Jest hitem w każdej chińskiej restauracji. Udało mi się zdobyć pilnie strzeżony przepis na surówkę

Surówka z chińskiej restauracji skradła moje serce. To popularny dodatek do wielu dań obiadowych. Jest chrupiąca, aromatyczna i ma słodko-kwaśny smak. Jak zrobić ją w domu?

Surówka z białej kapustySurówka z białej kapusty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Kondratova Ekaterina
Marcin Michałowski

Chińska kuchnia zawsze urzeka różnorodnością smaków i aromatów, a jednym z nieodłącznych dodatków podawanych w tamtejszych restauracjach jest wyjątkowa surówka. Jej chrupkość, wyrazisty smak i aromat skrywający się w tajemniczym sosie są prawdziwym festiwalem dla zmysłów. Czy można przygotować coś równie pysznego w domu?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te bułeczki zrobisz na bazie pysznego warzywa. Idealne na drugie śniadanie do szkoły i pracy

Okazuje się, że tak, a dzięki pilnie strzeżonemu przepisowi, odkryję przed wami tajniki idealnej surówki, która teraz często króluje na moim stole. Zapraszam do zanurzenia się w kulinarnej podróży i odkrycia, jak w prosty sposób stworzyć ten smaczny dodatek do obiadu.

Jak zrobić surówkę jak z chińskiej restauracji?

Okazuje się, że przygotowanie tej surówki w domu jest niezwykle proste. Wystarczy kilka składników i kilka chwil, aby cieszyć się jej smakiem.

Składniki:

  • ½ główki białej kapusty,
  • duża marchew,
  • duża cebula,
  • ocet ryżowy lub spirytusowy 6 proc.,
  • ⅓ szklanki oleju,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól.

Przygotowanie:

  1. Kapustę poszatkuj.
  2. Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Cebulę pokrój w piórka.
  4. Wszystkie składniki przełóż do miski i wymieszaj.
  5. Do rondla wlej ocet, olej, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i cukier.
  6. Podgrzewaj, aż cukier i sól się rozpuszczą.
  7. Zalewa powinna być gorąca, ale nie może się gotować.
  8. Gorącą zalewę przelej do miski z warzywami.
  9. Wszystko dobrze wymieszaj i uciskaj łyżką.
  10. Odstaw na około godzinę.
  11. Warto, co jakiś czas pomieszać warzywa.
  12. Surówka najlepiej smakuje po kilku godzinach.

Surówka z chińskiej restauracji - pomysły na urozmaicenie

Surówkę z chińskiej restauracji można przygotować na wiele różnych sposobów. Oto kilka pomysłów na jej urozmaicenie:

  • Dodaj do niej paprykę, cukinię lub inne warzywa, które lubisz.
  • Wybierz inny rodzaj octu, np. jabłkowy lub winegret.
  • Dodaj do sosu ulubione przyprawy, np. chili, cynamon lub imbir.

Ta prostota przygotowania sprawia, że surówka "od Chińczyka" staje się dostępna dla każdego, kto pragnie wzbogacić swoje menu o coś wyjątkowego. Spróbujcie tego przepisu i przekonajcie się, że domowy wariant może być równie smaczny, co ten podawany w ulubionej chińskiej restauracji. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟