My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Polską wigilię rozpoczynamy od porcji grzybowych uszek zanurzonych w pełnym smaku, rubinowym barszczyku, jednak nie wszędzie tak jest. We Włoszech znacznie popularniejsza jest zupełnie inna potrawa, której musisz koniecznie spróbować.
Co kraj, to inny kulinarny, bożonarodzeniowy zwyczaj. We Włoszech królują oczywiście tortellini — te drobne, urocze pierożki, kształtem nieco przypominające polskie uszka, ale podawane w zupełnie inny sposób. Zazwyczaj serwuje się je w pełnym smaku sosie pomidorowym, natomiast w wersji bożonarodzeniowej trafiają do aromatycznego, mięsnego bulionu.
Niezawodny przepis na domowy lukier. Z nim świąteczne wypieki będą wyglądać i smakować jeszcze lepiej
Czym są włoskie uszka?
Tortellini di brodo, bo tak brzmi jego nazwa, jest tym, czym dla Polaków barszcz z uszkami — otwarciem świątecznej kolacji i klasykiem, bez którego trudno wyobrazić sobie święta, zwłaszcza w regionach takich jak Bolonia, Parma czy Modena. Podaje się je w małych porcjach, jako pierwsze z kilku dań w świątecznym menu, zanurzone w aromatycznym bulionie.
W wielu włoskich domach tortellini trafiają do bulionu z mięsa, najczęściej z kurczaka, cielęciny lub wołowiny. Czasem dodaje się do niego warzywa korzeniowe, co wzbogaca smak bulionu, a pierożki pozostają delikatne i aromatyczne. W przeciwieństwie do naszych uszek, które najczęściej kryją grzybowy farsz, włoskie tortellini mają w środku mięso. Choć nie jest to tradycja typowa dla polskich świąt, w północnych Włoszech takie połączenie jest niezwykle popularne i pozostaje nieodłącznym elementem wigilijnej kolacji.
Przepis na tortellini di brodo
Składniki na ciasto:
- 400 g mąki pszennej typu 00,
- 4 duże jajka
Składniki na farsz:
- 100 g cielęciny (np. łopatki),
- 100 g wieprzowiny (np. szynki),
- 50 g mortadeli,
- 50 g startego parmezanu,
- 1 jajko,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- szczypta soli,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu.
Składniki na bulion:
- 3 l wody,
- 300 g mięsa wołowego (np. mostka),
- 300 g kurczaka (np. udka)
- 1 marchewka,
- 1 łodyga selera,
- 1 cebula,
- 2 liście laurowe,
- szczypta soli,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania bulionu. Włóż mięso do dużego garnka, dodaj marchew i seler, zalej wodą.
- Gotuj na małym ogniu 2-3 godziny, od czasu do czasu zbierając szumowiny.
- Dopraw solą i pieprzem, przecedź bulion przez sito, zostawiając płyn w garnku.
- Przejdź do farszu. W tym celu ugotuj cielęcinę, wieprzowinę i mortadelę w niewielkiej ilości wody do miękkości.
- Ostudź mięso, a następnie zmiel mięso.
- Dodaj jajko, parmezan, szczyptę gałki muszkatołowej, sól i pieprz i dokładnie wymieszaj masę, aż będzie jednolita.
- Przejdź do przygotowania ciasta. Wysyp mąkę na stolnicę, zrób wgłębienie i wbij jajka.
- Zagnieć ciasto na masę.
- Owiń ciasto w folię i odstaw na 30 minut.
- Po tym czasie rozwałkuj je bardzo cienko, na około 1 mm.
- Pokrój w kwadraty około 3×3 cm.
- Na każdy kwadrat połóż małą porcję farszu.
- Złóż kwadrat na trójkąt i dokładnie zlep brzegi, następnie zwiń rogi do środka, formując pierożek w kształcie pierścienia.
- Zagotuj bulion, włóż tortellini i gotuj 3-5 minut, aż wypłyną na powierzchnię.
- Podawaj w miseczkach wraz z bulionem i posypane świeżo startym parmezanem. Smacznego!