PrzepisŚniadanieMieszam banana z kefirem. Po chwili mam talerz pełen pysznych i puszystych racuchów

Mieszam banana z kefirem. Po chwili mam talerz pełen pysznych i puszystych racuchów

Uwielbiają je dzieci, przepadają za nimi dorośli. Te placuszki z bananem to prosty przepis na smaczne śniadanie zarówno do zjedzenia w domu, jak i zapakowania na wynos. Przygotowanie jest ekspresowe, a jeszcze szybciej znikają one z talerzy.

Racuchy z bananem
Racuchy z bananem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

02.09.2024 11:56

Są puszyste, mięciutkie i po prostu przepyszne. To idealny sposób na rozpoczęcie dnia w zdrowej i przy tym też słodkiej odsłonie. Jeśli chcesz, aby był zdrowsze, użyj erytrytolu lub ksylitolu zamiast cukru. Sama ilość cukru zależy też od dojrzałości bananów. Takim racuszkom z bananami po prostu nie da się oprzeć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Racuchy z bananami - prosty przepis na placuszki

Dzięki połączeniu bananów, kefiru i mąki otrzymamy puszyste i delikatne racuszki, które rozpływają się w ustach. Idealne na śniadanie, podwieczorek lub jako słodka przekąska. Można je zrobić w wersji mini lub w większej, w zależności od preferencji.

Placuszki
Placuszki© Getty Images | eugenki

Możesz dodać do ciasta szczyptę cynamonu lub gałki muszkatołowej, aby wzbogacić smak racuszków. Podać je można z ulubionymi owocami, polać odrobiną syropu klonowego lub miodu czy też posmarować masłem orzechowym, które świetnie pasuje do bananowego smaku.

Banany są bogate w potas, witaminy z grupy B oraz błonnik, który poprawia pracę jelit. Kefir z kolei jest probiotykiem, czyli zawiera żywe kultury bakterii, które korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit.

Placki bananowe - Pyszności
Placki bananowe - Pyszności© Canva
Możesz zastąpić część mąki pszennej mąką pełnoziarnistą lub mąką z innych zbóż, aby zwiększyć zawartość błonnika.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 400 ml kefiru,
  • 1 jajko,
  • 3-4 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • olej do smażenia,
  • 3 banany.

Sposób przygotowania:

  1. Przesiej mąkę do miski. Dodaj do niej sodę oczyszczoną i dokładnie wymieszaj.
  2. W osobnej misce połącz jajko, kefir i cukier. Połącz trzepaczką do uzyskania jednolitej masy.
  3. Do suchej mieszanki dodaj mokrą i delikatnie wymieszaj.
  4. Na koniec dodaj pokrojone w plasterki banany i delikatnie wmieszaj je w ciasto.
  5. Rozgrzej olej na patelni. Łyżką nakładaj porcje ciasta na rozgrzany tłuszcz i smaż z obu stron na złoty kolor.

Gotowe racuszki podawaj posypane cukrem pudrem lub polewane ulubionym dodatkiem, np. syropem klonowym, jogurtem naturalnym czy bitą śmietaną. Smacznego!

przepisInspiracjeplacuszki bananowe
Wybrane dla Ciebie