Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Chyba ciężko o deser, który bardziej kojarzy się z okresem jesienno-zimowym niż słodziutkie i puszyste cynamonki. Niemal każdy ma ochotę na te pyszne bułeczki, ale niestety przygotowanie ich zajmuje sporo czasu. Dlatego znacznie częściej stawiam na te mięciutkie placuszki z porządną ilością cynamonu.
Placuszki są prawdziwą gratką dla każdego miłośnika słodkich śniadań, ale w tej wersji świetnie sprawdzają się również na lekki deser. Z przygotowaniem poradzi sobie każdy kulinarny laik, a smak na pewno długo zapadnie w pamięci.
Świąteczna kostka bez pieczenia. Co roku wszyscy goście skupiają się tylko na niej
Placuszki na śniadanie
Jeśli masz ochotę na ekspresowe cynamonki, nie musisz męczyć się z wyrabianiem i wyrastaniem ciasta oraz długim pieczeniem. Wystarczy przygotować klasyczne ciasto na śniadaniowe placuszki i polewę cynamonową, dzięki której nabierają charakterystycznego smaku. Mięciutkie i puszyste placuszki przypadną do gustu zarówno najmłodszym, jak i dorosłym, którzy mają ochotę na wyjątkowe śniadanie.
Cynamonowa polewa do placuszków
Polewa cynamonowa jest nakładana na placuszki w charakterystyczny sposób. Masę na ciasto nakładamy na patelnię, a podczas smażenia wylewamy na wierzch polewę, tworząc spiralę. Do tego dobrze sprawdzi się rękaw cukierniczy, a jeśli go nie masz – możesz użyć plastikowej jednorazówki, z której wytniesz małą dziurkę i w ten sposób będziesz formować wzory na placuszkach. Opcjonalnie można użyć łyżki, starając się rozprowadzać polewę równomiernie, aby cynamon dobrze rozłożył się po cieście.
Przepis na placuszki cynamonowe
Składniki na ciasto na placuszki:
- 200 g mąki pszennej,
- 200 ml mleka,
- 3 jajka,
- 3 łyżki oleju,
- 2 łyżki cukru (opcjonalnie),
- 1 łyżeczka soli,
- 1 saszetka proszku do pieczenia.
Składniki na polewę cynamonową:
- 70 g masła,
- 70 g brązowego cukru,
- 6 g mielonego cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od roztopienia masła do polewy cynamonowej. Gdy będzie płynne odstaw do ostygnięcia.
- Przejdź do przygotowania ciasta na placuszki. Przesiej mąkę do dużej miski, wsyp proszek do pieczenia, sól i cukier i oraz dokładnie wymieszaj.
- Wbij jajka, wlej olej i połącz składniki, następnie powoli wlewaj mleko, mieszając do uzyskania gęstego, gładkiego ciasta.
- Wróć do przygotowania polewy. W osobnej misce połącz roztopione masło z brązowym cukrem i cynamonem.
- Przelej polewę do rękawa cukierniczego i odstaw na około 10 minut, aby lekko stężała.
- Rozgrzej patelnię na średnim ogniu.
- Nakładaj porcje ciasta, od razu wyciskając na wierzch spiralę z polewy cynamonowej.
- Smaż, aż pojawią się bąbelki, przewróć i usmaż drugą stronę.
- Powtarzaj czynność aż do zużycia całego ciasta. Smacznego!