Wystarczy jeden składnik, by zrobić pyszne placuszki. Są miękkie i elastyczne
Placki, racuszki, naleśniki i im podobne to jedne z ulubionych śniadań wśród dzieci. Zjeść je można na ciepło lub zapakować do pudełka i skubnąć na drugie śniadanie. Przepisów na nie jest cała masa, ale nie wszystkie są tak zdrowe, jak może się wydawać. W tym przypadku nie ma jednak mowy o dużej ilości cukru, bo do przygotowania placuszków potrzebujesz zaledwie jednego składnika.
24.09.2024 09:35
Chociaż ciężko w to uwierzyć, to do wyczarowania pysznego śniadania potrzebujesz zaledwie kaszy gryczanej. Dużo dzieci na sam widok od razu się krzywi, jednak przemycona pod postacią placków znika błyskawicznie z talerzyków. Jeśli do tego dorzucimy ulubione powidła czy owoce, to mamy gwarancję szczęśliwych brzuchów i zdrowego startu w nowy dzień.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Placuszki z kaszy gryczanej
Niepalona kasza gryczana zachowuje więcej składników odżywczych niż klasyczna kasza palona. Jest bogatym źródłem witamin i minerałów, takich jak witaminy z grupy B, kwas foliowy, niacyna, ryboflawina, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, jod, rutyna i krzem. Zawiera również antyoksydanty, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników.
Pomaga obniżyć poziom cholesterolu, ciśnienia tętniczego oraz cukru we krwi. Dzięki zawartości białka i błonnika na dłużej zapewnia uczucie sytości, wspierając przy tym procesy trawienne i poprawia pracę jelit. Zdecydowanie warto sięgać po nią częściej, niż tylko do gulaszu.
Szybkie i zdrowe placuszki na śniadanie
Wystarczy chwila przygotowań, kilka minut smażenia i na talerzu lądują pyszne i zdrowe placki. To świetny patent na przemycenie kaszy do codziennej diety.
Przygotowanie placuszków zaplanuj wcześniej, bo kasza powinna dobrze się namoczyć. Potem wszystko pójdzie już ekspresowo.
Składniki:
- 1 szklanka niepalonej kaszy gryczanej,
- szczypta soli,
- opcjonalnie: łyżka miodu lub innego słodzidła.
Sposób przygotowania:
- Kaszę gryczaną zalej wodą i odstaw na minimum 8 godzin, a najlepiej na noc.
- Po namoczeniu, odcedź kaszę, opłucz i ponownie zalej wodą (odrobinę więcej niż kaszy).
- Blenduj dokładnie do uzyskania gładkiej masy. Dopraw solą i opcjonalnie słodzikiem.
- Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju i smaż placki na złoty kolor z obu stron.
Placki możesz przechowywać w szczelnym pojemniku nawet przez dwa dni. Pozostaną elastyczne i pyszne. Świetnie pasować do nich będą duszone śliwki lub figi, pyszne dżemy, konfitury czy zdrowa nutella. Smacznego!