Wystarczy jeden składnik, by zrobić pyszne placuszki. Są miękkie i elastyczne

Placki, racuszki, naleśniki i im podobne to jedne z ulubionych śniadań wśród dzieci. Zjeść je można na ciepło lub zapakować do pudełka i skubnąć na drugie śniadanie. Przepisów na nie jest cała masa, ale nie wszystkie są tak zdrowe, jak może się wydawać. W tym przypadku nie ma jednak mowy o dużej ilości cukru, bo do przygotowania placuszków potrzebujesz zaledwie jednego składnika.

Placki z kaszy gryczanej - PysznościPlacki z kaszy gryczanej - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Chociaż ciężko w to uwierzyć, to do wyczarowania pysznego śniadania potrzebujesz zaledwie kaszy gryczanej. Dużo dzieci na sam widok od razu się krzywi, jednak przemycona pod postacią placków znika błyskawicznie z talerzyków. Jeśli do tego dorzucimy ulubione powidła czy owoce, to mamy gwarancję szczęśliwych brzuchów i zdrowego startu w nowy dzień.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Daria Testuje: najlepsze sposoby na zabezpieczenie kanapek do szkoły

Placuszki z kaszy gryczanej

Niepalona kasza gryczana zachowuje więcej składników odżywczych niż klasyczna kasza palona. Jest bogatym źródłem witamin i minerałów, takich jak witaminy z grupy B, kwas foliowy, niacyna, ryboflawina, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, jod, rutyna i krzem. Zawiera również antyoksydanty, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników.

Kasza gryczana
Kasza gryczana © Getty Images

Pomaga obniżyć poziom cholesterolu, ciśnienia tętniczego oraz cukru we krwi. Dzięki zawartości białka i błonnika na dłużej zapewnia uczucie sytości, wspierając przy tym procesy trawienne i poprawia pracę jelit. Zdecydowanie warto sięgać po nią częściej, niż tylko do gulaszu.

Szybkie i zdrowe placuszki na śniadanie

Wystarczy chwila przygotowań, kilka minut smażenia i na talerzu lądują pyszne i zdrowe placki. To świetny patent na przemycenie kaszy do codziennej diety.

Placuszki bananowe z dwóch składników.
Placuszki bananowe z dwóch składników. © Pixabay

Przygotowanie placuszków zaplanuj wcześniej, bo kasza powinna dobrze się namoczyć. Potem wszystko pójdzie już ekspresowo.

Składniki:

  • 1 szklanka niepalonej kaszy gryczanej,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie: łyżka miodu lub innego słodzidła.

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę gryczaną zalej wodą i odstaw na minimum 8 godzin, a najlepiej na noc.
  2. Po namoczeniu, odcedź kaszę, opłucz i ponownie zalej wodą (odrobinę więcej niż kaszy).
  3. Blenduj dokładnie do uzyskania gładkiej masy. Dopraw solą i opcjonalnie słodzikiem.
  4. Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju i smaż placki na złoty kolor z obu stron.

Placki możesz przechowywać w szczelnym pojemniku nawet przez dwa dni. Pozostaną elastyczne i pyszne. Świetnie pasować do nich będą duszone śliwki lub figi, pyszne dżemy, konfitury czy zdrowa nutella. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają