Czy obierać pieczarki, czy je myć? Poznaj prawidłowy sposób oczyszczania grzybów

Pieczarki to jedne z naszych ulubionych grzybów. Są dostępne przez cały rok, niedrogie i mogą wzbogacić smak wielu potraw. W dodatku są mniej ciężkostrawne, niż grzyby leśne. Jednak wśród ich zwolenników od lat toczy się spór. Jak czyścić pieczarki? Czy trzeba je myć i obierać? Podpowiadamy.

ObrazekAdobe Stock
Joanna Bogiel-Jażdżyk

Wśród dostępnych na rynku wyróżniamy trzy rodzaje tych hodowlanych grzybów. Pieczarki białe - są najpopularniejsze. Występują w wielu rozmiarach - od małych mini pieczarek do egzemplarzy wielkości dziecięcej dłoni. Kolejne to pieczarki brązowe. Mają brunatną skórę i intensywniejszy (od białych) aromat. Ostatnie z rodziny to pieczarki portobello. Mają znacznie większe kapelusze (nawet do 10 cm średnicy). Z racji rozmiaru doskonale nadają się np. do faszerowania.

Pieczarki - Pyszności; źródło: Adobe
Pieczarki - Pyszności; źródło: Adobe

Czy trzeba myć pieczarki?

Pieczarki często goszczą na naszych stołach. Kiedy zabieramy się za gotowanie potrawy z ich użyciem, często zadajemy sobie pytanie: umyć je, obrać? A może zrobić obie te rzeczy? Niektórzy kucharze twierdzą, że po umyciu pieczarki stają się gumowate. W związku z tym, tak jak grzybów leśnych, nie wolno ich myć.

Jeśli jednak pieczarki, które kupiłeś, są bardzo brudne, możesz przetrzeć je delikatnie nasączonym w wodzie papierowym ręcznikiem. W ten sposób usuniesz resztki ziemi, ale grzyby nie nasiąkną wodą i nie stracą swojego aromatu oraz chrupkości.

Czy obierać pieczarki?

Otóż to zależy. Jeśli chcesz zjeść blanszowane pieczarki, a więc praktycznie surowe, trzeba je obrać. Podobnie, jak w przypadku starszych okazów, które straciły elastyczność i zaczęły ciemnieć.

Oddziel nóżki od kapeluszy, a następnie ściągnij skórkę z kapelusza za pomocą lekkiego noża. Trzymaj go za koniec ostrza, tępą częścią do wewnątrz dłoni. Przykładaj ostrze do osi kapelusza i przesuwaj ku krawędzi. Proste, prawda?

W przypadku kiedy korzystasz ze świeżutkich egzemplarzy o białej, jędrnej skórce i zamierzasz je usmażyć lub udusić, obieranie jest zbędne. Jednak bez czyszczenia się nie obędzie. Jak zrobić to najlepiej?

Czyszczenie pieczarek - Pyszności; źródło: Adobe
Czyszczenie pieczarek - Pyszności; źródło: Adobe

Jak wyczyścić pieczarki?

Najlepszą metodą jest oczyszczanie pieczarek za pomocą pędzelka. Musi być dość twardy i nie gubić włosa. Pędzelkiem omiatamy każdy grzyb, usuwając resztki grudek ziemi. Przy większych zabrudzeniach pomóż sobie nożykiem do warzyw. Zabrudzone końcówki pieczarek możesz odciąć ostrym nożem. Nie wyrzucaj jednak ogonków - one też są jadalne.

Uwaga, jeśli nie masz pędzelka, możesz w tym celu wykorzystać kuchenną gąbkę. Czyść grzyby jej ostrą stroną. Co roku oczyszczam tak grzyby leśne i sposób sprawdza się doskonale.

Nie masz pomysłu na kolację, zrób zapiekankę ziemniaczaną z pulpetami:

Wybrane dla Ciebie
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Pij wieczorem. Przyjemnie rozgrzewa, wspomaga pracę jelit i zapobiega wzdęciom
Pij wieczorem. Przyjemnie rozgrzewa, wspomaga pracę jelit i zapobiega wzdęciom
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć