Co roku na wiosnę zapiekam tak filet z kurczaka i młodą kapustę. Nie potrzeba nawet ziemniaków
Filet z kurczaka zapieczony z młodą kapustą to plan idealny. Wiosenny obiad w gronie najbliższych nie może smakować lepiej. To jedno z moich ulubionych nowalijkowych dań. Łap przepis.
30.04.2024 08:50
Nie potrzebujesz kaszy czy ziemniaków. Jedna porcja nasyci cię na długo i nie pozostawi bez kulinarnych wrażeń. Garść świeżych ziół, odrobina śmietany i delikatna mozzarella spowijająca całe danie lekką warstwą dopełniają całości. Koniecznie przygotuj na niedzielny obiad w gronie najbliższych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wiosenne danie z filetem z kurczaka
Nowalijki to najwspanialszy element wiosny. Warzywa prosto z grządki są dokładnie tym, na co czekają nasze żołądki po zimowym witaminowym marazmie. Szczególnie wartą uwagi jest młoda kapusta, która charakteryzuje się delikatnym smakiem, miękkimi liśćmi i jasnozielonym kolorem.
W przeciwieństwie do starszych odmian kapusty, kapusta młoda jest bardziej delikatna w smaku i szybciej się gotuje. To idealny składnik na wiosenne i letnie potrawy, takie jak sałatki, zupy czy gulasze. Ja sama uwielbiam połączenie młodej kapusty ze słodką śmietanką i świeżym koperkiem, dlatego kompozycję te "wciskam" wszędzie tam, gdzie widzę tę możliwość. Filet z kurczaka z zapiekany z młodą kapustą to jeden z moich ulubionych przepisów.
Zobacz także
Filet z kurczaka z młodą kapustą. Przepis
Składniki:
- 1 podwójny filet kurczaka,
- 1 główka kapusty młodej,
- 4 całe jajka,
- 2 łyżki suszonych pomidorów z zalewy,
- koperek świeży,
- 100 ml słodkiej śmietany,
- 2 pomidory,
- 1 kulka sera mozzarelli,
- tymianek,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Główki młodej kapusty oczyść, a następnie pokrój w plastry o grubości 2 cm i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dopraw solą i tymiankiem.
- Jajka ubij ze śmietaną, solą i pieprzem, dodaj posiekany koperek i pokrojone suszone pomidory. Wymieszaj.
- Oczyszczone i lekko rozklepane w najgrubszej części filety z kurczaka ułóż na młodej kapuście i zalej całość masą jajeczną.
- Wstaw całość do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 40 minut w temperaturze 180 st. C.
- Na 10 minut przed końcem pieczenia wyjmij blachę i na wierzch filetów połóż plastry pomidora i mozzarelli.
- Gotowe danie serwuj z surówką.