PrzepisCiastaMoja babcia pod koniec lata zawsze piekła to ciasto. Do dziś pamiętam ten smak

Moja babcia pod koniec lata zawsze piekła to ciasto. Do dziś pamiętam ten smak

Ciasto z pianką budyniową i brzoskiwniami
Ciasto z pianką budyniową i brzoskiwniami
Źródło zdjęć: © Canva | rimmabondarenko

02.09.2024 10:43

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Mało jest deserów, które łączą w sobie tyle smakowitości. Półkruche ciasto ze słodkimi brzoskwiniami, puszystą masą budyniową i kruszonką skusi nawet najbardziej zatwardziałych deserowych sceptyków. Warto zachować ten przepis dla pokoleń.

Ciasto półkruche z brzoskwiniami i budyniem mojej babci kojarzy mi się ze schyłkiem lata, sobotnimi ciepłymi popołudniami i świeżo skoszoną trawą. Babcia zazwyczaj piekła ciasta tuż przed niedzielą, by częstować nimi rodzinę i koleżanki. Smak brzoskwiniowca na półkruchym pamiętam do dzisiaj. Takich smaków się nie zapomina.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zrobić ciasto półkruche?

Bazą ciasta brzoskwiniowego jest ciasto półkruche, które większość z nas kojarzy zapewne z szarlotką. Ciasto półkruche, poza obowiązkową mąką, masłem i cukrem, zawiera również dodatek kwaśnej śmietany (lub maślanki czy kefiru). Produkt ten sprawia, że nasze ciasto półkruche nie kruszy się tak jak to kruche. Dodatek śmietany wymusza też konieczność użycia spulchniacza, np. proszku do pieczenia. Pamiętaj, że wszystkie składniki na ciasto półkruche powinny być zimne, nie tylko masło.

Ciasto półkruche możesz przygotować zarówno z brzoskwiniami z puszki, jak i tymi świeżymi. W tym drugim przypadku warto jednak zwrócić uwagę na to, by owoce były miękkie i słodkie.

Brzoskwinie pod kruszonką i puszystym budyniem skradną serca
Brzoskwinie pod kruszonką i puszystym budyniem skradną serca© Canva | Lilechka75

Półkruche ciasto z brzoskwiniami i budyniem. Przepis

Składniki:

CIASTO

  • 320 g mąki pszennej typ 500 lub tortowej,
  • 200 g zimnego masła,
  • 3 żółtka,
  • 100 g cukru pudru,
  • 1 cukier wanilinowy (8 g),
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • szczypta soli.

MASA BUDYNIOWA

  • 4 białka,
  • 150 g cukru,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 2 budynie waniliowe bez cukru,
  • pół szklanki oleju,
  • szczypta soli,
  • 8 połówek brzoskwiń w syropie lub świeżych miękkich brzoskwiń.

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj sól.
  2. Twarde masło zetrzyj na dużym oku lub pokrój nożem, mieszając je jednocześnie z mąką. Zagnieć szybko ciasto (będzie przypominać kruszonkę).
  3. Dodaj żółtka, śmietanę, cukier wanilinowy i puder. Zagnieć ciasto szybko, tylko do połączenia składników.
  4. Ciasto uformuj w kulę, podziel na dwie części: 2/3 schowaj do lodówki, a 1/3 do zamrażalnika. Ciasto wcześniej zawiń w folię spożywczą.
  5. Przygotuj budyniową masę: białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Kiedy piana zacznie robić się sztywna, zacznij dodawać cukier i cukier wanilinowy stopniowo. Na sam koniec wsyp budynie i dodaj olej. Zmiksuj całość na małych obrotach.
  6. Brzoskwinie odsącz z syropu i pokrój w plasterki.
  7. 2/3 ciasta wyjmij z lodówki i wyłóż nim dno blaszki. Ciasto nakłuj na całej powierzchni widelcem.
  8. Na ciasto wyłóż połowę brzoskwiń i polej je budyniową masą. Następnie ponownie ułóż brzoskwinie.
  9. Wyjmij 1/3 ciasta z zamrażalnika i zetrzyj na grubym oku tarki na owoce.
  10. Ciasto piecz przez 50 minut w 180 st. C (tryb góra-dół).
  11. Gotowe odstaw do ostudzenia, a następnie oprósz cukrem pudrem.


Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także