Pyszna surówka, którą zrobisz w 5 minut. Wystarczy pokroić dwa składniki i zalać sosem

Przepis na ekspresową surówkę w wydaniu fit totalnie skradł moje serce. Mogłabym jeść ją na okrągło. Z tobą będzie tak samo!

Surówka w takim wydaniu od razu przyciąga uwagę Surówka w takim wydaniu od razu przyciąga uwagę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | toyechkina

Przygotowanie zdrowej i pożywnej surówki kojarzy ci się z dużą ilością składników, które trzeba odpowiednio przygotować? Jak się okazuje, wcale nie musi tak być, a najlepiej świadczy o tym przepis na ekspresową surówkę, którą za chwilę się z tobą podzielę. 

Jak się okazuje, wystarczy przygotować dosłownie dwa składniki i zalać je domowym sosem. Po dokładnym wymieszaniu można zajadać się pysznym i pożywnym posiłkiem do woli. Prościej i szybciej się już nie da!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bieszczadzki zawyłec to najlepszy gołąbek w moim życiu. Lepszego nie jadłam

Jak zrobić szybką i prostą surówkę?

Tym razem przychodzę z pomysłem na surówkę, którą spokojnie zrobisz w ciągu pięciu minut. I to bez skomplikowanych działań wymagających niesamowitych zdolności kulinarnych. Pyszną surówkę bez problemu przygotuje nawet ktoś, kto dopiero stawia w kuchni swoje pierwsze kroki.

Składniki:

  • 60 g fety,
  • 1 zielony ogórek,
  • 1 awokado,
  • 2 garści rukoli,
  • 3 łyżki oleju sezamowego,
  • 1,5 łyżki soku z cytryny,
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania ogórkaawokado. Oba produkty należy obrać i pokroić w drobną kostką
  2. Następnie przerzuć je do miski i połącz z umytą i osuszoną rukolą
  3. W osobnej misce przygotuj domowy sos. W tym celu połącz ze sobą: olej sezamowy, sok z cytryny oraz przyprawy. 
  4. Gotową mieszanką polej surówkę, po czym całe danie udekoruj pokruszoną fetą. I to wszystko, smacznego!
Bazę surówki stanowi zielony ogórek i awokado
Bazę surówki stanowi zielony ogórek i awokado © Adobe Stock | lukesw, sommai

Dlaczego warto postawić na taką surówkę?

Zanim się pożegnamy, chciałabym jeszcze raz podkreślić, jak wiele zalet ma wyżej zaprezentowana surówka. Po pierwsze, zrobisz ją w mgnieniu oka praktycznie z kilku składników, które na pewno masz w swojej kuchni nawet w tej chwili. Jest to więc idealny patent na szybki i prosty obiad w środku zapracowanego tygodnia, kiedy brakuje nam czasu dosłownie na wszystko. 

Po drugie w tym niepozornym posiłku drzemie cała gama ważnych wartości odżywczych. Znajdziesz tu zarówno witaminy, minerały, zdrowe tłuszcze, jak sporą dawkę błonnika. Co więcej, nie dość, że dostarczysz swojemu organizmowi potrzebnych składników odżywczych, to jeszcze nie będziesz czuć się ciężko po takim posiłku. Wręcz przeciwnie będzie towarzyszyć ci niebywała lekkość, która sprawi, że od razu nabierzesz siły do działania, nawet po najbardziej wyczerpującym dniu.

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie