WAŻNE
TERAZ

Lewandowski!! Euforia na trybunach po 3. golu Polski

Często jesz pomidory? Koniecznie musisz wiedzieć jedno

Od najmłodszych lat słyszymy, że warzywa to samo zdrowie. Cóż, jeśli obracać się jedynie w zero-jedynkowych kategoriach, rzeczywiście można przyjąć takie założenie. A jednak życie rzadko bywa czarno-białe, i tak jest też w przypadku pomidorów. Okazuje się, że nie są one wskazane dla wszystkich. Część z nas ich regularne spożywanie może przypłacić bolesnymi konsekwencjami. 

ObrazekPomidory - kto powinien ich unikać? - Pyszności; foto: Canva

Pomidory to niezwykle popularne w Polsce warzywo, składnik niezliczonej ilości różnych dań. Tworzone z niego sosy i zupy to nie wszystko; pomidory równie często występują w naszych domach w swojej naturalnej, surowej formie jako element kanapek i sałatek. Smaczne, soczyste i zdrowe. Czy naprawdę istnieje jakiś kontrargument co do ich spożywania? Niestety tak.

Pomidory — właściwości

Za najcenniejszy składnik pomidorów uchodzi likopen. Ten niezwykle silny związek chemiczny jest potężnym przeciwutleniaczem, który zwalcza wolne rodniki, a przez to opóźnia procesy starzenia. Co ciekawe, jego występowanie nie zmniejsza się wraz z obróbką termiczną tych warzyw. Sosy, zupy i przetwory zawierają go nawet więcej, niż surowe pomidory.

Obrazek
Pomidory to składnik dań, sosów, zup i sałatek - Pyszności; foto: Canva

Według naukowców regularne jedzenie pomidorów przez mężczyzn zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowanie na raka prostaty, a u kobiet — raka szyjki macicy. Ponadto te warzywa poprawiają odporność, wspierają układ trawienny i nerwowy. Jedzenie ich sezonem letnim ma wyjątkowo duży sens, bo pomidory chronią skórę przed szkodliwym wpływem promieni słonecznych. 

Nie wszyscy mogą jeść pomidory

Chociaż zdają się bezwzględnie zdrowe, pomidory zawierają również kilka składników, których dostarczanie organizmowi niektórych osób może zakończyć się nieprzyjemnymi dolegliwościami. Przede wszystkim chodzi tu o obecny w tych czerwonych warzywach kwas jabłkowy i cytrynowy. Ta substancja powinna być wykluczona przez osoby cierpiące na refluks żołądkowy i wrzody, ponieważ powoduje zakwaszenie żołądka.

Chociaż na pozór wydają się być lekkie i nieobciążające, pomidory tak naprawdę są ciężkostrawne. To dlatego zaleca się ich unikać osobom o wrażliwym przewodzie pokarmowym i problemami z trawieniem. Istnieje tu też pewna sztuczka. Obrane ze skórek pomidory stają się łatwiej przyswajalne. O tym, jak szybko i sprawnie obierać pomidory przeczytasz w innym naszym artykule. 

Obrazek
Pomidory mogą... uczulać - Pyszności; foto: Canva

Według lekarzy kolejnymi przeciwwskazaniami do jedzenia pomidorów są też choroby reumatoidalne stawów, kamica nerkowa i dna moczanowa. Co ciekawe, pomidory mogą również... uczulać. Alergia objawia się wystąpieniem na skórze rumieni i pokrzywek, a także biegunką, obrzękiem warg i języka. Jeśli zauważyłeś u siebie takie następstwa po zjedzeniu pomidorów, koniecznie skontaktuj się z alergologiem.

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser