My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu

Polską wigilię rozpoczynamy od porcji grzybowych uszek zanurzonych w pełnym smaku, rubinowym barszczyku, jednak nie wszędzie tak jest. We Włoszech znacznie popularniejsza jest zupełnie inna potrawa, której musisz koniecznie spróbować.

My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pysznościMy mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Co kraj, to inny kulinarny, bożonarodzeniowy zwyczaj. We Włoszech królują oczywiście tortellini — te drobne, urocze pierożki, kształtem nieco przypominające polskie uszka, ale podawane w zupełnie inny sposób. Zazwyczaj serwuje się je w pełnym smaku sosie pomidorowym, natomiast w wersji bożonarodzeniowej trafiają do aromatycznego, mięsnego bulionu.

Niezawodny przepis na domowy lukier. Z nim świąteczne wypieki będą wyglądać i smakować jeszcze lepiej

Czym są włoskie uszka?

Tortellini di brodo, bo tak brzmi jego nazwa, jest tym, czym dla Polaków barszcz z uszkami — otwarciem świątecznej kolacji i klasykiem, bez którego trudno wyobrazić sobie święta, zwłaszcza w regionach takich jak Bolonia, Parma czy Modena. Podaje się je w małych porcjach, jako pierwsze z kilku dań w świątecznym menu, zanurzone w aromatycznym bulionie.

W wielu włoskich domach tortellini trafiają do bulionu z mięsa, najczęściej z kurczaka, cielęciny lub wołowiny. Czasem dodaje się do niego warzywa korzeniowe, co wzbogaca smak bulionu, a pierożki pozostają delikatne i aromatyczne. W przeciwieństwie do naszych uszek, które najczęściej kryją grzybowy farsz, włoskie tortellini mają w środku mięso. Choć nie jest to tradycja typowa dla polskich świąt, w północnych Włoszech takie połączenie jest niezwykle popularne i pozostaje nieodłącznym elementem wigilijnej kolacji.

Przepis na tortellini di brodo

Składniki na ciasto:

  • 400 g mąki pszennej typu 00,
  • 4 duże jajka

Składniki na farsz:

  • 100 g cielęciny (np. łopatki),
  • 100 g wieprzowiny (np. szynki),
  • 50 g mortadeli,
  • 50 g startego parmezanu,
  • 1 jajko,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Składniki na bulion:

  • 3 l wody,
  • 300 g mięsa wołowego (np. mostka),
  • 300 g kurczaka (np. udka)
  • 1 marchewka,
  • 1 łodyga selera,
  • 1 cebula,
  • 2 liście laurowe,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania bulionu. Włóż mięso do dużego garnka, dodaj marchew i seler, zalej wodą.
  2. Gotuj na małym ogniu 2-3 godziny, od czasu do czasu zbierając szumowiny.
  3. Dopraw solą i pieprzem, przecedź bulion przez sito, zostawiając płyn w garnku.
  4. Przejdź do farszu. W tym celu ugotuj cielęcinę, wieprzowinę i mortadelę w niewielkiej ilości wody do miękkości.
  5. Ostudź mięso, a następnie zmiel mięso.
  6. Dodaj jajko, parmezan, szczyptę gałki muszkatołowej, sól i pieprz i dokładnie wymieszaj masę, aż będzie jednolita.
  7. Przejdź do przygotowania ciasta. Wysyp mąkę na stolnicę, zrób wgłębienie i wbij jajka.
  8. Zagnieć ciasto na masę.
  9. Owiń ciasto w folię i odstaw na 30 minut.
  10. Po tym czasie rozwałkuj je bardzo cienko, na około 1 mm.
  11. Pokrój w kwadraty około 3×3 cm.
  12. Na każdy kwadrat połóż małą porcję farszu.
  13. Złóż kwadrat na trójkąt i dokładnie zlep brzegi, następnie zwiń rogi do środka, formując pierożek w kształcie pierścienia.
  14. Zagotuj bulion, włóż tortellini i gotuj 3-5 minut, aż wypłyną na powierzchnię.
  15. Podawaj w miseczkach wraz z bulionem i posypane świeżo startym parmezanem. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Jedni ją kochają, inni wzdrygają się na samą myśl. Tej świątecznej zupy musisz spróbować
Jedni ją kochają, inni wzdrygają się na samą myśl. Tej świątecznej zupy musisz spróbować
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯