Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Podczas świątecznej kolacji nie może zabraknąć zupy. Najczęściej jest to barszcz czerwony lub aromatyczna grzybowa, jednak nie są to jedyne świąteczne specjały. Zupa migdałowa była niegdyś stałym elementem wigilijnych stołów, a dziś, nieco zapomniana, zasługuje na powrót na świąteczne stoły.
Zupa migdałowa zdecydowanie należy do tych potraw, które powinny częściej pojawiać się na świątecznych stołach. Niegdyś była popularna szczególnie wśród zamożnych rodzin na Kresach i traktowana jako symbol bogactwa – wszystko dzięki obecności migdałów, które wówczas były produktem luksusowym. Z upływem czasu dostępność migdałów malała, przez co potrawa traciła na popularności. Dziś, gdy można je łatwo kupić w wielu sklepach, warto przypomnieć sobie smak tej eleganckiej, świątecznej zupy.
Śledzie po królewsku staną się hitem na wigilijnym stole. Każdy poprosi o dokładkę
Świąteczna zupa migdałowa
To idealny przepis, jeśli szukasz mniej oczywistej zupy na tegoroczne święta. Przygotowana na bazie płatków migdałowych, jest kremowa, aromatyczna i zdecydowanie warta spróbowania. Migdały nadają jej lekko słodki, delikatny smak, a najlepiej sprawdzą się blanszowane płatki migdałowe, które nie dominują smaku, a podkreślają świąteczny charakter dania.
Zupę możesz podać na kilka sposobów: zblendowaną na gładki krem lub z większą ilością wody jako pełnoprawną zupę z dodatkami. Świetnie komponuje się z porcją ryżu, dzięki której staje się bardziej sycąca, ale równie dobrze możesz dodać drobno pokrojone ziemniaki. W każdej wersji zupa migdałowa smakuje wyśmienicie i sprawdzi się podczas rodzinnego posiłku.
Przepis na świąteczną zupę migdałową
Składniki:
- 600 ml wody,
- 200 g płatków migdałowych,
- ćwierć selera,
- 150 ml śmietanki kremówki,
- 20 g masła klarowanego,
- 1 por,
- 1 pietruszka,
- 50 ml białego wytrawnego wina,
- 1 łyżka mąki,
- kilka gałązek świeżego koperku,
- kilka kropli oliwy z oliwek,
- szczypta soli,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
- ugotowany na sypko ryż (opcjonalnie, do podania).
Sposób przygotowania:
- Obierz selera, pora i pietruszkę i pokrój je na małe kawałki.
- Następnie przez około 10-20 sekund blanszuj płatki migdałowe we wrzącej wodzie.
- Odcedź i osusz płatki migdałowe.
- W garnku z grubym dnem rozpuść masło, dodaj blanszowane płatki i podsmażaj je delikatnie.
- Po chwili dorzuć warzywa, dodaj szczyptę soli i pieprzu.
- Mieszaj, aby podsmażyły się równomiernie.
- Posyp całość mąką i dokładnie wymieszaj, tak aby powstała zasmażka.
- Stopniowo wlej wodę, mieszając, aby nie powstały grudki.
- Przykryj garnek i gotuj na bardzo małym ogniu około 60 minut, aż warzywa staną się miękkie.
- Wlej wino i gotuj jeszcze kilka minut, aby alkohol odparował.
- Zdejmij garnek z ognia i zmiksuj zupę blenderem ręcznym.
- Dodaj śmietankę, dokładnie wymieszaj i podgrzej delikatnie, nie doprowadzając do wrzenia.
- Opłucz i drobno posiekaj koperek.
- Zupę podawaj z ugotowanym ryżem, posiekanym świeżym koperkiem i skropioną kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Smacznego!