PrzepisDania główneZapiekane naleśniki ze szpinakiem i ricottą w sosie pomidorowym z mozzarellą
Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i ricottą w sosie pomidorowym z mozzarellą
Pyszności
19.09.2018 10:55, aktual.: 20.09.2018 09:05
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Naleśniki można przyrządzać na wiele sposobów. Można jednak podzielić je na słodkie, czyli np. z dżemem, czekoladą i na wytrwane, czyli np. z kurczakiem, serem.
Dzisiaj skupimy się na drugiej grupie. W tym artykule zobaczysz przepis na danie, które dosłownie zwali cię z nóg - zapiekane naleśniki ze szpinakiem i ricottą w sosie pomidorowym z mozzarellą. Po prostu pyszności!
Składniki:
- Naleśniki - ciasto:
- 230 g mąka
- 115 g parmezan starty
- 1 szt. jajko
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
- 1 szczypta gałka muszkatołowa
- 1 szczypta czosnek granulowany
- 750 g sos pomidorowy
- 1 szczypta oregano
- 200 g ser mozzarella tarty
- 2 szt. jajka
- 230 ml mleko
- 170 ml woda
- 1 szczypta sól
- 3 łyżki masło/olej
- Naleśniki - nadzienie i reszta składników:
- 200 g szpinak
- 100 g ser ricotta
Sposób przygotowania:
1. Do miski wsyp mąkę, 2 jajka, mleko, wodę i szczyptę soli. Zmiksuj na gładką masę, a następnie dodaj olej lub roztopione masło. Ponownie zmiksuj. Rozgrzej patelnię i z przygotowanego ciasta usmaż kilka cienkich naleśników.
2. Do miski włóż szpinak, ricottę, parmezan, jajko, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i czosnek granulowany. (ilość przypraw według uznania) Dokładnie wszystko wymieszaj.
3. Powstałym nadzieniem posmaruj naleśniki i zawiń w ruloniki.
4. Ułóż naleśniki w naczyniu żaroodpornym, a ich wierzch nasmaruj sosem pomidorowym i posyp oregano. Włóż naczynie do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piecz przez 15 minut.
5. Po 15 minutach wyjmij naczynie z piekarnika, a na jego wierzchu ułóż plastry sera mozzarella. Włóż naczynie do piekarnika na 5 minut.
6. Kiedy ser się roztopi, wyjmij naczynie z piekarnika.
7. Smacznego!