Przepis na najlepszą surówkę bufetówkę. Smakuje jak ze stołówki z dawnych lat

Jeśli zdarzało ci się bywać na stołówce — i nie chodzi nam jedynie o tę szkolną — to na pewno doskonale znasz smak tej pysznej surówki. Dzisiaj polecamy ci przepis, dzięki któremu będziesz w stanie przygotować ją w domu. Smakuje dokładnie jak za tamtych lat!

Surówka bufetówka jak za dawnych latSurówka bufetówka jak za dawnych lat
Źródło zdjęć: © Canva | Teleginatania

Ta surówka była — a w pewnych miejscach nadal jest — nieodłącznym elementem każdej stołówki, bufetu czy baru mlecznego. Chadzając po takich miejscach, jedliśmy ją niezliczoną ilość razy, a jeśli możemy sobie pozwolić na szczerość, wielokrotnie to właśnie ona była naszym głównym celem, a nie leżący obok niej kotlet. To trochę ten sam przypadek, co słynna surówka z barów z jedzeniem wietnamskim.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na wytrawne pączki z piekarnika. Pyszny powrót do tradycji

Przedstawiona poniżej surówka bufetówka to, swoją drogą, nie tylko boski smak, do którego mamy wielki sentyment, ale również zdrowie na talerzu — i to takie przez wielkie "Z". Kapusta kiszona, burak, cebula i jabłko to drużyna, która mogłaby startować na olimpiadzie zdrowotnej i prawdopodobnie zajęłaby tam bardzo wysoką lokatę. Nie musimy więc chyba pisać, że taką surówkę warto jadać nie tylko na stołówkach, ale również u siebie w domu.

Przygotowanie, jak to w przypadku surówek, jest banalnie proste. Zrób to jeszcze dzisiaj i daj nam znać, co poczułeś przy pierwszym kęsie. Rześkość? Zdrowie? A może nostalgię?

Surówka bufetówka jak za dawnych lat

Składniki:

  • 350 g kapusty kiszonej,
  • 1 burak,
  • 1 jabłko,
  • 1 cebula,
  • 3-4 łyżki oleju,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 1/2 łyżeczki kminku,
  • sól, pieprz.
Surówka bufetówka to smak i zdrowie w jednym
Surówka bufetówka to smak i zdrowie w jednym © Canva | congerdesign

Sposób przygotowania:

  1. Buraka zalej wodą i ugotuj do miękkości. Po wyjęciu ostudź i obierz ze skórki. Zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  2. Teraz do buraka dodaj również starte jabłko, odciśniętą z nadmiaru soku i poszatkowaną kapustę kiszoną oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Wymieszaj.
  3. Surówkę dopraw cukrem, kminkiem, solą i pieprzem. Raz jeszcze całość dokładnie wymieszaj.
  4. Przełożoną do miski surówkę wstaw teraz do lodówki. Niech spędzi tam przynajmniej pół godziny. Po tym czasie kapusta i reszta składników wchłonie barwnik z buraka (swoją drogą bardzo zdrowy), a surówka wyjdzie apetycznie bordowa. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥