Moja babcia pod koniec lata zawsze piekła to ciasto. Do dziś pamiętam ten smak

Mało jest deserów, które łączą w sobie tyle smakowitości. Półkruche ciasto ze słodkimi brzoskwiniami, puszystą masą budyniową i kruszonką skusi nawet najbardziej zatwardziałych deserowych sceptyków. Warto zachować ten przepis dla pokoleń.

Ciasto z pianką budyniową i brzoskiwniamiCiasto z pianką budyniową i brzoskiwniami
Źródło zdjęć: © Canva | rimmabondarenko

Ciasto półkruche z brzoskwiniami i budyniem mojej babci kojarzy mi się ze schyłkiem lata, sobotnimi ciepłymi popołudniami i świeżo skoszoną trawą. Babcia zazwyczaj piekła ciasta tuż przed niedzielą, by częstować nimi rodzinę i koleżanki. Smak brzoskwiniowca na półkruchym pamiętam do dzisiaj. Takich smaków się nie zapomina.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik krakowski w tradycyjnym wydaniu. Najlepsze polskie ciasto

Jak zrobić ciasto półkruche?

Bazą ciasta brzoskwiniowego jest ciasto półkruche, które większość z nas kojarzy zapewne z szarlotką. Ciasto półkruche, poza obowiązkową mąką, masłem i cukrem, zawiera również dodatek kwaśnej śmietany (lub maślanki czy kefiru). Produkt ten sprawia, że nasze ciasto półkruche nie kruszy się tak jak to kruche. Dodatek śmietany wymusza też konieczność użycia spulchniacza, np. proszku do pieczenia. Pamiętaj, że wszystkie składniki na ciasto półkruche powinny być zimne, nie tylko masło.

Ciasto półkruche możesz przygotować zarówno z brzoskwiniami z puszki, jak i tymi świeżymi. W tym drugim przypadku warto jednak zwrócić uwagę na to, by owoce były miękkie i słodkie.

Brzoskwinie pod kruszonką i puszystym budyniem skradną serca
Brzoskwinie pod kruszonką i puszystym budyniem skradną serca © Canva | Lilechka75

Półkruche ciasto z brzoskwiniami i budyniem. Przepis

Składniki:

CIASTO

  • 320 g mąki pszennej typ 500 lub tortowej,
  • 200 g zimnego masła,
  • 3 żółtka,
  • 100 g cukru pudru,
  • 1 cukier wanilinowy (8 g),
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • szczypta soli.

MASA BUDYNIOWA

  • 4 białka,
  • 150 g cukru,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 2 budynie waniliowe bez cukru,
  • pół szklanki oleju,
  • szczypta soli,
  • 8 połówek brzoskwiń w syropie lub świeżych miękkich brzoskwiń.

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj sól.
  2. Twarde masło zetrzyj na dużym oku lub pokrój nożem, mieszając je jednocześnie z mąką. Zagnieć szybko ciasto (będzie przypominać kruszonkę).
  3. Dodaj żółtka, śmietanę, cukier wanilinowy i puder. Zagnieć ciasto szybko, tylko do połączenia składników.
  4. Ciasto uformuj w kulę, podziel na dwie części: 2/3 schowaj do lodówki, a 1/3 do zamrażalnika. Ciasto wcześniej zawiń w folię spożywczą.
  5. Przygotuj budyniową masę: białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Kiedy piana zacznie robić się sztywna, zacznij dodawać cukier i cukier wanilinowy stopniowo. Na sam koniec wsyp budynie i dodaj olej. Zmiksuj całość na małych obrotach.
  6. Brzoskwinie odsącz z syropu i pokrój w plasterki.
  7. 2/3 ciasta wyjmij z lodówki i wyłóż nim dno blaszki. Ciasto nakłuj na całej powierzchni widelcem.
  8. Na ciasto wyłóż połowę brzoskwiń i polej je budyniową masą. Następnie ponownie ułóż brzoskwinie.
  9. Wyjmij 1/3 ciasta z zamrażalnika i zetrzyj na grubym oku tarki na owoce.
  10. Ciasto piecz przez 50 minut w 180 st. C (tryb góra-dół).
  11. Gotowe odstaw do ostudzenia, a następnie oprósz cukrem pudrem.


Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej