Jest hitem w każdej chińskiej restauracji. Udało mi się zdobyć pilnie strzeżony przepis na surówkę

Surówka z chińskiej restauracji skradła moje serce. To popularny dodatek do wielu dań obiadowych. Jest chrupiąca, aromatyczna i ma słodko-kwaśny smak. Jak zrobić ją w domu?

Surówka z białej kapustySurówka z białej kapusty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Kondratova Ekaterina
Marcin Michałowski

Chińska kuchnia zawsze urzeka różnorodnością smaków i aromatów, a jednym z nieodłącznych dodatków podawanych w tamtejszych restauracjach jest wyjątkowa surówka. Jej chrupkość, wyrazisty smak i aromat skrywający się w tajemniczym sosie są prawdziwym festiwalem dla zmysłów. Czy można przygotować coś równie pysznego w domu?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te bułeczki zrobisz na bazie pysznego warzywa. Idealne na drugie śniadanie do szkoły i pracy

Okazuje się, że tak, a dzięki pilnie strzeżonemu przepisowi, odkryję przed wami tajniki idealnej surówki, która teraz często króluje na moim stole. Zapraszam do zanurzenia się w kulinarnej podróży i odkrycia, jak w prosty sposób stworzyć ten smaczny dodatek do obiadu.

Jak zrobić surówkę jak z chińskiej restauracji?

Okazuje się, że przygotowanie tej surówki w domu jest niezwykle proste. Wystarczy kilka składników i kilka chwil, aby cieszyć się jej smakiem.

Składniki:

  • ½ główki białej kapusty,
  • duża marchew,
  • duża cebula,
  • ocet ryżowy lub spirytusowy 6 proc.,
  • ⅓ szklanki oleju,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól.

Przygotowanie:

  1. Kapustę poszatkuj.
  2. Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Cebulę pokrój w piórka.
  4. Wszystkie składniki przełóż do miski i wymieszaj.
  5. Do rondla wlej ocet, olej, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i cukier.
  6. Podgrzewaj, aż cukier i sól się rozpuszczą.
  7. Zalewa powinna być gorąca, ale nie może się gotować.
  8. Gorącą zalewę przelej do miski z warzywami.
  9. Wszystko dobrze wymieszaj i uciskaj łyżką.
  10. Odstaw na około godzinę.
  11. Warto, co jakiś czas pomieszać warzywa.
  12. Surówka najlepiej smakuje po kilku godzinach.

Surówka z chińskiej restauracji - pomysły na urozmaicenie

Surówkę z chińskiej restauracji można przygotować na wiele różnych sposobów. Oto kilka pomysłów na jej urozmaicenie:

  • Dodaj do niej paprykę, cukinię lub inne warzywa, które lubisz.
  • Wybierz inny rodzaj octu, np. jabłkowy lub winegret.
  • Dodaj do sosu ulubione przyprawy, np. chili, cynamon lub imbir.

Ta prostota przygotowania sprawia, że surówka "od Chińczyka" staje się dostępna dla każdego, kto pragnie wzbogacić swoje menu o coś wyjątkowego. Spróbujcie tego przepisu i przekonajcie się, że domowy wariant może być równie smaczny, co ten podawany w ulubionej chińskiej restauracji. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy