Przepis na najlepszą surówkę bufetówkę. Smakuje jak ze stołówki z dawnych lat

Jeśli zdarzało ci się bywać na stołówce — i nie chodzi nam jedynie o tę szkolną — to na pewno doskonale znasz smak tej pysznej surówki. Dzisiaj polecamy ci przepis, dzięki któremu będziesz w stanie przygotować ją w domu. Smakuje dokładnie jak za tamtych lat!

Surówka bufetówka jak za dawnych latSurówka bufetówka jak za dawnych lat
Źródło zdjęć: © Canva | Teleginatania

Ta surówka była — a w pewnych miejscach nadal jest — nieodłącznym elementem każdej stołówki, bufetu czy baru mlecznego. Chadzając po takich miejscach, jedliśmy ją niezliczoną ilość razy, a jeśli możemy sobie pozwolić na szczerość, wielokrotnie to właśnie ona była naszym głównym celem, a nie leżący obok niej kotlet. To trochę ten sam przypadek, co słynna surówka z barów z jedzeniem wietnamskim.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na wytrawne pączki z piekarnika. Pyszny powrót do tradycji

Przedstawiona poniżej surówka bufetówka to, swoją drogą, nie tylko boski smak, do którego mamy wielki sentyment, ale również zdrowie na talerzu — i to takie przez wielkie "Z". Kapusta kiszona, burak, cebula i jabłko to drużyna, która mogłaby startować na olimpiadzie zdrowotnej i prawdopodobnie zajęłaby tam bardzo wysoką lokatę. Nie musimy więc chyba pisać, że taką surówkę warto jadać nie tylko na stołówkach, ale również u siebie w domu.

Przygotowanie, jak to w przypadku surówek, jest banalnie proste. Zrób to jeszcze dzisiaj i daj nam znać, co poczułeś przy pierwszym kęsie. Rześkość? Zdrowie? A może nostalgię?

Surówka bufetówka jak za dawnych lat

Składniki:

  • 350 g kapusty kiszonej,
  • 1 burak,
  • 1 jabłko,
  • 1 cebula,
  • 3-4 łyżki oleju,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 1/2 łyżeczki kminku,
  • sól, pieprz.
Surówka bufetówka to smak i zdrowie w jednym
Surówka bufetówka to smak i zdrowie w jednym © Canva | congerdesign

Sposób przygotowania:

  1. Buraka zalej wodą i ugotuj do miękkości. Po wyjęciu ostudź i obierz ze skórki. Zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  2. Teraz do buraka dodaj również starte jabłko, odciśniętą z nadmiaru soku i poszatkowaną kapustę kiszoną oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Wymieszaj.
  3. Surówkę dopraw cukrem, kminkiem, solą i pieprzem. Raz jeszcze całość dokładnie wymieszaj.
  4. Przełożoną do miski surówkę wstaw teraz do lodówki. Niech spędzi tam przynajmniej pół godziny. Po tym czasie kapusta i reszta składników wchłonie barwnik z buraka (swoją drogą bardzo zdrowy), a surówka wyjdzie apetycznie bordowa. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają