Pyszna surówka, którą zrobisz w 5 minut. Wystarczy pokroić dwa składniki i zalać sosem

Przepis na ekspresową surówkę w wydaniu fit totalnie skradł moje serce. Mogłabym jeść ją na okrągło. Z tobą będzie tak samo!

Surówka w takim wydaniu od razu przyciąga uwagę Surówka w takim wydaniu od razu przyciąga uwagę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | toyechkina
Marzena Pęcak

Przygotowanie zdrowej i pożywnej surówki kojarzy ci się z dużą ilością składników, które trzeba odpowiednio przygotować? Jak się okazuje, wcale nie musi tak być, a najlepiej świadczy o tym przepis na ekspresową surówkę, którą za chwilę się z tobą podzielę. 

Jak się okazuje, wystarczy przygotować dosłownie dwa składniki i zalać je domowym sosem. Po dokładnym wymieszaniu można zajadać się pysznym i pożywnym posiłkiem do woli. Prościej i szybciej się już nie da!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bieszczadzki zawyłec to najlepszy gołąbek w moim życiu. Lepszego nie jadłam

Jak zrobić szybką i prostą surówkę?

Tym razem przychodzę z pomysłem na surówkę, którą spokojnie zrobisz w ciągu pięciu minut. I to bez skomplikowanych działań wymagających niesamowitych zdolności kulinarnych. Pyszną surówkę bez problemu przygotuje nawet ktoś, kto dopiero stawia w kuchni swoje pierwsze kroki.

Składniki:

  • 60 g fety,
  • 1 zielony ogórek,
  • 1 awokado,
  • 2 garści rukoli,
  • 3 łyżki oleju sezamowego,
  • 1,5 łyżki soku z cytryny,
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania ogórkaawokado. Oba produkty należy obrać i pokroić w drobną kostką
  2. Następnie przerzuć je do miski i połącz z umytą i osuszoną rukolą
  3. W osobnej misce przygotuj domowy sos. W tym celu połącz ze sobą: olej sezamowy, sok z cytryny oraz przyprawy. 
  4. Gotową mieszanką polej surówkę, po czym całe danie udekoruj pokruszoną fetą. I to wszystko, smacznego!
Bazę surówki stanowi zielony ogórek i awokado
Bazę surówki stanowi zielony ogórek i awokado © Adobe Stock | lukesw, sommai

Dlaczego warto postawić na taką surówkę?

Zanim się pożegnamy, chciałabym jeszcze raz podkreślić, jak wiele zalet ma wyżej zaprezentowana surówka. Po pierwsze, zrobisz ją w mgnieniu oka praktycznie z kilku składników, które na pewno masz w swojej kuchni nawet w tej chwili. Jest to więc idealny patent na szybki i prosty obiad w środku zapracowanego tygodnia, kiedy brakuje nam czasu dosłownie na wszystko. 

Po drugie w tym niepozornym posiłku drzemie cała gama ważnych wartości odżywczych. Znajdziesz tu zarówno witaminy, minerały, zdrowe tłuszcze, jak sporą dawkę błonnika. Co więcej, nie dość, że dostarczysz swojemu organizmowi potrzebnych składników odżywczych, to jeszcze nie będziesz czuć się ciężko po takim posiłku. Wręcz przeciwnie będzie towarzyszyć ci niebywała lekkość, która sprawi, że od razu nabierzesz siły do działania, nawet po najbardziej wyczerpującym dniu.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska