PrzepisSałatkiWystarczy pół łyżeczki. Surówka będzie smakowała jak z najlepszej restauracji

Wystarczy pół łyżeczki. Surówka będzie smakowała jak z najlepszej restauracji

Surówka z marchewki - Pyszności
Surówka z marchewki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | IngridsI
06.02.2024 08:38, aktualizacja: 06.02.2024 09:11

Chociaż mogłoby się wydawać, że o surówce z marchewki powiedziano już wszystko i w jej prostocie nie ma już nic do udoskonalenia, to ten prosty przepis odmieni twoje postrzeganie tego dodatku. Wystarczy dodać jedną przyprawę, aby tania surówka zamieniła się w danie z najlepszej restauracji.

Choć surówka z marchewki gości na naszych stołach regularnie, znamy ją tylko w jednej odsłonie. Czas na odrobinę rewolucji! Francuska wersja tego klasyka zaskakuje smakiem i aromatem, a sekret tkwi w jednej niepozornej przyprawie. Dzięki niej odkryjesz ulubioną surówkę na nowo i zaskoczysz smakiem swoich bliskich.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Surówka z marchewki po francusku

Przygotowanie francuskiej surówki z marchewki jest dziecinnie proste. Wystarczy zetrzeć marchewkę, wymieszać ją z oliwą, sokiem z cytryny, miodem, kminkiem, solą i pieprzem. To właśnie kminek nadaje francuskiej surówce z marchewki wyjątkowy charakter. Już pół łyżeczki tej aromatycznej przyprawy sprawia, że znane danie nabiera zupełnie nowego wymiaru. Do tego Francuzi często dodają posiekaną natkę pietruszki lub kolendrę, co jeszcze bardziej wzbogaca smak.

Surówka z marchewki i nietypowym dodatkiem
Surówka z marchewki i nietypowym dodatkiem© Adobe Stock | larik_malasha

Składniki:

  • 500 g marchewki,
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki lub świeżej kolendry.

Sposób przygotowania:

  1. Marchew obierz i zetrzyj na grubych lub średnich oczkach.
  2. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, miód, kminek, sól i pieprz.
  3. Dodaj startą marchewkę do miski i dokładnie wymieszaj.
  4. Posiekaj natkę pietruszki lub kolendrę i dodaj do surówki.
  5. Wymieszaj całość i odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, a najlepiej 2-3 godziny. Dzięki temu smaki lepiej się przegryzą i kminek odda swój aromat.

Francuska surówka z marchewki doskonale komponuje się z różnymi potrawami. Pasuje do mięs, ryb i pieczonych ziemniaków. To pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych surówek, która z pewnością urozmaici codzienne menu. Kminek to wspaniały dodatek, warto postawić na odrobinę szaleństwa w kuchni.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także