Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit

Chyba ciężko o deser, który bardziej kojarzy się z okresem jesienno-zimowym niż słodziutkie i puszyste cynamonki. Niemal każdy ma ochotę na te pyszne bułeczki, ale niestety przygotowanie ich zajmuje sporo czasu. Dlatego znacznie częściej stawiam na te mięciutkie placuszki z porządną ilością cynamonu.

Cynamonowe placuszkiCynamonowe placuszki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | manyakotic

Placuszki są prawdziwą gratką dla każdego miłośnika słodkich śniadań, ale w tej wersji świetnie sprawdzają się również na lekki deser. Z przygotowaniem poradzi sobie każdy kulinarny laik, a smak na pewno długo zapadnie w pamięci.

Świąteczna kostka bez pieczenia. Co roku wszyscy goście skupiają się tylko na niej

Placuszki na śniadanie

Jeśli masz ochotę na ekspresowe cynamonki, nie musisz męczyć się z wyrabianiem i wyrastaniem ciasta oraz długim pieczeniem. Wystarczy przygotować klasyczne ciasto na śniadaniowe placuszki i polewę cynamonową, dzięki której nabierają charakterystycznego smaku. Mięciutkie i puszyste placuszki przypadną do gustu zarówno najmłodszym, jak i dorosłym, którzy mają ochotę na wyjątkowe śniadanie.

Cynamonowa polewa do placuszków

Polewa cynamonowa jest nakładana na placuszki w charakterystyczny sposób. Masę na ciasto nakładamy na patelnię, a podczas smażenia wylewamy na wierzch polewę, tworząc spiralę. Do tego dobrze sprawdzi się rękaw cukierniczy, a jeśli go nie masz – możesz użyć plastikowej jednorazówki, z której wytniesz małą dziurkę i w ten sposób będziesz formować wzory na placuszkach. Opcjonalnie można użyć łyżki, starając się rozprowadzać polewę równomiernie, aby cynamon dobrze rozłożył się po cieście.

Przepis na placuszki cynamonowe

Składniki na ciasto na placuszki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 200 ml mleka,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 łyżki cukru (opcjonalnie),
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 saszetka proszku do pieczenia.

Składniki na polewę cynamonową:

  • 70 g masła,
  • 70 g brązowego cukru,
  • 6 g mielonego cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od roztopienia masła do polewy cynamonowej. Gdy będzie płynne odstaw do ostygnięcia.
  2. Przejdź do przygotowania ciasta na placuszki. Przesiej mąkę do dużej miski, wsyp proszek do pieczenia, sól i cukier i oraz dokładnie wymieszaj.
  3. Wbij jajka, wlej olej i połącz składniki, następnie powoli wlewaj mleko, mieszając do uzyskania gęstego, gładkiego ciasta.
  4. Wróć do przygotowania polewy. W osobnej misce połącz roztopione masło z brązowym cukrem i cynamonem.
  5. Przelej polewę do rękawa cukierniczego i odstaw na około 10 minut, aby lekko stężała.
  6. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu.
  7. Nakładaj porcje ciasta, od razu wyciskając na wierzch spiralę z polewy cynamonowej.
  8. Smaż, aż pojawią się bąbelki, przewróć i usmaż drugą stronę.
  9. Powtarzaj czynność aż do zużycia całego ciasta. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟