PrzepisSałatkiPrzepis na najlepszą surówkę bufetówkę. Smakuje jak ze stołówki z dawnych lat

Przepis na najlepszą surówkę bufetówkę. Smakuje jak ze stołówki z dawnych lat

Surówka bufetówka jak za dawnych lat
Surówka bufetówka jak za dawnych lat
Źródło zdjęć: © Canva | Teleginatania
08.02.2024 10:52

Jeśli zdarzało ci się bywać na stołówce — i nie chodzi nam jedynie o tę szkolną — to na pewno doskonale znasz smak tej pysznej surówki. Dzisiaj polecamy ci przepis, dzięki któremu będziesz w stanie przygotować ją w domu. Smakuje dokładnie jak za tamtych lat!

Ta surówka była — a w pewnych miejscach nadal jest — nieodłącznym elementem każdej stołówki, bufetu czy baru mlecznego. Chadzając po takich miejscach, jedliśmy ją niezliczoną ilość razy, a jeśli możemy sobie pozwolić na szczerość, wielokrotnie to właśnie ona była naszym głównym celem, a nie leżący obok niej kotlet. To trochę ten sam przypadek, co słynna surówka z barów z jedzeniem wietnamskim.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przedstawiona poniżej surówka bufetówka to, swoją drogą, nie tylko boski smak, do którego mamy wielki sentyment, ale również zdrowie na talerzu — i to takie przez wielkie "Z". Kapusta kiszona, burak, cebula i jabłko to drużyna, która mogłaby startować na olimpiadzie zdrowotnej i prawdopodobnie zajęłaby tam bardzo wysoką lokatę. Nie musimy więc chyba pisać, że taką surówkę warto jadać nie tylko na stołówkach, ale również u siebie w domu.

Przygotowanie, jak to w przypadku surówek, jest banalnie proste. Zrób to jeszcze dzisiaj i daj nam znać, co poczułeś przy pierwszym kęsie. Rześkość? Zdrowie? A może nostalgię?

Surówka bufetówka jak za dawnych lat

Składniki:

  • 350 g kapusty kiszonej,
  • 1 burak,
  • 1 jabłko,
  • 1 cebula,
  • 3-4 łyżki oleju,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 1/2 łyżeczki kminku,
  • sól, pieprz.
Surówka bufetówka to smak i zdrowie w jednym
Surówka bufetówka to smak i zdrowie w jednym© Canva | congerdesign

Sposób przygotowania:

  1. Buraka zalej wodą i ugotuj do miękkości. Po wyjęciu ostudź i obierz ze skórki. Zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  2. Teraz do buraka dodaj również starte jabłko, odciśniętą z nadmiaru soku i poszatkowaną kapustę kiszoną oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Wymieszaj.
  3. Surówkę dopraw cukrem, kminkiem, solą i pieprzem. Raz jeszcze całość dokładnie wymieszaj.
  4. Przełożoną do miski surówkę wstaw teraz do lodówki. Niech spędzi tam przynajmniej pół godziny. Po tym czasie kapusta i reszta składników wchłonie barwnik z buraka (swoją drogą bardzo zdrowy), a surówka wyjdzie apetycznie bordowa. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także