Co roku na wiosnę zapiekam tak filet z kurczaka i młodą kapustę. Nie potrzeba nawet ziemniaków

Filet z kurczaka zapieczony z młodą kapustą to plan idealny. Wiosenny obiad w gronie najbliższych nie może smakować lepiej. To jedno z moich ulubionych nowalijkowych dań. Łap przepis.

Filet z kurczaka zapiekany na młodej kapuścieFilet z kurczaka zapiekany na młodej kapuście
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Nie potrzebujesz kaszy czy ziemniaków. Jedna porcja nasyci cię na długo i nie pozostawi bez kulinarnych wrażeń. Garść świeżych ziół, odrobina śmietany i delikatna mozzarella spowijająca całe danie lekką warstwą dopełniają całości. Koniecznie przygotuj na niedzielny obiad w gronie najbliższych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serowe bułeczki z tego przepisu wychodzą delikatne jak chmurka. Prawdziwa uczta dla podniebienia

Wiosenne danie z filetem z kurczaka

Nowalijki to najwspanialszy element wiosny. Warzywa prosto z grządki są dokładnie tym, na co czekają nasze żołądki po zimowym witaminowym marazmie. Szczególnie wartą uwagi jest młoda kapusta, która charakteryzuje się delikatnym smakiem, miękkimi liśćmi i jasnozielonym kolorem.

W przeciwieństwie do starszych odmian kapusty, kapusta młoda jest bardziej delikatna w smaku i szybciej się gotuje. To idealny składnik na wiosenne i letnie potrawy, takie jak sałatki, zupy czy gulasze. Ja sama uwielbiam połączenie młodej kapusty ze słodką śmietanką i świeżym koperkiem, dlatego kompozycję te "wciskam" wszędzie tam, gdzie widzę tę możliwość. Filet z kurczaka z zapiekany z młodą kapustą to jeden z moich ulubionych przepisów.

Filet z kurczaka z młodą kapustą. Przepis

Składniki:

  • 1 podwójny filet kurczaka,
  • 1 główka kapusty młodej,
  • 4 całe jajka,
  • 2 łyżki suszonych pomidorów z zalewy,
  • koperek świeży,
  • 100 ml słodkiej śmietany,
  • 2 pomidory,
  • 1 kulka sera mozzarelli,
  • tymianek,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Główki młodej kapusty oczyść, a następnie pokrój w plastry o grubości 2 cm i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dopraw solą i tymiankiem.
  2. Jajka ubij ze śmietaną, solą i pieprzem, dodaj posiekany koperek i pokrojone suszone pomidory. Wymieszaj.
  3. Oczyszczone i lekko rozklepane w najgrubszej części filety z kurczaka ułóż na młodej kapuście i zalej całość masą jajeczną.
  4. Wstaw całość do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 40 minut w temperaturze 180 st. C.
  5. Na 10 minut przed końcem pieczenia wyjmij blachę i na wierzch filetów połóż plastry pomidora i mozzarelli.
  6. Gotowe danie serwuj z surówką.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej