PrzepisZapiekane gnocchi w sosie pomidorowym z mozzarellą. Obiad we włoskim stylu

Zapiekane gnocchi w sosie pomidorowym z mozzarellą. Obiad we włoskim stylu

Zapiekane gnocchi- Pyszności
Zapiekane gnocchi- Pyszności
Ewa
08.06.2023 12:35, aktualizacja: 20.03.2024 11:11

Zapiekane gnocchi z mozzarellą, parmezanem i sosem pomidorowym to prosty przepis na pyszny obiad we włoskim stylu. Zobacz, jak go zrobić.

Gnocchi nieco przypominają doskonale znane nam kopytka. Są jednak mniejsze i mają charakterystyczny kształt muszelki z rowkiem na środku. Można je smażyć, gotować lub zapiekać, tak jak zrobiłam to w dzisiejszym przepisie. Proste składniki z pomidorami i mozzarella na czele sprawiły, że ta zapiekanka zniknęła błyskawicznie z talerzy. Włoski obiad przygotujesz w zaledwie kilka chwil, a śmiało można powiedzieć, że takim daniem nie powstydziłaby się nawet dobra restauracja. Ta zapiekanka sprawdzi się również na imprezach i domówkach, gdy chcesz podać swoim gościom coś ciepłego i pysznego. Przygotowanie jest proste i szybkie, a zapiekanka robi się praktycznie sama. Idealna na zabiegane dni, szybkie obiady i niespodziewanych gości.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo:

Zapiekane gnocchi z pomidorkami

Składniki:

          
  • 400 g gnocchi,
  • 350 g pomidorów krojonych z puszki,
  • 200 g sera mozzarella,
  • 100 g mini mozzarelli w kulkach,
  • 50 g parmezanu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • listki świeżej bazylii.

Sposób przygotowania:

1. Gnocchi gotuję w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Zwykle jest to 2-4 minuty i kluseczki są już gotowe. Jeśli nie znajdziesz gotowych kluseczek, możesz sięgnąć opcjonalnie po kopytka.

Gnocchi- Pyszności
Gnocchi- Pyszności

2. Ugotowane gnocchi przekładam do naczynia żaroodpornego i zalewam pomidorami krojonymi z puszki. Przyprawiam solą oraz pieprzem i dodaję kilka listków świeżej bazylii i mieszam.

Zapiekane gnocchi- Pyszności
Zapiekane gnocchi- Pyszności

3. Całość posypuję startym serem mozzarella. Układam również kuleczki mozzarelli w całości.

4. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza. Piekę przez 20 minut.

Zapiekane gnocchi- Pyszności
Zapiekane gnocchi- Pyszności

5. Gotową zapiekankę dzielę na porcje i przekładam na talerz. Posypuję startym parmezanem i dorzucam listek świeżej bazylii dla dekoracji. Serwuję na ciepło, kiedy ser apetycznie się ciągnie. Idealny obiad we włoskim stylu jest już gotowy.Smacznego!

Zapiekane gnocchi- Pyszności
Zapiekane gnocchi- Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także