Przepis na najlepszą surówkę bufetówkę. Smakuje jak ze stołówki z dawnych lat

Jeśli zdarzało ci się bywać na stołówce — i nie chodzi nam jedynie o tę szkolną — to na pewno doskonale znasz smak tej pysznej surówki. Dzisiaj polecamy ci przepis, dzięki któremu będziesz w stanie przygotować ją w domu. Smakuje dokładnie jak za tamtych lat!

Surówka bufetówka jak za dawnych latSurówka bufetówka jak za dawnych lat
Źródło zdjęć: © Canva | Teleginatania

Ta surówka była — a w pewnych miejscach nadal jest — nieodłącznym elementem każdej stołówki, bufetu czy baru mlecznego. Chadzając po takich miejscach, jedliśmy ją niezliczoną ilość razy, a jeśli możemy sobie pozwolić na szczerość, wielokrotnie to właśnie ona była naszym głównym celem, a nie leżący obok niej kotlet. To trochę ten sam przypadek, co słynna surówka z barów z jedzeniem wietnamskim.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na wytrawne pączki z piekarnika. Pyszny powrót do tradycji

Przedstawiona poniżej surówka bufetówka to, swoją drogą, nie tylko boski smak, do którego mamy wielki sentyment, ale również zdrowie na talerzu — i to takie przez wielkie "Z". Kapusta kiszona, burak, cebula i jabłko to drużyna, która mogłaby startować na olimpiadzie zdrowotnej i prawdopodobnie zajęłaby tam bardzo wysoką lokatę. Nie musimy więc chyba pisać, że taką surówkę warto jadać nie tylko na stołówkach, ale również u siebie w domu.

Przygotowanie, jak to w przypadku surówek, jest banalnie proste. Zrób to jeszcze dzisiaj i daj nam znać, co poczułeś przy pierwszym kęsie. Rześkość? Zdrowie? A może nostalgię?

Surówka bufetówka jak za dawnych lat

Składniki:

  • 350 g kapusty kiszonej,
  • 1 burak,
  • 1 jabłko,
  • 1 cebula,
  • 3-4 łyżki oleju,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 1/2 łyżeczki kminku,
  • sól, pieprz.
Surówka bufetówka to smak i zdrowie w jednym
Surówka bufetówka to smak i zdrowie w jednym © Canva | congerdesign

Sposób przygotowania:

  1. Buraka zalej wodą i ugotuj do miękkości. Po wyjęciu ostudź i obierz ze skórki. Zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  2. Teraz do buraka dodaj również starte jabłko, odciśniętą z nadmiaru soku i poszatkowaną kapustę kiszoną oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Wymieszaj.
  3. Surówkę dopraw cukrem, kminkiem, solą i pieprzem. Raz jeszcze całość dokładnie wymieszaj.
  4. Przełożoną do miski surówkę wstaw teraz do lodówki. Niech spędzi tam przynajmniej pół godziny. Po tym czasie kapusta i reszta składników wchłonie barwnik z buraka (swoją drogą bardzo zdrowy), a surówka wyjdzie apetycznie bordowa. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości