Wystarczy pół łyżeczki. Surówka będzie smakowała jak z najlepszej restauracji

Chociaż mogłoby się wydawać, że o surówce z marchewki powiedziano już wszystko i w jej prostocie nie ma już nic do udoskonalenia, to ten prosty przepis odmieni twoje postrzeganie tego dodatku. Wystarczy dodać jedną przyprawę, aby tania surówka zamieniła się w danie z najlepszej restauracji.

Surówka z marchewki - PysznościSurówka z marchewki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | IngridsI
Ewa Malinowska

Choć surówka z marchewki gości na naszych stołach regularnie, znamy ją tylko w jednej odsłonie. Czas na odrobinę rewolucji! Francuska wersja tego klasyka zaskakuje smakiem i aromatem, a sekret tkwi w jednej niepozornej przyprawie. Dzięki niej odkryjesz ulubioną surówkę na nowo i zaskoczysz smakiem swoich bliskich.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik a'la Twix jest puszysty jak chmurka. Wypróbuj genialny przepis

Surówka z marchewki po francusku

Przygotowanie francuskiej surówki z marchewki jest dziecinnie proste. Wystarczy zetrzeć marchewkę, wymieszać ją z oliwą, sokiem z cytryny, miodem, kminkiem, solą i pieprzem. To właśnie kminek nadaje francuskiej surówce z marchewki wyjątkowy charakter. Już pół łyżeczki tej aromatycznej przyprawy sprawia, że znane danie nabiera zupełnie nowego wymiaru. Do tego Francuzi często dodają posiekaną natkę pietruszki lub kolendrę, co jeszcze bardziej wzbogaca smak.

Surówka z marchewki i nietypowym dodatkiem
Surówka z marchewki i nietypowym dodatkiem © Adobe Stock | larik_malasha

Składniki:

  • 500 g marchewki,
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki lub świeżej kolendry.

Sposób przygotowania:

  1. Marchew obierz i zetrzyj na grubych lub średnich oczkach.
  2. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, miód, kminek, sól i pieprz.
  3. Dodaj startą marchewkę do miski i dokładnie wymieszaj.
  4. Posiekaj natkę pietruszki lub kolendrę i dodaj do surówki.
  5. Wymieszaj całość i odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, a najlepiej 2-3 godziny. Dzięki temu smaki lepiej się przegryzą i kminek odda swój aromat.

Francuska surówka z marchewki doskonale komponuje się z różnymi potrawami. Pasuje do mięs, ryb i pieczonych ziemniaków. To pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych surówek, która z pewnością urozmaici codzienne menu. Kminek to wspaniały dodatek, warto postawić na odrobinę szaleństwa w kuchni.

Wybrane dla Ciebie
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi