WAŻNE
TERAZ

Zmiany ws. naliczania stażu pracy. Rząd przyjął projekt

Surówka z czerwonej kapusty. Sos do niej zaskakuje każdego po 1 widelcu

Co zrobić, aby surówka do obiadu stała się hitem w każdym domu? Mam gotową recepturę, która sprawdzi się w tej roli wręcz idealnie. Czegoś tak dobrego na pewno nie jadłeś!

Zaskocz swoich bliskich surówką na bazie czerwonej kapustyZaskocz swoich bliskich surówką na bazie czerwonej kapusty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Katecat
SKOMENTUJ

Kiedy myślisz o obiedzie, na pewno przed oczami masz kultowe już w naszym kraju połączenie — ziemniaki, kotlet schabowy i kolorowa surówka jako dodatek.

Taki zestaw warto od czasu do czasu delikatnie modyfikować, aby szybko się nie przejadł. I najlepiej zrobić to za pośrednictwem surówki. Dodatek ten daje ci ogromne pole do popisu, bo receptur na smaczne surówki jest cała masa. I dziś chciałabym podzielić się z tobą genialną kombinacją, którą ostatnio odkryłam. Jest ona bardzo smaczna i po prostu wyjątkowa ze względu na wyrazisty sos. Dlatego też mam 100 proc. pewności, że dzisiejsza surówka zapadnie w pamięci na długi czas. Lepszej rekomendacji chyba nie potrzebujesz?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką

Postaw na wyjątkowy smak i ciekawy wygląd

Bazą dzisiejszej surówki będzie czerwona kapusta. Taki dodatek w surówce od razu będzie łapał oko. Pierwszy plus więc już mamy. Po drugie, jest to cenne źródło wartości odżywczych. Można znaleźć tu zarówno witamy z grupy B, jak i witaminę A, C oraz K. W czerwonej kapuście nie brakuje też minerałów z potasem, żelazemmagnezem na czele. Ponadto opisywane dzisiaj warzywo ma niewiele kalorii, dlatego też można jeść je do woli. 

To jednak nie koniec dobrych wiadomości, jakie dla ciebie mam. Wspomniałam już, że domowa surówka wyróżnia się też smakiem. A wszystko to za pośrednictwem wyjątkowego sosu, który przygotujesz na bazie chrzanu, jogurtu naturalnego, majonezucytryny. Jak sam więc widzisz, będzie się działo!

To niepozorne warzywo skrywa w sobie ogromny potencjał
To niepozorne warzywo skrywa w sobie ogromny potencjał © Adobe Stock | Romana

Surówka z czerwonej kapusty z wyrazistym sosem

Składniki:

  • 600 g czerwonej kapusty,
  • 1 jabłko,
  • 1 marchewka,
  • 150 g jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka chrzanu ze słoiczka,
  • sok z połówki cytryny,
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania czerwonej kapusty. W tym celu poszatkuj ją drobno. 
  2. Następnie obierz i zetrzyj na tarce jabłko oraz marchewkę
  3. Składniki połącz w jednej misce, po czym przygotuj domowej roboty sos. W tym celu w osobnej miseczce wymieszaj ze sobą jogurt naturalny, majonez, chrzan oraz sok z cytryny. 
  4. Gotową mieszankę przelej do miski z pozostałymi składnikami i dokładnie wymieszaj. Na koniec dopraw całość soląpieprzem według własnych upodobań. I to wszystko, smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Dziś o tej rybie możemy pomarzyć. Kiedyś na Mazurach i Suwalszczyźnie była hitem
Dziś o tej rybie możemy pomarzyć. Kiedyś na Mazurach i Suwalszczyźnie była hitem
Dosypuję 2 łyżeczki do pasty twarogowej. Jest smaczniejsza i nie mam problemów z trawieniem
Dosypuję 2 łyżeczki do pasty twarogowej. Jest smaczniejsza i nie mam problemów z trawieniem
Cała prawda o jedzeniu jajek na śniadanie. Dietetyk w końcu porządnie to wyjaśnił
Cała prawda o jedzeniu jajek na śniadanie. Dietetyk w końcu porządnie to wyjaśnił
Ścieram ogórki na tarce i robię z nich lekkie placuszki. Znikają szybciej niż ziemniaczane
Ścieram ogórki na tarce i robię z nich lekkie placuszki. Znikają szybciej niż ziemniaczane