NewsyCzęsto jesz pomidory? Koniecznie musisz wiedzieć jedno

Często jesz pomidory? Koniecznie musisz wiedzieć jedno

Pomidory - kto powinien ich unikać? - Pyszności; foto: Canva
Pomidory - kto powinien ich unikać? - Pyszności; foto: Canva
12.07.2023 07:00

Od najmłodszych lat słyszymy, że warzywa to samo zdrowie. Cóż, jeśli obracać się jedynie w zero-jedynkowych kategoriach, rzeczywiście można przyjąć takie założenie. A jednak życie rzadko bywa czarno-białe, i tak jest też w przypadku pomidorów. Okazuje się, że nie są one wskazane dla wszystkich. Część z nas ich regularne spożywanie może przypłacić bolesnymi konsekwencjami. 

Pomidory to niezwykle popularne w Polsce warzywo, składnik niezliczonej ilości różnych dań. Tworzone z niego sosy i zupy to nie wszystko; pomidory równie często występują w naszych domach w swojej naturalnej, surowej formie jako element kanapek i sałatek. Smaczne, soczyste i zdrowe. Czy naprawdę istnieje jakiś kontrargument co do ich spożywania? Niestety tak.

Pomidory — właściwości

Za najcenniejszy składnik pomidorów uchodzi likopen. Ten niezwykle silny związek chemiczny jest potężnym przeciwutleniaczem, który zwalcza wolne rodniki, a przez to opóźnia procesy starzenia. Co ciekawe, jego występowanie nie zmniejsza się wraz z obróbką termiczną tych warzyw. Sosy, zupy i przetwory zawierają go nawet więcej, niż surowe pomidory.

Pomidory to składnik dań, sosów, zup i sałatek - Pyszności; foto: Canva
Pomidory to składnik dań, sosów, zup i sałatek - Pyszności; foto: Canva

Według naukowców regularne jedzenie pomidorów przez mężczyzn zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowanie na raka prostaty, a u kobiet — raka szyjki macicy. Ponadto te warzywa poprawiają odporność, wspierają układ trawienny i nerwowy. Jedzenie ich sezonem letnim ma wyjątkowo duży sens, bo pomidory chronią skórę przed szkodliwym wpływem promieni słonecznych. 

Nie wszyscy mogą jeść pomidory

Chociaż zdają się bezwzględnie zdrowe, pomidory zawierają również kilka składników, których dostarczanie organizmowi niektórych osób może zakończyć się nieprzyjemnymi dolegliwościami. Przede wszystkim chodzi tu o obecny w tych czerwonych warzywach kwas jabłkowy i cytrynowy. Ta substancja powinna być wykluczona przez osoby cierpiące na refluks żołądkowy i wrzody, ponieważ powoduje zakwaszenie żołądka.

Chociaż na pozór wydają się być lekkie i nieobciążające, pomidory tak naprawdę są ciężkostrawne. To dlatego zaleca się ich unikać osobom o wrażliwym przewodzie pokarmowym i problemami z trawieniem. Istnieje tu też pewna sztuczka. Obrane ze skórek pomidory stają się łatwiej przyswajalne. O tym, jak szybko i sprawnie obierać pomidory przeczytasz w innym naszym artykule. 

Pomidory mogą... uczulać - Pyszności; foto: Canva
Pomidory mogą... uczulać - Pyszności; foto: Canva

Według lekarzy kolejnymi przeciwwskazaniami do jedzenia pomidorów są też choroby reumatoidalne stawów, kamica nerkowa i dna moczanowa. Co ciekawe, pomidory mogą również... uczulać. Alergia objawia się wystąpieniem na skórze rumieni i pokrzywek, a także biegunką, obrzękiem warg i języka. Jeśli zauważyłeś u siebie takie następstwa po zjedzeniu pomidorów, koniecznie skontaktuj się z alergologiem.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także