Ania Starmach pokazała idealne ciasto na majówkę. Robi się szybko, znika jeszcze szybciej

Chociaż majówka kojarzy się przede wszystkim z grillowaniem, to Ania Starmach ma jeszcze jedną, słodką propozycję. Umili długi rodzinny weekend i sprawi, że bliscy będą zachwyceni.

Ania Starmach poleca ciasto z rabarbarem  - PysznościAnia Starmach poleca ciasto z rabarbarem - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram | Ania Starmach, Shaiith
Ewa Malinowska

Rabarbarowe ciasto z dużą ilością kruszonki to najlepszy przepis na wiosenny deser. Ania Starmach zdradziła, jak przygotować idealny deser, któremu nie sposób się oprzeć.

Ciasto z rabarbarem Ani Starmach

Ania Starmach od lat działa w mediach, pokazując swoje sprawdzone przepisy i dzieląc się wskazówkami dotyczącymi gotowania. Tym razem gwiazda stacji TVN i programów "MasterChef" oraz "MasterChef Junior" postawiła na pyszne ciasto bez zagniatania i wyrabiania. W swojej relacji na Instagramie pokazała, jak błyskawicznie znika z blaszki.

Tak, to na pewno jedno z moich ulubionych ciast. Na pewno będzie jednym z waszych - mówi Ania Starmach w swoim filmiku
Ciasto z rabarbarem - Pyszności
Ciasto z rabarbarem - Pyszności © Canva | joannatkaczuk

To pyszny i prosty sposób na wykorzystanie sezonu na rabarbar. Kruche ciasto, soczyste owoce i aromatyczna kruszonka to połączenie, które z pewnością zachwyci twoje kubki smakowe.

Składniki:

Ciasto

  • 200 g mąki pszennej,
  • 150 g zimnego masła,
  • 130 g cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 jajko.

Nadzienie:

  • 1 wiązka rabarbaru,
  • 2 jabłka,
  • 2 łyżki masła,
  • 4 łyżki cukru.

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i rozcieraj palcami, aż powstanie gruba kruszonka. Dodaj jajko i zagnieć ciasto na gładką kulę. Podziel ciasto na dwie części, jedną z nich zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki.
  2. Rabarbar umyj i pokrój na kawałki. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
  3. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim jabłka przez kilka minut. Dodaj rabarbar, cukier i duś na małym ogniu przez około 5 minut, aż owoce zmiękną i puszczą sok. Zdejmij z patelni i odstaw do ostygnięcia.
  4. Wyłóż jedną część ciasta do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Nakłuj ciasto widelcem i piecz w nagrzanym do 190 st. Celsjusza piekarniku przez około 20 minut. Wyjmij z piekarnika i rozłóż równomiernie nadzienie z rabarbaru i jabłek.
  6. Pokrusz pozostałą część ciasta i posyp nią owoce.
  7. Piecz ciasto przez kolejne 25 minut w temperaturze 190°C, aż kruszonka będzie złocista.

Gotowe ciasto po wystudzeniu możesz dodatkowo posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia