Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni

Włoska kuchnia podbiła serca ludzi na całym świecie. Nie tylko obłędnie smaczna, ale też dziecinnie prosta, a ten przepis łączy w sobie obie te zalety i jest dokładnie tym, czego potrzebujemy po ciężkim dniu.

Obłędny, włoski makaronObłędny, włoski makaron
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Free1970

Oczywiście, włoska kuchnia oferuje również przepisy nieco bardziej skomplikowane i czasochłonne, ale penne arrabiata zdecydowanie do nich nie należy. Makaron w kształcie krótkich rurek, otoczony wyrazistym sosem pomidorowym, to idealny wybór na leniwe dni, kiedy chcesz szybko przygotować sycący i aromatyczny posiłek.

Oszukane cynamonki z masłem na bazie chorizo. Puszyste wypieki w wytrawnej wersji

Penne arrabiata

Penne arrabiata, jak wiele włoskich dań, opiera się na jakości składników i odpowiedniej technice przygotowania. Aby makaron był idealnie al dente, pamiętaj o właściwym momencie odcedzania i unikaj płukania go zimną wodą – wypłukuje to skrobię, dzięki której sos lepiej oblepi penne.

Podstawowymi składnikami są pomidory, czosnek i peperoncino, które razem tworzą aksamitny, pełen smaku sos. Jeśli nie przepadasz za ostrym jedzeniem, wystarczy, że zmniejszysz ilość peperoncino lub całkowicie go pominiesz, a wciąż otrzymasz przepyszny, klasyczny sos pomidorowy w najlepszym włoskim wydaniu. Przygotowanie go zajmuje tyle czasu, co gotowanie makaronu, a efekt końcowy na pewno cię zachwyci.

Przepis na włoski makaron

Poniższe proporcje są na około dwie porcje.

Składniki:

  • 400 g pomidorów pelati,
  • 200 g makaronu penne,
  • 20 g oliwy z oliwek extra virgin,
  • 2 ząbki czosnku,
  • około 1/2 łyżeczki suszonego peperoncino,
  • pół łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Nastaw dużą porcję wody w garnku, lekko ją posól i zostaw do zagotowania.
  2. Do gotującej się wody wrzuć makaron i przygotuj na al dente, według instrukcji na opakowaniu.
  3. W czasie gdy makaron się gotuje, przygotuj sos.
  4. Obierz i lekko zmiażdż ząbki czosnku.
  5. W międzyczasie na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć ząbki czosnku oraz peperoncino.
  6. Podsmażaj krótko, aż poczujesz aromat czosnku, równocześnie pilnuj, by się nie spalił.
  7. Następnie dodaj pomidory pelati i dokładnie je rozgnieć, gotuj sos przez 10-15 minut, aż zgęstnieje i lekko odparuje.
  8. Dopraw odrobiną soli i zostaw na małym ogniu.
  9. Odcedź makaron, ale nie wylewaj całej wody z gotowania. Zostaw jej około 2-3 łyżki i wlej ją do sosu, a następnie wymieszaj całość.
  10. Przełóż gorący makaron bezpośrednio na patelnię z sosem.
  11. Energicznie wymieszaj, aby sos dokładnie oblepił makaron.
  12. Makaron jest gotowy. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Jedni ją kochają, inni wzdrygają się na samą myśl. Tej świątecznej zupy musisz spróbować
Jedni ją kochają, inni wzdrygają się na samą myśl. Tej świątecznej zupy musisz spróbować
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯