Surówka z czerwonej kapusty. Sos do niej zaskakuje każdego po 1 widelcu
Co zrobić, aby surówka do obiadu stała się hitem w każdym domu? Mam gotową recepturę, która sprawdzi się w tej roli wręcz idealnie. Czegoś tak dobrego na pewno nie jadłeś!
01.02.2024 13:44
Kiedy myślisz o obiedzie, na pewno przed oczami masz kultowe już w naszym kraju połączenie — ziemniaki, kotlet schabowy i kolorowa surówka jako dodatek.
Taki zestaw warto od czasu do czasu delikatnie modyfikować, aby szybko się nie przejadł. I najlepiej zrobić to za pośrednictwem surówki. Dodatek ten daje ci ogromne pole do popisu, bo receptur na smaczne surówki jest cała masa. I dziś chciałabym podzielić się z tobą genialną kombinacją, którą ostatnio odkryłam. Jest ona bardzo smaczna i po prostu wyjątkowa ze względu na wyrazisty sos. Dlatego też mam 100 proc. pewności, że dzisiejsza surówka zapadnie w pamięci na długi czas. Lepszej rekomendacji chyba nie potrzebujesz?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Postaw na wyjątkowy smak i ciekawy wygląd
Bazą dzisiejszej surówki będzie czerwona kapusta. Taki dodatek w surówce od razu będzie łapał oko. Pierwszy plus więc już mamy. Po drugie, jest to cenne źródło wartości odżywczych. Można znaleźć tu zarówno witamy z grupy B, jak i witaminę A, C oraz K. W czerwonej kapuście nie brakuje też minerałów z potasem, żelazem i magnezem na czele. Ponadto opisywane dzisiaj warzywo ma niewiele kalorii, dlatego też można jeść je do woli.
To jednak nie koniec dobrych wiadomości, jakie dla ciebie mam. Wspomniałam już, że domowa surówka wyróżnia się też smakiem. A wszystko to za pośrednictwem wyjątkowego sosu, który przygotujesz na bazie chrzanu, jogurtu naturalnego, majonezu i cytryny. Jak sam więc widzisz, będzie się działo!
Surówka z czerwonej kapusty z wyrazistym sosem
Składniki:
- 600 g czerwonej kapusty,
- 1 jabłko,
- 1 marchewka,
- 150 g jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 łyżka chrzanu ze słoiczka,
- sok z połówki cytryny,
- przyprawy: sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania czerwonej kapusty. W tym celu poszatkuj ją drobno.
- Następnie obierz i zetrzyj na tarce jabłko oraz marchewkę.
- Składniki połącz w jednej misce, po czym przygotuj domowej roboty sos. W tym celu w osobnej miseczce wymieszaj ze sobą jogurt naturalny, majonez, chrzan oraz sok z cytryny.
- Gotową mieszankę przelej do miski z pozostałymi składnikami i dokładnie wymieszaj. Na koniec dopraw całość solą i pieprzem według własnych upodobań. I to wszystko, smacznego!