Ania Starmach pokazała idealne ciasto na majówkę. Robi się szybko, znika jeszcze szybciej
Chociaż majówka kojarzy się przede wszystkim z grillowaniem, to Ania Starmach ma jeszcze jedną, słodką propozycję. Umili długi rodzinny weekend i sprawi, że bliscy będą zachwyceni.
29.04.2024 13:03
Rabarbarowe ciasto z dużą ilością kruszonki to najlepszy przepis na wiosenny deser. Ania Starmach zdradziła, jak przygotować idealny deser, któremu nie sposób się oprzeć.
Ciasto z rabarbarem Ani Starmach
Ania Starmach od lat działa w mediach, pokazując swoje sprawdzone przepisy i dzieląc się wskazówkami dotyczącymi gotowania. Tym razem gwiazda stacji TVN i programów "MasterChef" oraz "MasterChef Junior" postawiła na pyszne ciasto bez zagniatania i wyrabiania. W swojej relacji na Instagramie pokazała, jak błyskawicznie znika z blaszki.
Tak, to na pewno jedno z moich ulubionych ciast. Na pewno będzie jednym z waszych - mówi Ania Starmach w swoim filmiku
To pyszny i prosty sposób na wykorzystanie sezonu na rabarbar. Kruche ciasto, soczyste owoce i aromatyczna kruszonka to połączenie, które z pewnością zachwyci twoje kubki smakowe.
Składniki:
Ciasto
- 200 g mąki pszennej,
- 150 g zimnego masła,
- 130 g cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 jajko.
Nadzienie:
- 1 wiązka rabarbaru,
- 2 jabłka,
- 2 łyżki masła,
- 4 łyżki cukru.
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i rozcieraj palcami, aż powstanie gruba kruszonka. Dodaj jajko i zagnieć ciasto na gładką kulę. Podziel ciasto na dwie części, jedną z nich zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki.
- Rabarbar umyj i pokrój na kawałki. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim jabłka przez kilka minut. Dodaj rabarbar, cukier i duś na małym ogniu przez około 5 minut, aż owoce zmiękną i puszczą sok. Zdejmij z patelni i odstaw do ostygnięcia.
- Wyłóż jedną część ciasta do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Nakłuj ciasto widelcem i piecz w nagrzanym do 190 st. Celsjusza piekarniku przez około 20 minut. Wyjmij z piekarnika i rozłóż równomiernie nadzienie z rabarbaru i jabłek.
- Pokrusz pozostałą część ciasta i posyp nią owoce.
- Piecz ciasto przez kolejne 25 minut w temperaturze 190°C, aż kruszonka będzie złocista.
Gotowe ciasto po wystudzeniu możesz dodatkowo posypać cukrem pudrem. Smacznego!