Wystarczy jeden składnik, by zrobić pyszne placuszki. Są miękkie i elastyczne
Placki, racuszki, naleśniki i im podobne to jedne z ulubionych śniadań wśród dzieci. Zjeść je można na ciepło lub zapakować do pudełka i skubnąć na drugie śniadanie. Przepisów na nie jest cała masa, ale nie wszystkie są tak zdrowe, jak może się wydawać. W tym przypadku nie ma jednak mowy o dużej ilości cukru, bo do przygotowania placuszków potrzebujesz zaledwie jednego składnika.
Chociaż ciężko w to uwierzyć, to do wyczarowania pysznego śniadania potrzebujesz zaledwie kaszy gryczanej. Dużo dzieci na sam widok od razu się krzywi, jednak przemycona pod postacią placków znika błyskawicznie z talerzyków. Jeśli do tego dorzucimy ulubione powidła czy owoce, to mamy gwarancję szczęśliwych brzuchów i zdrowego startu w nowy dzień.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Daria Testuje: najlepsze sposoby na zabezpieczenie kanapek do szkoły
Placuszki z kaszy gryczanej
Niepalona kasza gryczana zachowuje więcej składników odżywczych niż klasyczna kasza palona. Jest bogatym źródłem witamin i minerałów, takich jak witaminy z grupy B, kwas foliowy, niacyna, ryboflawina, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, jod, rutyna i krzem. Zawiera również antyoksydanty, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników.