WAŻNE
TERAZ

Domen Prevc zwyciężył w Wiśle. Polak dopiero piąty

Nacieram mięso, doprawiam warzywa i wrzucam do rękawa. Pyszny obiad z piekarnika w kilka chwil

Dzisiaj chcę ci pokazać, jak przygotować domowy fast food, który nie ma nic wspólnego z popularnymi amerykańskimi sieciami burgerowni. Będzie szybko, będzie zdrowo i będzie niezwykle smacznie. Wystarczy chwycić za rękaw do pieczenia...

Obiad z piekarnika, który robi się sam. Pycha!Obiad z piekarnika, który robi się sam. Pycha!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Valerii Honcharuk

Są takie dni, podczas których muszę zmierzyć się z pewną nieprzyjemną oczywistością: dzisiaj, mój drogi, na pewno nie znajdziesz czasu na gotowanie. A przynajmniej nie na takie wykwintne, pracochłonne, wymyślne. Czy to oznacza, że pozostaje mi już tylko zamówić pizzę albo jechać pod niezdrowy fast food z okolicy? O nie. I co prawda rzeczywiście zamierzam zjeść "fast food", ale nie będzie on taki, jaki się z tymi słowami kojarzy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serowe bułeczki z tego przepisu wychodzą delikatne jak chmurka. Prawdziwa uczta dla podniebienia

Jeden z najmniej pracochłonnych (a przy okazji zdrowych, smacznych i pożywnych) obiadów, jakie znam, przygotowuje się w rękawie do pieczenia. Co robię? Po prostu wrzucam tam składniki, na które mam ochotę: mięso, warzywa i przyprawy, uruchamiam piekarnik i zapiekam wszystko przez 50-60 minut. I tyle. Mam czas na inne zajęcia, bo obiad robi się sam. No, może poza surówką, ale jej ekspresowe wersje też znam. Jedną z nich znajdziesz, klikając tutaj. A ja tymczasem przechodzą do pełnego przepisu naszego dzisiejszego obiadu z piekarnika!

Obiad z piekarnika

Składniki:

  • 1,5 kg młodych ziemniaków,
  • 1 kg mięsa: udek i skrzydełek z kurczaka,
  • kilka marchewek,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • sól, pieprz,
  • oliwa z oliwek.

Sposób przygotowania:

Obiad z piekarnika z kurczaka i warzyw — smaczny i pożywny
Obiad z piekarnika z kurczaka i warzyw — smaczny i pożywny © Pexels | Footage Kingdom
  1. Ziemniaki dokładnie umyj. Marchewki pokrój w słupki, a cebulę w piórka. Wszystkie warzywa — suche — umieść w misce, oprósz ziołami prowansalskimi, tymiankiem, solą, pieprzem. Polej łyżką oliwy z oliwek i wymieszaj.
  2. Kurczaka posól i natrzyj przyprawami.
  3. Doprawione warzywa przełóż do rękawa do pieczenia. Na nich połóż kurczaka. Całość wsadź do naczynia żaroodpornego. Nie zapomnij porobić dziurek w rękawie.
  4. Piecz 50-60 minut w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku. Twój obiad z piekarnika jest już gotowy. Podawaj go z ulubioną surówką. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇