Często jesz pomidory? Koniecznie musisz wiedzieć jedno

Od najmłodszych lat słyszymy, że warzywa to samo zdrowie. Cóż, jeśli obracać się jedynie w zero-jedynkowych kategoriach, rzeczywiście można przyjąć takie założenie. A jednak życie rzadko bywa czarno-białe, i tak jest też w przypadku pomidorów. Okazuje się, że nie są one wskazane dla wszystkich. Część z nas ich regularne spożywanie może przypłacić bolesnymi konsekwencjami. 

ObrazekPomidory - kto powinien ich unikać? - Pyszności; foto: Canva

Pomidory to niezwykle popularne w Polsce warzywo, składnik niezliczonej ilości różnych dań. Tworzone z niego sosy i zupy to nie wszystko; pomidory równie często występują w naszych domach w swojej naturalnej, surowej formie jako element kanapek i sałatek. Smaczne, soczyste i zdrowe. Czy naprawdę istnieje jakiś kontrargument co do ich spożywania? Niestety tak.

Pomidory — właściwości

Za najcenniejszy składnik pomidorów uchodzi likopen. Ten niezwykle silny związek chemiczny jest potężnym przeciwutleniaczem, który zwalcza wolne rodniki, a przez to opóźnia procesy starzenia. Co ciekawe, jego występowanie nie zmniejsza się wraz z obróbką termiczną tych warzyw. Sosy, zupy i przetwory zawierają go nawet więcej, niż surowe pomidory.

Obrazek
Pomidory to składnik dań, sosów, zup i sałatek - Pyszności; foto: Canva

Według naukowców regularne jedzenie pomidorów przez mężczyzn zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowanie na raka prostaty, a u kobiet — raka szyjki macicy. Ponadto te warzywa poprawiają odporność, wspierają układ trawienny i nerwowy. Jedzenie ich sezonem letnim ma wyjątkowo duży sens, bo pomidory chronią skórę przed szkodliwym wpływem promieni słonecznych. 

Nie wszyscy mogą jeść pomidory

Chociaż zdają się bezwzględnie zdrowe, pomidory zawierają również kilka składników, których dostarczanie organizmowi niektórych osób może zakończyć się nieprzyjemnymi dolegliwościami. Przede wszystkim chodzi tu o obecny w tych czerwonych warzywach kwas jabłkowy i cytrynowy. Ta substancja powinna być wykluczona przez osoby cierpiące na refluks żołądkowy i wrzody, ponieważ powoduje zakwaszenie żołądka.

Chociaż na pozór wydają się być lekkie i nieobciążające, pomidory tak naprawdę są ciężkostrawne. To dlatego zaleca się ich unikać osobom o wrażliwym przewodzie pokarmowym i problemami z trawieniem. Istnieje tu też pewna sztuczka. Obrane ze skórek pomidory stają się łatwiej przyswajalne. O tym, jak szybko i sprawnie obierać pomidory przeczytasz w innym naszym artykule. 

Obrazek
Pomidory mogą... uczulać - Pyszności; foto: Canva

Według lekarzy kolejnymi przeciwwskazaniami do jedzenia pomidorów są też choroby reumatoidalne stawów, kamica nerkowa i dna moczanowa. Co ciekawe, pomidory mogą również... uczulać. Alergia objawia się wystąpieniem na skórze rumieni i pokrzywek, a także biegunką, obrzękiem warg i języka. Jeśli zauważyłeś u siebie takie następstwa po zjedzeniu pomidorów, koniecznie skontaktuj się z alergologiem.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść