i jest prawdziwą gratką dla miłośników wyrazistych, świątecznych dań. Jednak należy pamiętać, że intensywny smak śledzi nie każdemu przypadnie do gustu, dlatego najlepiej potraktować ją jako dodatkową zupę, a nie jedyną. Chyba że wiesz, że wśród najbliższych masz samych fanów tej ryby — wtedy nie masz powodów do obaw i możesz śmiało postawić tylko na nią.

Przepis na zupę śledziową

Składniki:

  • 1 l bulionu warzywnego,
  • 800 g ziemniaków,
  • 400 g filetów śledziowych,
  • 200 ml śmietanki 18 proc.,
  • 2 średnie cebule,
  • 20 g oleju,
  • 2 liście laurowe,
  • 6 ziaren ziela angielskiego,
  • kilka gałązek koperku,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Jeżeli używasz solonych śledzi, włóż je do miski z zimną wodą lub mlekiem i mocz 30-60 minut.
  2. Następnie wyciągnij je i delikatnie osusz ręcznikiem papierowym.
  3. Śledzie pokrój na mniejsze kawałki.
  4. Obierz cebulę i posiekaj drobno.
  5. W garnku rozgrzej olej. Wrzuć cebulę i smaż, mieszając, aż się zeszkli.
  6. Obierz ziemniaki i pokrój w niewielkie kawałki.
  7. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie do garnka z cebulą.
  8. Wsyp ziemniaki i zalej bulionem tak, aby składniki były przykryte.
  9. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj 12-15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  10. Dodaj pokrojone śledzie i gotuj krótko, około 3-5 minut.
  11. Zahartuj śmietankę, wlewając kilka łyżek gorącej zupy do niej i dokładnie mieszając.
  12. Następnie wlej ją z powrotem do garnka i delikatnie wymieszaj.
  13. Opłucz i osusz za pomocą ręcznika papierowego koperek.
  14. Drobno go posiekaj.
  15. Dopraw zupę świeżo zmielonym pieprzem, wsyp posiekany koperek i ponownie wymieszaj.
  16. Zupa jest gotowa. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟