Młoda kapusta zasmażana z klopsikami. Pyszny przepis na prosty obiad

Młoda kapusta zasmażana serwowana w towarzystwie wieprzowych klopsików to przepis na prosty i pyszny obiad dla całej rodziny.

Młoda kapusta zasmażana z klopsikami- PysznościMłoda kapusta zasmażana z klopsikami - Pyszności
Ewa

Kiedy młoda kapusta spogląda na mnie z ryneczków i straganów, w mojej głowie natychmiastowo układa się plan, jak mogę ją wykorzystać w mojej kuchni. Jednego dnia zamarzyła mi się w wersji zasmażanej, z dużą porcją koperku i dodatkiem chrupiącej marchewki. Żeby zamienić ją w pełne, sycące danie, dorzuciłam jeszcze małe klopsiki z mielonej wieprzowiny. I był to strzał w dziesiątkę. Nim się obejrzałam, moja rodzina błyskawicznie wyczyściła talerze. Idealny przepis na letni obiad pełen smaku.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Młoda kapusta zasmażana z klopsikami

Składniki:

Klopsiki

  • 400 g mielonego mięsa wieprzowego,
  • 1/3 szklanki bulionu,
  • 1 jajo,
  • 2 cebule — podsmażone,
  • 1/3 szklanki bułki tartej,
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu.

Zasmażana młoda kapusta

  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 cebula,
  • 2 marchewki,
  • 1 średnia młoda kapusta,
  • 200 ml bulionu,
  • 1 liść laurowy,
  • łyżeczka ziela angielskiego,
  • pęczek koperku — posiekany,
  • 1.5 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu.

Sposób przygotowania:

1. Mięso mielone przekładam do miski. Dodaję bułkę tartą, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażoną cebulkę, natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Wlewam bulion i dokładnie wyrabiam masę, aby składniki dobrze się połączyły. Możesz sięgnąć też po mięso wołowo-wieprzowe lub drobiowe. Do drobiowego dodawaj bulion stopniowo, bo może okazać się, że masa potrzebuje jej mniej niż w przypadku wieprzowiny.

Młoda kapusta zasmażana z klopsikami- Pyszności
Młoda kapusta zasmażana z klopsikami- Pyszności

2. Z masy formuję okrągłe klopsiki i podsmażam je na rozgrzanym oleju.

3. Zdejmuję klopsiki i na tę samą patelnię wrzucam pokrojoną w pióra cebulę. Gdy się zeszkli, dodaję startą marchewkę i posiekaną młodą kapustę. Zalewam bulionem, dodaję ziele angielskie, liść laurowy oraz przyprawy i duszę pod przykryciem przez 10 minut.

Młoda kapusta zasmażana z klopsikami- Pyszności
Młoda kapusta zasmażana z klopsikami- Pyszności

4. Po 10 minutach dodaję świeży koperek i podsmażone wcześniej klopsiki. Duszę przez kolejne 10 minut.

Młoda kapusta zasmażana z klopsikami- Pyszności
Młoda kapusta zasmażana z klopsikami- Pyszności

5. Gotowe danie przekładam na talerz i dekoruję dodatkowo koperkiem. Podaję na ciepło wraz z ugotowanymi, młodymi ziemniaczkami.Smacznego!

Młoda kapusta zasmażana z klopsikami- Pyszności
Młoda kapusta zasmażana z klopsikami- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie