Surówka z czerwonej kapusty. Sos do niej zaskakuje każdego po 1 widelcu

Co zrobić, aby surówka do obiadu stała się hitem w każdym domu? Mam gotową recepturę, która sprawdzi się w tej roli wręcz idealnie. Czegoś tak dobrego na pewno nie jadłeś!

Zaskocz swoich bliskich surówką na bazie czerwonej kapustyZaskocz swoich bliskich surówką na bazie czerwonej kapusty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Katecat
Marzena Pęcak

Kiedy myślisz o obiedzie, na pewno przed oczami masz kultowe już w naszym kraju połączenie — ziemniaki, kotlet schabowy i kolorowa surówka jako dodatek.

Taki zestaw warto od czasu do czasu delikatnie modyfikować, aby szybko się nie przejadł. I najlepiej zrobić to za pośrednictwem surówki. Dodatek ten daje ci ogromne pole do popisu, bo receptur na smaczne surówki jest cała masa. I dziś chciałabym podzielić się z tobą genialną kombinacją, którą ostatnio odkryłam. Jest ona bardzo smaczna i po prostu wyjątkowa ze względu na wyrazisty sos. Dlatego też mam 100 proc. pewności, że dzisiejsza surówka zapadnie w pamięci na długi czas. Lepszej rekomendacji chyba nie potrzebujesz?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obłędny naleśnik z piekarnika. Puszysty jak chmurka

Postaw na wyjątkowy smak i ciekawy wygląd

Bazą dzisiejszej surówki będzie czerwona kapusta. Taki dodatek w surówce od razu będzie łapał oko. Pierwszy plus więc już mamy. Po drugie, jest to cenne źródło wartości odżywczych. Można znaleźć tu zarówno witamy z grupy B, jak i witaminę A, C oraz K. W czerwonej kapuście nie brakuje też minerałów z potasem, żelazemmagnezem na czele. Ponadto opisywane dzisiaj warzywo ma niewiele kalorii, dlatego też można jeść je do woli. 

To jednak nie koniec dobrych wiadomości, jakie dla ciebie mam. Wspomniałam już, że domowa surówka wyróżnia się też smakiem. A wszystko to za pośrednictwem wyjątkowego sosu, który przygotujesz na bazie chrzanu, jogurtu naturalnego, majonezucytryny. Jak sam więc widzisz, będzie się działo!

To niepozorne warzywo skrywa w sobie ogromny potencjał
To niepozorne warzywo skrywa w sobie ogromny potencjał © Adobe Stock | Romana

Surówka z czerwonej kapusty z wyrazistym sosem

Składniki:

  • 600 g czerwonej kapusty,
  • 1 jabłko,
  • 1 marchewka,
  • 150 g jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka chrzanu ze słoiczka,
  • sok z połówki cytryny,
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania czerwonej kapusty. W tym celu poszatkuj ją drobno. 
  2. Następnie obierz i zetrzyj na tarce jabłko oraz marchewkę
  3. Składniki połącz w jednej misce, po czym przygotuj domowej roboty sos. W tym celu w osobnej miseczce wymieszaj ze sobą jogurt naturalny, majonez, chrzan oraz sok z cytryny. 
  4. Gotową mieszankę przelej do miski z pozostałymi składnikami i dokładnie wymieszaj. Na koniec dopraw całość soląpieprzem według własnych upodobań. I to wszystko, smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki