Jest hitem w każdej chińskiej restauracji. Udało mi się zdobyć pilnie strzeżony przepis na surówkę

Surówka z chińskiej restauracji skradła moje serce. To popularny dodatek do wielu dań obiadowych. Jest chrupiąca, aromatyczna i ma słodko-kwaśny smak. Jak zrobić ją w domu?

Surówka z białej kapustySurówka z białej kapusty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Kondratova Ekaterina
Marcin Michałowski

Chińska kuchnia zawsze urzeka różnorodnością smaków i aromatów, a jednym z nieodłącznych dodatków podawanych w tamtejszych restauracjach jest wyjątkowa surówka. Jej chrupkość, wyrazisty smak i aromat skrywający się w tajemniczym sosie są prawdziwym festiwalem dla zmysłów. Czy można przygotować coś równie pysznego w domu?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te bułeczki zrobisz na bazie pysznego warzywa. Idealne na drugie śniadanie do szkoły i pracy

Okazuje się, że tak, a dzięki pilnie strzeżonemu przepisowi, odkryję przed wami tajniki idealnej surówki, która teraz często króluje na moim stole. Zapraszam do zanurzenia się w kulinarnej podróży i odkrycia, jak w prosty sposób stworzyć ten smaczny dodatek do obiadu.

Jak zrobić surówkę jak z chińskiej restauracji?

Okazuje się, że przygotowanie tej surówki w domu jest niezwykle proste. Wystarczy kilka składników i kilka chwil, aby cieszyć się jej smakiem.

Składniki:

  • ½ główki białej kapusty,
  • duża marchew,
  • duża cebula,
  • ocet ryżowy lub spirytusowy 6 proc.,
  • ⅓ szklanki oleju,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól.

Przygotowanie:

  1. Kapustę poszatkuj.
  2. Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Cebulę pokrój w piórka.
  4. Wszystkie składniki przełóż do miski i wymieszaj.
  5. Do rondla wlej ocet, olej, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i cukier.
  6. Podgrzewaj, aż cukier i sól się rozpuszczą.
  7. Zalewa powinna być gorąca, ale nie może się gotować.
  8. Gorącą zalewę przelej do miski z warzywami.
  9. Wszystko dobrze wymieszaj i uciskaj łyżką.
  10. Odstaw na około godzinę.
  11. Warto, co jakiś czas pomieszać warzywa.
  12. Surówka najlepiej smakuje po kilku godzinach.

Surówka z chińskiej restauracji - pomysły na urozmaicenie

Surówkę z chińskiej restauracji można przygotować na wiele różnych sposobów. Oto kilka pomysłów na jej urozmaicenie:

  • Dodaj do niej paprykę, cukinię lub inne warzywa, które lubisz.
  • Wybierz inny rodzaj octu, np. jabłkowy lub winegret.
  • Dodaj do sosu ulubione przyprawy, np. chili, cynamon lub imbir.

Ta prostota przygotowania sprawia, że surówka "od Chińczyka" staje się dostępna dla każdego, kto pragnie wzbogacić swoje menu o coś wyjątkowego. Spróbujcie tego przepisu i przekonajcie się, że domowy wariant może być równie smaczny, co ten podawany w ulubionej chińskiej restauracji. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości