Nacieram mięso, doprawiam warzywa i wrzucam do rękawa. Pyszny obiad z piekarnika w kilka chwil

Nacieram mięso, doprawiam warzywa i wrzucam do rękawa. Pyszny obiad z piekarnika w kilka chwil

Obiad z piekarnika, który robi się sam. Pycha!
Obiad z piekarnika, który robi się sam. Pycha!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Valerii Honcharuk
22.04.2024 08:54, aktualizacja: 28.04.2024 12:05

Dzisiaj chcę ci pokazać, jak przygotować domowy fast food, który nie ma nic wspólnego z popularnymi amerykańskimi sieciami burgerowni. Będzie szybko, będzie zdrowo i będzie niezwykle smacznie. Wystarczy chwycić za rękaw do pieczenia...

Są takie dni, podczas których muszę zmierzyć się z pewną nieprzyjemną oczywistością: dzisiaj, mój drogi, na pewno nie znajdziesz czasu na gotowanie. A przynajmniej nie na takie wykwintne, pracochłonne, wymyślne. Czy to oznacza, że pozostaje mi już tylko zamówić pizzę albo jechać pod niezdrowy fast food z okolicy? O nie. I co prawda rzeczywiście zamierzam zjeść "fast food", ale nie będzie on taki, jaki się z tymi słowami kojarzy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jeden z najmniej pracochłonnych (a przy okazji zdrowych, smacznych i pożywnych) obiadów, jakie znam, przygotowuje się w rękawie do pieczenia. Co robię? Po prostu wrzucam tam składniki, na które mam ochotę: mięso, warzywa i przyprawy, uruchamiam piekarnik i zapiekam wszystko przez 50-60 minut. I tyle. Mam czas na inne zajęcia, bo obiad robi się sam. No, może poza surówką, ale jej ekspresowe wersje też znam. Jedną z nich znajdziesz, klikając tutaj. A ja tymczasem przechodzą do pełnego przepisu naszego dzisiejszego obiadu z piekarnika!

Obiad z piekarnika

Składniki:

  • 1,5 kg młodych ziemniaków,
  • 1 kg mięsa: udek i skrzydełek z kurczaka,
  • kilka marchewek,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • sól, pieprz,
  • oliwa z oliwek.

Sposób przygotowania:

Obiad z piekarnika z kurczaka i warzyw — smaczny i pożywny
Obiad z piekarnika z kurczaka i warzyw — smaczny i pożywny© Pexels | Footage Kingdom
  1. Ziemniaki dokładnie umyj. Marchewki pokrój w słupki, a cebulę w piórka. Wszystkie warzywa — suche — umieść w misce, oprósz ziołami prowansalskimi, tymiankiem, solą, pieprzem. Polej łyżką oliwy z oliwek i wymieszaj.
  2. Kurczaka posól i natrzyj przyprawami.
  3. Doprawione warzywa przełóż do rękawa do pieczenia. Na nich połóż kurczaka. Całość wsadź do naczynia żaroodpornego. Nie zapomnij porobić dziurek w rękawie.
  4. Piecz 50-60 minut w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku. Twój obiad z piekarnika jest już gotowy. Podawaj go z ulubioną surówką. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także