Mieszam banana z kefirem. Po chwili mam talerz pełen pysznych i puszystych racuchów

Uwielbiają je dzieci, przepadają za nimi dorośli. Te placuszki z bananem to prosty przepis na smaczne śniadanie zarówno do zjedzenia w domu, jak i zapakowania na wynos. Przygotowanie jest ekspresowe, a jeszcze szybciej znikają one z talerzy.

Racuchy z bananem Racuchy z bananem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Są puszyste, mięciutkie i po prostu przepyszne. To idealny sposób na rozpoczęcie dnia w zdrowej i przy tym też słodkiej odsłonie. Jeśli chcesz, aby był zdrowsze, użyj erytrytolu lub ksylitolu zamiast cukru. Sama ilość cukru zależy też od dojrzałości bananów. Takim racuszkom z bananami po prostu nie da się oprzeć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tę pyszną i szybką sałatkę robię niemal co weekend. Goście zawsze pytają tylko o nią

Racuchy z bananami - prosty przepis na placuszki

Dzięki połączeniu bananów, kefiru i mąki otrzymamy puszyste i delikatne racuszki, które rozpływają się w ustach. Idealne na śniadanie, podwieczorek lub jako słodka przekąska. Można je zrobić w wersji mini lub w większej, w zależności od preferencji.

Placuszki
Placuszki © Getty Images | eugenki

Możesz dodać do ciasta szczyptę cynamonu lub gałki muszkatołowej, aby wzbogacić smak racuszków. Podać je można z ulubionymi owocami, polać odrobiną syropu klonowego lub miodu czy też posmarować masłem orzechowym, które świetnie pasuje do bananowego smaku.

Banany są bogate w potas, witaminy z grupy B oraz błonnik, który poprawia pracę jelit. Kefir z kolei jest probiotykiem, czyli zawiera żywe kultury bakterii, które korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit.

Placki bananowe - Pyszności
Placki bananowe - Pyszności © Canva
Możesz zastąpić część mąki pszennej mąką pełnoziarnistą lub mąką z innych zbóż, aby zwiększyć zawartość błonnika.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 400 ml kefiru,
  • 1 jajko,
  • 3-4 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • olej do smażenia,
  • 3 banany.

Sposób przygotowania:

  1. Przesiej mąkę do miski. Dodaj do niej sodę oczyszczoną i dokładnie wymieszaj.
  2. W osobnej misce połącz jajko, kefir i cukier. Połącz trzepaczką do uzyskania jednolitej masy.
  3. Do suchej mieszanki dodaj mokrą i delikatnie wymieszaj.
  4. Na koniec dodaj pokrojone w plasterki banany i delikatnie wmieszaj je w ciasto.
  5. Rozgrzej olej na patelni. Łyżką nakładaj porcje ciasta na rozgrzany tłuszcz i smaż z obu stron na złoty kolor.

Gotowe racuszki podawaj posypane cukrem pudrem lub polewane ulubionym dodatkiem, np. syropem klonowym, jogurtem naturalnym czy bitą śmietaną. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem