Nacieram mięso, doprawiam warzywa i wrzucam do rękawa. Pyszny obiad z piekarnika w kilka chwil

Dzisiaj chcę ci pokazać, jak przygotować domowy fast food, który nie ma nic wspólnego z popularnymi amerykańskimi sieciami burgerowni. Będzie szybko, będzie zdrowo i będzie niezwykle smacznie. Wystarczy chwycić za rękaw do pieczenia...

Obiad z piekarnika, który robi się sam. Pycha!Obiad z piekarnika, który robi się sam. Pycha!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Valerii Honcharuk

Są takie dni, podczas których muszę zmierzyć się z pewną nieprzyjemną oczywistością: dzisiaj, mój drogi, na pewno nie znajdziesz czasu na gotowanie. A przynajmniej nie na takie wykwintne, pracochłonne, wymyślne. Czy to oznacza, że pozostaje mi już tylko zamówić pizzę albo jechać pod niezdrowy fast food z okolicy? O nie. I co prawda rzeczywiście zamierzam zjeść "fast food", ale nie będzie on taki, jaki się z tymi słowami kojarzy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serowe bułeczki z tego przepisu wychodzą delikatne jak chmurka. Prawdziwa uczta dla podniebienia

Jeden z najmniej pracochłonnych (a przy okazji zdrowych, smacznych i pożywnych) obiadów, jakie znam, przygotowuje się w rękawie do pieczenia. Co robię? Po prostu wrzucam tam składniki, na które mam ochotę: mięso, warzywa i przyprawy, uruchamiam piekarnik i zapiekam wszystko przez 50-60 minut. I tyle. Mam czas na inne zajęcia, bo obiad robi się sam. No, może poza surówką, ale jej ekspresowe wersje też znam. Jedną z nich znajdziesz, klikając tutaj. A ja tymczasem przechodzą do pełnego przepisu naszego dzisiejszego obiadu z piekarnika!

Obiad z piekarnika

Składniki:

  • 1,5 kg młodych ziemniaków,
  • 1 kg mięsa: udek i skrzydełek z kurczaka,
  • kilka marchewek,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • sól, pieprz,
  • oliwa z oliwek.

Sposób przygotowania:

Obiad z piekarnika z kurczaka i warzyw — smaczny i pożywny
Obiad z piekarnika z kurczaka i warzyw — smaczny i pożywny © Pexels | Footage Kingdom
  1. Ziemniaki dokładnie umyj. Marchewki pokrój w słupki, a cebulę w piórka. Wszystkie warzywa — suche — umieść w misce, oprósz ziołami prowansalskimi, tymiankiem, solą, pieprzem. Polej łyżką oliwy z oliwek i wymieszaj.
  2. Kurczaka posól i natrzyj przyprawami.
  3. Doprawione warzywa przełóż do rękawa do pieczenia. Na nich połóż kurczaka. Całość wsadź do naczynia żaroodpornego. Nie zapomnij porobić dziurek w rękawie.
  4. Piecz 50-60 minut w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku. Twój obiad z piekarnika jest już gotowy. Podawaj go z ulubioną surówką. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem